Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, már házon belül is elkezdődött Sepp Blatter támadása. Eddig csak az európai futballszövetség elnöke, Lennart Johansson vállalta fel nyíltan a világszervezet első emberével a konfrontációt, most viszont állítólag összefogni készül az elnökség és az adminisztráció több tagja is a FIFA-vezér ellen.

Zürichi szakértők szerint már a nemzetközi futballszövetség székházát is elérte a FIFA-elnökkel szembeni elégedetlenség, sőt, a Sepp Blatterrel való szembenállás hamarosan nyílt összetűzéshez vezet.

Az események azért gyorsultak fel, mert Blatter korábban mindig azt mondta, csak a mostani ciklusban akar elnök lenni, egy hete viszont bejelentette, mindenképp újra jelölteti magát. Az elnök határozott - egyesek szerint diktátori - stílusa miatt eddig sem volt túl népszerű, azt pedig különösen nehezen bocsátják meg neki a szervezet legerősebb csoportjai, hogy már előre Afrikának ígérte a következő világbajnokságot.

Az európai és a dél-amerikai szövetségek többsége igencsak megorrolt rá emiatt, amikor pedig a múlt héten azt mondta, hogy szerinte 2010-ben műfüvön is lesznek vb-meccsek Afrikában, mert olyan rossz a klíma, hogy képtelenség volna annyi igazi gyepet megfelelően ápolni, amennyi a vb-re kell, nyíltan meg is mosolyogták.

A 65 éves sportvezetőt mindez persze cseppet sem érdekli, de a francia AFP jelentése szerint azon mégiscsak fennakadt, hogy már a legközvetlenebb munkatársai sem követik vakon, sőt Zen-Ruffinen főtitkár vezetésével titkos szövetséget alapítottak azzal a céllal, hogy az idei, dél-koreai kongresszuson megakadályozzák az újraválasztását. Blatter állítólag tavaly január végén lett igazából kegyvesztett, amit egy magas rangú FIFA-funkcionárius a vb-re felvett óriási, több mint háromszázmillió dolláros kölcsönnel magyaráz. Blatternek állítólag hiába tanácsolták, hogy ne bízzon minden marketingügyet a svájci ISL-re, ő hajthatatlan volt.

A cég csődje után Johansson, az UEFA elnöke tételes elszámolást kért, de a 35 millió eurónyi veszteség megállapításán túl mást, vagyis sikkasztást, nem tudtak kimutatni, jóllehet egyesek az összeg tízszeresének elveszítését állították. A bostoni banktól felvett kölcsönt is sokallták a szakértők, de még lenyelték a békát, az idei költségvetés megszavazásakor viszont már több végrehajtó bizottsági tag is Blatter ellen szavazott, mert az elnök megint csak egyetlen céget, a svájci Credit-Swiss-Gruppét akarja megbízni a következő két vb marketingjogainak értékesítésével. Blatter azzal érvelt, hogy ez a bankcsoport garantálta a likviditást, mivel 440 millió eurót ad a FIFA-nak.

Az ellenzék szerint másokat viszont nem is kerestek, s így továbbra is átláthatatlanok maradnak a pénzügyek, ráadásul Blatter jövedelme sem derül ki. Erről egyébként többször megkérdezték, de nem volt hajlandó válaszolni a FIFA vb tagjainak, akik úgy tudták, kirívóan sokat, 4,5 millió eurót vesz fel évente. Hogy aztán robban-e a bomba, kitör-e a lázadás az elnök ellen, az csak a szöuli kongresszuson derül ki. Az viszont, hogy a FIFA-n belül már most nyíltan három csoport működik - Blatter és tanácsadói, Zen-Ruffinen főtitkár köre és a marketingeseké -, nem használ a világfutballnak.

Korábban:

Blatter focivébét ígér Afrikának

Katona Horváth János