Vágólapra másolva!
A második forduló is lezárult a csoportmérkőzések során az Afrikai Nemzetek-kupáján, és a rendkívül kiegyensúlyozott küzdelmet jól jellemzi, hogy még csak két együttes érezheti magát a legjobb nyolc között. Az egy nappal korábban továbbjutó Kamerun mellett most Szenegál kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, a többi hat hely azonban még kiadó, így az utolsó csoportmeccsekre is marad elég izgalom. Remélhetőleg a gólok sem fognak elmaradni.

Végre megszületett az első gól a B csoportban a Burkina Faso-Marokkó meccsen, amelyet mindjárt még kettő követett, és mivel a három találatból az észak-afrikaiak kettőt szereztek, így a három pont az övék lett, és rögtön a kvartett élére ugrottak. A marokkóiak a győzelmet a skót Aberdeenben futballozó támadónak, Hicham Zeroualinak köszönhették, aki csapata mindkét találatát szerezte. Először az első félidőben volt eredményes, amikor is a Burkina Faso-i védelem képtelen volt felszabadítani egy szabadrúgást követően, és a tizenhatoson belüli kavarodás közben végül a csatár eszmélt a leggyorsabban. A futballista a második játékrészben egy alkalommal a kapufát találta telibe, és úgy tűnt, hogy a kihagyott helyzet megbosszulja magát, mivel a Csődörök kiegyenlítettek. Egy szabadrúgás a sorfalon megpattanva éppen Moumouni Dagano elé került, aki nem is hibázott. Végül azonban mégis a marokkóiak örülhettek, mivel Zerouali ismét megrázta magát. A gól persze megint nem tudatos akcióból született: egy szögletet követően a burkinai védelem addig szerencsétlenkedett, amíg a labda a marokkói támadó elé nem került, aki ismét könyörtelen volt.

A C csoportban viszont a csapatok visszatértek a torna első napjainak hagyományához, hiszen a Kongói Demokratikus Köztársaság-Togo mérkőzés gól nélküli döntetlent hozott. A találkozón a kongói csapat támadott többet, és helyzetekig is eljutott, ám azokat nem tudta értékesíteni. Ennek egyik fő oka a csapat csatárának, Lomana Tresor Lua Luának gyatra helyzetkihasználása volt, a másik összetevő pedig a togói kapus, Kossi Agassa remeklése, aki azon kevés hálóőrök közé tartozik az Afrikai Nemzetek-kupáján, aki megbízható teljesítményt nyújt. Az utolsó fordulóban tehát még mindkét együttes kiharcolhatja a továbbjutást, és a kongóiak reményeit növelheti, hogy korábban hazaküldött csatáruk, Shabani Nonda az utolsó találkozóra visszatérhet Franciaországból. A csatárt korábban hivatalosan azért küldték haza, mert lázas beteg volt, de a jól értesültek szerint arról volt szó, hogy összeveszett a trénerrel. Két eset lehetséges: vagy felgyógyult, vagy pedig kibékült a szakvezetővel.

A D csoportban viszont megszületett a második továbbjutó, mivel Szenegál gárdája az utolsó percekben szerzett találattal legyőzte Zambia válogatottját. A zambiaiak számára nem csak a remek ellenfél miatt volt rendkívül nehéz a találkozó, hanem azért is, mivel a játékoskeretből két focista kivételével mindenki betegséggel bajlódott. Ehhez képest remekül helytálltak a világbajnoki résztvevő ellen, és az összecsapás az afrikai futball legszebb erényeit, és egyben hátulütőit is felvonultatta. A játékosok egyetlen percre sem álltak le, hatalmas volt az iram, és káprázatos technikai megoldásokat láthatott a közönség (előfordult, hogy a védő saját tizenhatosán belül csinált meg egy igencsak veszélyes cselt) - ugyanakkor hatalmas bakikat és durva szabálytalanságokat is. A meccs mindenesetre igen szórakoztató volt, a helyzetekben sem volt hiány, de egészen az utolsó percig nem került a labda a hálóba. Ekkor két szenegáli csereember játszott össze, és Makhtar N'Diaye beadását a rosszul kimozduló kapust megelőzve Souleymane Camara fejelte a kapuba. A győzelemmel Szenegál már a legjobb nyolc között érezheti magát, míg Zambiának az utolsó fordulóban Egyiptomot kell legyőznie a továbbjutáshoz.

Korábban:

Beindult a gólgyártás az Afrika-kupán