Társoldalunk:

Túlio gólkirály akar lenni

Amennyiben az úgynevezett látványsportágakra - labdarúgás, férfikosárlabda, jégkorong - szorítkozunk, akkor a szovjet-orosz hokisztár Szvetlov bő egy évtizeddel ezelőtti kalandja óta nem szerződtetett ilyen kaliberű sportolót magyar egyesület, mint most az Újpest a brazil Túliót.

A 32. évét taposó, 15-szörös nagyválogatott csatár csütörtökön megérkezett a Ferihegyi repülőtérre, péntek délelőtt pedig a Megyeri úton másfél órás edzésen adott számot - egyelőre csak annyit mondhatunk: vitán felül figyelemre méltó - tudásából. Majd két menedzsere, illetve Gyulay Zsolt ügyvezető igazgató társaságában bement a klubházba, s aláírta fél plusz egy évre szóló szerződését.

Fotó: SZTÁR Sport
A csodacsatár megérkezett
A magyar közegben szocializálódott újságíró persze nem érti, mit keres egy brazil világsztár lila-fehér mezben, s már amikor felröppent a csatár érkezésének híre, az ember elkezdte hatalmas intenzitással keresni a csomót a kákán. Biztosan rejtett sérülése van a fiúnak, valójában lépni sem tud, esetleg a kábítószer, netán az alkohol rabja - de az nem lehet, hogy egy egészséges, ereje teljében lévő, s nem is túl öreg brazil menő kis hazánkba szerződjön.

Úgyhogy jobb, ha egyelőre szigorúan csak a tényekre szorítkozunk, s nem inszinuálunk - legfeljebb magunkban. Tehát: huszonkét órás repülőutat követően, egy álmatlanul átforgolódott éjszak után Túlio Humberto Pereira da Costa négy gólt rúgott a műfüves újpesti edzőpálya egyik térfelén – azaz kispályán - tartott kétkapus meccsen. A negyediket mindnyájunk megrökönyödésére sarokkal bombázta (!) a jobb pipába, ilyen gólt nemigen látott a Megyeri út közönsége, talán csak Benéék idejében.

Túlio tehát minden, csak nem kispályás sztár. Amúgy valóban nem törte össze magát, jó, ha egy óra alatt háromszáz métert futott, de ezt a visszafogottságot írjuk a hat órás időkülönbség, s a hosszú repülőút számlájára. Majd az edzés végén elkezdett fejjel-lábbal dekázni, s amikor három perc elteltével sem akart leesni a labda, meg kellett kérnünk a fiút, fejezze be, mert nagyon hideg van.

"Komoly kihívásnak tekintem a magyarországi szerződést, amit a SPORTLINK menedzseriroda ajánlatára kötöttem" - mondta a 175 centis, 70 kilós csatár, arra a közvetítő irodára célozva, amely többek között honfitársa, a Real Madridban szereplő Sávio Bortolini ügyeit is intézi. "Első benyomásaim kedvezőek az Újpestről, jó a játékosanyag, s meggyőződésem, hogy egy-két éven belül visszanyeri régi csillogását a magyar futball. Konkrét céljaim is vannak: Magyar Kupát nyerni az Újpesttel, ezzel kijuttatni a csapatot az UEFA-kupa-porondra, egyénileg pedig gólkirály szeretnék lenni az NB I-ben."

Túlio még elárulta, hogy pályafutása során eddig 557 gólt szerzett bajnoki, kupa- és válogatott meccseken, s ezzel a jelenleg aktív labdarúgók között a világon a második honfitársa, Romário mögött. Nős, de az asszony még nincs Magyarországon, viszont rövidesen érkezik, mert tudja, hogy van félnivalója: roppant csinosak a magyar lányok. A vicces kedvű brazilnak három gyermeke van, két lány és egy fiú, utóbbit apja keresztnevét, a Túliót örökölte.

Joao Areias, a SPORTLINK tulajdonosa – aki az iroda magyaroszági képviselőjével, Frank Györggyel együtt gardírozza Túliót - meghökkentő kijelentést tett: az UTE létesítménye simán veri küllemben például a riói Flamengóét, s a Madridban élő brazil menedzser szerint ilyen infrastrukturális háttér birtokában kizárt, hogy ne induljon meg felfelé a magyar futball. Azt már Gyulay Zsolt mondta el, hogy pénteken délelőtt Lajkó doktor, az Újpest csapatorvosa tüzetesen megvizsgálta Túliót, s még egy aprócska vágást sem talált a brazil lábán. Azaz: minden ellenkező híreszteléssel szemben tökéletesen egészséges a labdarúgó, ahogyan ő maga fogalmazott: tőle nyugodtan felkophatna a sportsebészek álla.

Kiderült az is, hogy az utolsó három évben munkaügyi problémák hátráltatták Túliót a kiegyensúlyozott, jó szereplésben, problémái akadtak a Botafogo, a Sao Caetano, majd végül a Santa Cruz szakvezetőjével. (Egyes internetes források szerint utóbbi csapatnál nem ment neki, a tartaléksorba szorult.) A Botafogóval jelenleg is folyik egy munkaügyi pere, Túliónak félmillió dollárral tartozik a riói klub, ezt próbálja behajtani most a játékos. Azt azonban már senki sem veheti el tőle, hogy háromszoros (1990, 92, 95) brazil gólkirály, az 1995-ös Copa Américán Edmundóval a válogatott csatárkettősét alkotta, s gólátlaga a nemzeti mezben éppen egy: tizenöt meccsen tizenöt találat. Ha ezt a tempót Újpesten is tartani tudja, akkor nem lesz kidobott pénz az a húszmillió forint, amennyibe Gyulay direktor szerint erre a fél évre Túlio szerződtetése került.

Ch. Gáll András

Korábban:

Fórum:

Hajrá lilák, hajrá UTE