Vágólapra másolva!
Vasárnapi győzelmének köszönhetően az idény kezdete óta először vette át a vezetést a címvédő Manchester United az angol labdarúgó Premier League-ben. A 22. forduló záró mérkőzése, az Arsenal-FC Liverpool rangadó döntetlennel zárult.

Azok után, hogy már maga Sir Alex Ferguson is eltemette csapata bajnoki aranyérmes esélyeit, a Manchester United élre állt a Premier League-ben.

Ugyan a vesztett pontokat tekintve még az Arsenal áll kedvezőbb pozícióban, a szurkolókat általában az érdekli, amit látnak. Márpedig az angol bajnokság listavezetője jelenleg a Manchester United, amely a hét végén 3-1-re legyőzte a Southamptont. Pedig az MU idén eddig hat találkozót vesztett, az éllovasok közül - a Newcastle-lel együtt - a legtöbbet. "Rengeteg hibát követtünk el a bajnokság első felében, de amióta ismét megfelelően koncentrálunk, azóta az önbizalmunk is egyre nő" - fogalmazta meg a formajavulás okait Sir Alex Ferguson.

Persze, ehhez kell egy olyan csatárfenomén is, mint Ruud van Nistelrooy. A holland játékos már-már természetesnek veszi, hogy hetente új csúcsot állítson be, ezúttal gólja Premiership-rekordot ért. Az új bajnoki rendszer 1992-es bevezetése óta eddig mindössze három játékosnak sikerült sorozatban hét mérkőzésen is gólt szereznie, Thierry Henrynak, Alan Shearernek, és Mark Steinnek.

Van Nistelrooy a jövő héten a klubrekordot is beállíthatja, hiszen az 1956-57-es idényben Liam Whelan nyolc mérkőzésen bizonyult eredményesnek. A játékos azonban nem sokáig örülhetett, hiszen 1958-ben, a MU müncheni légikatasztrófájában az életét vesztette.

A Premier League első "hétgólosa" Mark Stein volt. A Chelsea dél-afrikai születésű játékosa az 1993-94-es évadban remekelt. A 36 éves labdarúgó jelenleg az amatőr Dagenham Redbridge játékosa. Őt Alan Shearer követte, aki a Blackburn Roversszel az 1996-97-es bajnokságban ét fel a csúcsra. Az angol válogatott egykori csapatkapitánya, jelenleg a Newcastle Unitedet erősíti. Thierry Henry három éve érkezett az Arsenalhoz és az első két szezonjában egyaránt 17-17 gólt szerzett. A Highbury sztárja az 1999-2000-es bajnokságban szerzett sorozatban hét mérkőzésen is gólt.

Az első "nyolcast" azonban Van Nistelrooy érheti el, amennyiben a héten a Blackburn hálóját is felavatja. "Jelen formájában Ruud mindenre képes" - jegyezte meg Ferguson arra az újságírói kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, hogy a szakember képesnek tartja-e csatárát a jövő heti, Blackburn ellni mérkőzésen is a gólszerzésre. "Tudjuk róla, hogy klasszis, aki mindent könnyedén csinál a futballpályán. És amikor játszik, minden helyzetben magabiztosan cselekszik" - mondta róla elismerően Alan Shearer, a vetélytárs Newcastle támadója.

Amint említettük, a vesztett pontokat tekintve az Arsenal áll a legelőkelőbb helyen, hiszen, ha elmaradt mérkőzését megnyerné, egy ponttal a mezőny előtt állna. nem véletlen, hogy a csapat, Arséne Wenger edzővel az élen, biztos abban, hogy sokáig versenyben lesznek a bajnoki címért. "Hogy megnyerhetjük-e a bajnokságot? Még szép! A csapaton belül mindenki biztos ebben" - nyilatkozta Freddie Ljungberg. "Egyelőre az a legfontosabb, hogy az élbolyban legyünk, lehetőleg az első, a második, vagy a harmadik helyen."

A vasárnapi, Liverpool elleni találkozó ugyan 1-1-re végződött, de az eredménnyel egyik csapat sem volt elégedetlen. A hét vége két szenzációját Angliában ennek ellenére nem az éllovasok szolgáltatták, hanem John Gregory. Az Aston Villa trénere ugyanis kijelentette: a hét végén szerepeltette utoljára a csapatban David Ginolát.

Premier League, 22. forduló:
Southampton - Manchester United 1-3 (1-2)
Southampton, 31 ezer néző
gól: Beattie (4.), illetve Van Nistelrooy (9.), Beckham (45.), Solskjaer (63.)

Arsenal - FC Liverpool 1-1 (0-0)
London, 38 ezer néző
gól: Ljungberg (62.), illetve Riise (68.)

Ajánlat:

A Premier League állása és mesterlövészei