Vágólapra másolva!
Nigéria győzelemmel kezdte a labdarúgó Afrika-kupát. A koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon (május 31.-június 30.) is részt vevő válogatott egy góllal verte Algériát. Az ugyancsak vb-induló Marokkó Ghána, Elefántcsontpart Togo, Tunézia pedig Zambia ellen ért el gól nélküli döntetlent.

Az Afrikai Nemzetek Kupáját előzetesen mindenki a futball ünnepeként kezelte, mondván, a fekete kontinensen még mindig a látványos labdarúgás dívik, így a torna három hete alatt az ínyencek is találnak maguknak látnivalót. Nos, eddig ennek ellenkezője bizonyosodott be, hiszen a hétfőn lejátszott négy meccsen csupán egy gól született, további három összecsapás gól nélküli döntetlent hozott.

A nap egyetlen találatát a nigériai válogatott szerezte, amely Algéria ellen tudott nyerni 1-0-ra. A Szuper Sasok sem erőltették meg túlságosan magukat, de az észak-afrikai gárda ellen ez is elég volt a győzelemhez. Az első félidőben meglehetősen kevés helyzetet lehetett feljegyezni, a nigériaiak hiába voltak mezőnyfölényben, nem tudták komolyan veszélyeztetni az algériai kaput, igaz, ugyanez fordítva is igaz volt. A játékrész utolsó perceiben aztán kissé felgyorsultak az események, előbb az algériai Rafik Saifi lőtt keresztbe a kapu előtt, majd a nigériai Julius Aghahowa gondolta úgy, hogy megindul a kapu felé. A védők csak szemmel kísérték, így betört a tizenhatoson belülre, és laposan kilőtte a rövid sarkot. Gólöröme még a találatnál is látványosabb volt: egészen pontosan hét szaltót mutatott be, amelyek segítségével a tizenhatostól egészen a kezdőkörig "ugrott".

A szünetben a nigériaiak becserélték Nwankwo Kanut, aki rögtön két helyzettel mutatkozott be, igaz, mindkettő kihasználatlan maradt. Az algériai együttes előtt is adódott lehetőség, de Moulay teljesen egyedül mellé fejelt. A hátralévő időben már csak Jay-Jay Okocha néhány becsületsértő csele jelentett látványosságot.

A B csoportban egyelőre még nem született gól, hiszen a vasárnapi Burkina Faso - Dél-Afrika meccs után a hétfői Ghána-Marokkó összecsapáson sem került a hálóba a labda. A két együttes számára fontosabb volt az, hogy ne szenvedjen vereséget, mint hogy nyerjen, így a kilencven perc során a kapuk csak nagy ritkán forogtak veszélyben. Marokkói részről 12 perccel a lefújás előtt a csereként beállt Rachid Rokki lőhetett volna gólt, de a kapusba bombázott, míg a másik oldalon a hosszabbítás perceiben Alex Tackie-Mensah lőtt mellé. A rendkívül unalmas találkozó ellenére mindkét csapat trénere elégedett volt az eredménnyel, hiszen továbbra is megmaradt az esély a továbbjutásra.

A C csoportban az elefántcsontparti együttes végig nagy fölényben játszott Togo ellen, de nem bírt Kossi Agassával, aki parádés formában védett. Hiába szerepeltek az Elefántok együttesében olyan remek csatárok, mint Ibrahima Bakayoko, Aruna Dindane vagy éppen Kader Keite, egyikük sem tudott túljárni a portás eszén. Sőt, az utolsó percben kis híján a togóiaké lett a három pont miután az elefántcsontpartiak védője, Habib Touré nagy igyekeztében a saját kapufájára fejelt egy labdát. Nem csoda, hogy a togói játékosok mosolyogva hagyták el a gyepet, míg az elefántcsontpartiak lehajtott fejjel sétáltak le a pályáról. Valószínűleg az járt az eszükben, hogy két évvel ezelőtt szintén egy Togo elleni döntetlennel kezdték a tornát, és miután nem jutottak be a legjobb nyolcba, hazájukban büntetőtáborba zárták őket.

A nap negyedik gól nélküli mérkőzését a világbajnoki résztvevő Tunéziai vívta Zambiával. A zambiai gárda nem a legjobb előjelekkel készülhetett a találkozóra, hiszen két játékosa, Hillary Makasa és Ian Bakala is kidőlt a sorból malária miatt, ráadásul két legnagyobb sztárjuk, a Dániában légióskodó Mwape Miti és Andrew Tembo már a tornára sem utazhatott el sérülés miatt. Ilyen előzmények mellett nem csoda, hogy Zambia elsősorban a védekezésre épített, és abban bízott, hogy egy-egy gyors kontrával esetleg gólt szerezhet. A terv kis híján bejött, hiszen az utolsó percekben Charles Lota lövését a tunéziai portás, Chokri el-Ouaer csak nagy bravúrral tudta védeni. A mérkőzés többi részében a tunéziai csapat játszott fölényben, de igazi helyzetet nem tudott kidolgozni.

Afrika-kupa, 1. forduló:
A csoport:
Nigéria - Algéria 1-0 (1-0)
Bamako, 10 ezer néző
gól: Aghahowa (43.)

B csoport:
Marokkó - Ghána 0-0
Segou, 2500 néző

C csoport:
Elefántcsontpart - Togo 0-0

D csoport:
Tunézia - Zambia 0-0

Korábban:

Gólszegény Afrika-kupa