Társoldalunk:

Egy vb-résztvevő kiesett az Afrika-kupán

A D csoport küzdelmeivel befejeződtek a csoportmérkőzések az Afrikai Nemzetek-kupáján, és ebben a kvartettben az utolsó játéknap nem hozott nagy változást: ahogyan azt az előzetes eredmények alapján várni lehetett, Szenegál és Egyiptom jutott be a legjobb nyolc közé. Ez csak annyiban jelent meglepetést, hogy az előzetesen esélyesnek kikiáltott, világbajnoki résztvevő Tunézia elbúcsúzott a további küzdelmektől - tegyük hozzá, teljesen megérdemelten.

Fotó: EPA

Lota Dennis (Zambia) szereli az egyiptomi Hassan Ahmedet

Az észak-afrikai gárdának az utolsó játéknapon mindenképpen nyernie kellett volna ahhoz, hogy kiharcolja a továbbjutást csoportjából, de mindent elmond a gárda moráljáról, hogy a szövetségi kapitány, a francia Henri Michel már a meccs előtt mentálisan, taktikailag és technikailag gyenge csapatnak írta le együttesét. Ezzel együtt a tunéziai válogatott simán megnyerhette volna a Szenegál elleni összecsapást, hiszen ellenfele számára teljesen mindegy volt a végeredmény, és ez meg is látszott a játékán. A szenegáliak az előző, Zambia elleni találkozóhoz képen tíz helyen változtattak a kezdő csapaton, és a tunéziai együttes egy kicsit nagyobb összpontosítással legyőzhette volna őket. A második félidőben például előbb Slim Benachour hagyott ki egy hatalmas jóindulattal megadott tizenegyest, majd pár perccel később három tunéziai támadó is lőhetett a tizenhatoson belülről, de mindegyikük a gólvonalon kétségbeesetten ugráló kapust találta el. A szenegáliak mestere, Bruno Metsu az utolsó húsz percre (a közönség nagy ovációja közepette) azért a pályára küldte legnagyobb sztárját, El Hadji Dioufot, akinek vezérletével meg is élénkült a csapat játéka. Szenegál legnagyobb helyzetét Souleymane Camara hagyta ki, aki már a kapus mellett is elhúzta a labdát, ám a kapura küldött lövését a gólvonalról menteni tudták. Ez persze csak arra volt elég Tunézia számára, hogy ne kapjon ki, a csoportból nem tudtak továbbjutni - rúgott gól nélkül nehéz is lett volna. Mindenesetre könnyen lehetséges, hogy Henri Michel nem éri meg a vébét a csapat kispadján.

A jól értesültek szerint az egyiptomi szövetségi kapitányt, Mahmoud El-Goharyt a CAN-kupa után állítják fel a kispadról, de ha a szakember így folytatja, akkor lehet, hogy mégis igényt tartanak rá. A Fáraók ugyanis Zambia ellen is nyerni tudtak, és így bejutottak a legjobb nyolc közé. Az egyiptomi gárdában ezen a meccsen már pályára lépett a csapatkapitány és válogatottsági rekorder Hossam Hassan, de a főszerepet nem ő, hanem az előző mérkőzésen is kiválóan futballozó Hazem Emam vette át. A Zamalek középpályása az első félidőben kiválóan ugratta ki a leshatáron ólálkodó Ahmed Hossamot, művésznevén Midót, aki a kapus mellett is elvitte a labdát, majd miután a hálóőr megpróbálta lerántani, kissé hezitált, hogy elessen-e vagy sem, de végül inkább talpon maradt, és a kapuba gurított. A második játékrészben Emam egymaga lépett ki, és hasonlóan járt el, mint a csapattársa a szünet előtt. A zambiaiak ugyan szépíteni tudtak egy szabadrúgást követően, sőt, megvolt a lehetőségük az egyenlítésre, de azzal sem értek volna el sok mindent: a továbbjutáshoz ugyanis nyerniük kellett volna.

Eredmények

Korábban:

Unalomból izgalom