Vágólapra másolva!
Hosszú víkendjét töltötte Budapesten Dominique Rocheteau, a Paris Saint-Germain volt sokszoros válogatott csatára. A futballistát Imre Mátyás és a Francia Intézet hívta meg az 1978-as világbajnokságról készült film vetítésére. Az egykori remek játékos szerint Argentína, Olaszország, Franciország vagy Kamerun nyeri az idei vb-t.

- Tudjuk, imádja Budapestet. Most milyen céllal jött hozzánk?
-
A Francia Intézet és kollégájuk, Imre Mátyás hívott meg az 1978-as világbajnokságról készült film vetítésére. Mivel feleségem a filmszakmában korábban együtt dolgozott Mészáros Márta rendezővel, úgy döntöttünk, nem csak egy napra érkezünk, hanem hosszú hétvégét töltünk Budapesten. Mondhatom, alaposan kihasználtuk az időt, végigjártuk a fürdőket. Láttuk, nem véletlenül mondják Budapestre, hogy fürdőváros. Irigylem önöket ezért.

- Játékos-pályafutásából milyen emlékei vannak a magyar labdarúgásról?
-
Egyet leszámítva, kellemesek. A kellemetlen a Videotontól elszenvedett UEFA-kupa-vereség. Viszont 1978-ban és 1986-ban is betaláltam a világbajnokságon a magyarok kapujába, s éppen nekik rúgtam utolsó válogatottbeli gólomat Mexikóban.

- Most milyen a kapcsolata a futballal?
-
Meglehet, hallotta, hogy amikor befejeztem a játékot, három évig menedzserként dolgoztam. De nem tetszett. Én segíteni akartam a játékosoknak, nem úgy, mint sok más ügynök, aki azt nézi, hogyan tudja levágni őket. Most szervezem, hogy szülővárosomban utánpótlásképző iskolát nyissak. Örömmel mondhatom, hogy az egyhetes terminusok mindegyike betelt.

- És ezenkívül?
-
Dolgoztam a Budapesten ismert Jean-Claude Bras-nál, a Red Starnál. Két éve pedig a Paris St.Germain végrehajtó bizottságának vagyok a tagja. Közvetlen feladatom a klub utánpótlásképzésének szervezése.

- Mit gondol, melyik francia válogatott volt a jobb: a legutóbb vébét nyerő, vagy az önöké?
-
Irgalmatlanul nehéz összevetést tenni, mert más lett a játék. Gyorsabb, erőszakosabb és talán durvább is. Mi "csak" Európa-bajnoki címet tudtunk szerezni, ám a mi csapatunk játéka a technikás futballra volt alapozva. A mai válogatottban is vannak nagyon technikás labdarúgók, és a kapitánynak sikerült ötvöznie a technikát az erőfutballal. Ennek volt eredménye a világbajnoki cím.

- Mi, magyarok még a világbajnoki részvételről is csak álmodozhatunk. Mit gondol, miért gyenge a magyar labdarúgás?
-
Erre nem tudok konkrét választ adni. Sajnos több éve nem látható a magyar futball az európai élvonalban, pedig korábban oktatta a világot. Ha általános tanácsot adhatnék, azt mondanám, hogy feltétlenül az utánpótlásképzésre fektessenek súlyt, oda adjanak pénzt, ha tudnak.

- Érdekes, hogy a futballal kapcsolatban állandóan felmerül a pénz.
-
Ez természetes, hiszen manapság pénz nélkül már a futball sem működik. Más kérdés, hogy talán túlzottan is elanyagiasodott.

- Ön szerint hogyan lehet-e határt szabni a labdarúgásban mozgó dollármillióknak?
-
Lehet, és kell is. Hatalmas már a szakadék a gazdag és a szegény klubok között. Amíg a jelenlegi rendszer létezik, a gazdagabbak mindig el tudják vinni a jobbakat a szegényektől. Igaz, a szegények meg a játékoseladásból tartják fenn magukat. Úgy gondolom, hogy a futballnagyhatalmak vezetői sem sokáig bírják az irreális pénzeket, ezért nem is engedik majd a kifizetésüket.

- Május végén kezdődik a világbajnokság. Vállalkozna tippelésre?
-
Sorrend nélkül négy országot említenék: Argentína, Olaszország, Franciaország, Kamerun. Bármelyikük csúcsra futhat.

Ajánlat:

Kamerun már negyeddöntős az Afrika-kupán

Korábban:

Schäfer kameruni győzelemről álmodik

Burkovits Ferenc