Vágólapra másolva!
Johan Cruyff korábban nem vállalta a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjának a betöltését. Kategorikusan kijelentette: nem ül le a sikertelen vb-selejtezők után távozott Louis van Gaal megüresedett helyére. Azt viszont nem tagadta a holland Voetbal International keddi értesülése szerint, hogy koordinátori teendőket ellátna a nemzeti tizenegy mellett.

Cruyff maga jelentette ki, hogy hasonló szerepkört kíván betölteni, mint Franz Beckenbauer, aki végső soron a Bayern Münchennél és a német labdarúgásban is irányító tevékenységet folytat. A valaha élt legjobb holland futballista a válogatott kispadjára nem ülne le, de a technikai igazgatói poszt betöltése érdekli. Októberben azt nyilatkozta, ez az Ajax együttesénél személyével nem kivitelezhető, de a napokban jelezte: a holland válogatott mellett szívesen tevékenykedne hasonló szerepkörben.

A holland szövetség a kapitányi poszt betöltéséről olyan volt kiválóságokkal tárgyal, mint Wim van Hanegem, Marco van Basten vagy Ruud Gullit. Múlt év decemberében Cruyff a holland futballt érintő általános szemléletbeli gondokról nyilatkozott: "A szövetségnek nem szabad azt hinnie, hogy az összes probléma megoldódik azzal, ha új szövetségi kapitányt nevez ki. Az egész rendszernek szüksége van a megújulásra. Az embernek komolyan fel kell tennie magának a kérdést, hogyan lehetne változtatni ahhoz, hogy ne essünk a közelmúlt hibáiba. Az új jelölt rendelkezzen megfelelő szakértelemmel, de emellett legyen karizmatikus egyéniség. Ha valaki a válogatott mellett dolgozik, az legyen a holland labdarúgás nagykövete."

A szerkezeti változást az idő is sürgeti, mert a szövetség megígérte, hogy január 25-ig, az Eb-selejtező sorsolásáig dönt a válogatottat irányító stáb összetételéről. Cruyff úgy nyilatkozott: Van Bastennel és Rijkaarddal el tudja képzelni a közös munkát.

Korábban: