Vágólapra másolva!

Kamerun

A Szelídíthetetlen Oroszlánok mindenképpen esélyesek a végső diadalra, hiszen háromszoros győztesnek mondhatják magukat, és a legutóbbi viadalon is ők végeztek az élen. A kameruni gárda életében azóta meglehetősen sok változás történt, hiszen háromszor is edzőt váltottak, és nem mellékesen megnyerték az olimpiát.

Jelenleg a német Winnie Schäfer a gárda trénere, és a Karlsruher SC egykori mestere a CAN-kupán is a végső győzelem reményében vezetheti együttesét, amelyből egyetlen sztár sem fog hiányozni: Geremi Ndjitaptól Samuel Eto'ón keresztül Patrick Mbomáig mindenki meghívót kapott. A főpróba mindenesetre jól sikerült, hiszen Burkina Faso ellen sima 3-1-es győzelmet aratott az együttes.

Kongói DK

Az egykori Zaire a hatvanas-hetvenes években a kontinens labdarúgásának elitjébe tartozott, 1968-ban és 1974-ben is aranyérmet szerzett a CAN-kupán, és 1978-ig az összes döntőn ott volt. A nyolcvanas évekre aztán elfogytak a sikerek: abban az évtizedben mindössze egy alkalommal volt ott a válogatottjuk a kontinensviadalon.

A kilencvenes évek aztán visszahozták az eredményeket, két bronzéremmel is büszkélkedhetnek ebből az időszakból, legutóbb viszont nem jutottak tovább csoportjukból. Most nem hiányzott sok ahhoz, hogy el se indulhassanak a tornán, hiszen a kormány tavaly novemberben menesztette a szövetség elnökét, Constant Omarit, ami miatt a FIFA kizárta az országot hivatalos tornáiról. Januárban aztán Omari visszakerült a szövetség élére, így a válogatott nyugodtan szerepelhet a CAN-kupán.

Amelyen azonban nem lesz ott a Belgiumban légióskodó védő, Nzelo Lembi, aki az elmúlt év utolsó bajnokiján sérült meg az FC Bruges színeiben. Meghívót kapott viszont a Newcastle United fiatal támadója, Lomana Tresor Lua-Lua, aki Kinshasában látta meg a napvilágot, de gyermekkora óta Angliában él, és még sohasem szerepelt a Kongói DK válogatottjában.

Elefántcsontpart

Az elefántcsontpartiak előkelő helyen állnak a CAN-kupa örökranglistáján, annak ellenére, hogy mindössze egyszer végeztek az élen. Igaz, az nem mindennapi körülmények között esett: 1992-ben a fináléban Ghána ellen úgy diadalmaskodtak tizenegyespárbajban 11-10-re, hogy már valamennyi, pályán lévő játékos rúgott egy büntetőt, úgyhogy elölről kellett kezdeni a sorozatot.

Ezt követően még elcsíptek egy harmadik helyet, de az azóta megrendezett három kontinensviadalon nem tudtak bejutni a legjobb négy közé. A legutóbb még csoportjukból sem jutottak tovább, aminek hatására a válogatottat egy katonai tárborban szabályosan fogva tartották két napig, és csak a nemzetközi tiltakozás hatására engedték szabadon a játékosokat.

Az elefántcsontpartiak tehát jobban teszik, ha bejutnak a legjobb nyolc közé, és játékoskeretük adott is ehhez, hiszen a legjobbak közül mindössze az Olympique Marseille védője, Abdouilaye Meité hiányzik sérülés miatt. Ott van viszont a szintén az OM-ben futballozó Ibrahima Bakayoko és a Feyenoord támadója, Bounaventura Kalou.

Togo

A togóiak számára már az is sikernek számít, ha kijutnak a kontinensviadalra, hiszen ez eddig mindössze négyszer sikerült nekik. Először 1970-ben próbálkoztak, és rögtön a második nekifutásra sikerült mindeddigi legjobb helyezésüket elérni egy hatodik pozícióval. A legutóbbi két CAN-kupán is jelen voltak, de csoportjukból egyik alkalommal sem tudtak továbbjutni, két évvel ezelőtt pedig még a sorozat közben menesztették német szövetségi kapitányukat, Gottlieb Göllert.

A tréner jelenleg a togói Gbana Tchanile, aki játékoskeretébe nem hívta meg minden idők legjobb togói labdarúgóját, Bachirou Salout, aki jelenleg a Hansa Rostock játékosa, meghívót kapott viszont a francia Chateauroux-ban futballozó Thomas Dossevi, annak ellenére, hogy december végén egy szálloda előtt megkéselték. A togóiaknak talán a csatársoruk tűnik a legerősebbnek, hiszen itt szerepel a Lille OSC focistája, Adekambi Olufadé, valamint a belga La Gantoise házi gólkirálya, Djima Oyawolé, nem is beszélve az AC Parma ificsapatában szereplő Mohamed Kader Cougbadjáról.

Ajánlat:

Korábban: