Vágólapra másolva!
Arra, hogy egy hét végén a bajnok és a kupagyőztes is kiessen az angol kupából már nagyon régen volt példa. A labdarúgó FA-kupa negyedik körében ez a "csúfság" esett meg a Manchester Uniteddel és a Liverpoollal, de nagyon kellemetlen mérkőzést játszott a Newcastle United is.

Fotó: EPA
Dennis Bergkamp: győztes gól és kiállítás

Öt perc őrület - csak így jellemezték a brit sajtó jeles képviselői az Arsenal-Liverpool összecsapást, ahol a hazaiak Bergkamp góljával 1-0-ra verték a címvédőt. Ám ami a 67. és 72. perc között történteket illeti, csak egy jelzővel illették: ámokfutás. A 67. percben Keown és Owen együtt rajtoltak egy hosszú labdára, de Keown visszarántotta a tavalyi esztendő aranylabdását. Owen tiltakozott, Mike Riley játékvezető pedig konzultált segítőivel, majd kiállította a védőt. A piros lap a legjobban a gólszerző Bergkampot dühítette fel, aki a 71. percben durván, páros lábbal gáncsolta Carraghert, ezért is járt a büntetőcédula. A holland csatár heves tiltakozása miatt felhördült közönség bosszúból aprópénzesőt zúdított Carragherre, aki idegesen visszahajított egyet a nézőtérre... Jutalma: piros lap! "Aki szereti a futballt, az tudja, ez egy nagyon tisztátalan meccs volt" - jegyezte meg Arsene Wenger, az Arsenal mestere. "Egyik csapat sem a játékra koncentrált."

A statisztikák azt mutatják, Wenger a felkészítés során nem túl sok hangsúlyt fektethet a pszichés tényezőkre. Amióta a londoni együtteshez került, 1996 óta Bergkamp kiállítása volt a 41. a csapatban. Idén már 10-nél járnak az Ágyúsok: Parlour és Keown pedig 2-2-t mondhat magáénak.

Nem véletlenül fogadkozott az amatőr Peterborough együttese, az FA-kupa negyedik fordulójában nagyon megszorította Bobby Robson együttesét. Ugyan az első félidőben már kétgólos volt a Newcastle előnye, O'Brien és Farrell egyenlített. A győzelmet csupán a 84. és a 85. percben tudták bebiztosítani a Szarkák, akkor Shearer és Aaron Hughes volt eredményes.

"A fiaim olyan játékot produkáltak ma, amelyet nagyon kevés élvonalbeli csapat fog utánozni idén" - büszkélkedett a produkcióval Barry Fry, a Peterborough menedzsere.

Az angol szövetség már megtartotta az ötödik forduló sorsolását is, amelynek érdekessége, hogy összekerült egymással a Newcastle és a Manchester City, illetve egyetlen élvonalbeli párosként a Middlesbrough, valamint a Blackburn Rovers. Előbbi párosítás érdekessége, hogy a Manchester City élén jelenleg az a Kevin Keegan áll, aki korábban éppen a Newcastle mestere volt. "Nem tudom eldönteni, jó a sorsolás vagy sem. Én imádom a Newcastle Unitedet és a Manchester Cityt is" - mondta el dilemmáját Keegan. "Remélem, Robsonék látták a mostani játékunkat és tudják, megérdemelten vagyunk az ötödik fordulóban. Ha véletlenül kikapunk, akkor pedig tiszta szívből szorítok majd a végső sikerükért."

Az FA-kupa 5. körének párosítása:
Tottenham vagy Bolton - Tranmere
Newcastle - Manchester City
Arsenal - Gillingham vagy Bristol Rovers
Chelsea vagy West Ham United - Preston
Middlesbrough - Blackburn Rovers
Everton - Crewe
Walsall - Fulham
West Bromwich Albion - Cheltenham

A mérkőzéseket február 16-17-én játsszák.

Ajánlat: