Vágólapra másolva!
Épül-szépül és nevet kap a Megyeri úti UTE-stadion. A szurkolók között rendezett szavazáson névadóként a legtöbb voksot Szusza Ferenc, a gólrekorder újpesti futballista kapta, s a stadionavató egyben névadó ünnepség is lesz. Az Újpestben 463 NB I-es meccset játszó és 397 gólt rúgó csatár, mint mondta, meghatódott, hogy klubhűségét és játékát nem felejtette el az újpesti szurkolótábor.

- Gondolom, meghatódott, amikor megtudta, hogy az ön nevét fogja viselni a stadion.
-
Már hogyne hatódtam volna meg. Különleges érzés, hogy emlékeznek rám. Mondtam is a vezetőknek, hogy nem én érdemelném a névadó szerepét, az elődeim közül kellett volna választaniuk a szurkolóknak. Úgy gondolom, akik rám szavaztak, játékom mellett elsősorban azt díjazták, hogy tősgyökeres újpesti vagyok, két generációra visszamenőleg minden rokonom újpesti lakos volt.

- Meg a góljait is díjazták. Mert tényleg voltak nagy elődök, sőt, még utódok is Újpesten, ám annyi gólt, mint Szusza Ferenc, egyikőjük sem rúgott.
-
Csodálatos volt a pályafutásom. A klub történetében valóban én rúgtam a legtöbb gólt, s az a 397 gólom olyan, mintha húsz éven keresztül meccsenként egyet szereztem volna. Negyven évet töltöttem az Újpestben, ebből húszat játékosként, és háromszor edzőként is dolgoztam a Megyeri úton.

- Mivel telnek a nyugdíjas napok?
-
Mint ahogy a többi nyugdíjasé: hallgatom a rádiót, nézem a televíziót. Sporteseményekre már nem nagyon járok. Azok közül, akik oly kedvesek voltak nekem, sokan meghaltak, bár néhány sportbarát szerencsére még megmaradt.

- És a Móri borozó?
-
Ott minden szerdán fél tízkor jelenésem van. Várhidi Palival, Göröcs Titivel, Sándor Csikarral és Hidegkuti Nándival szoktuk megvitatni a futball aktuális történéseit. Most Nándi is hiányzik a társaságból, mert kórházban van, de visszavárjuk, és ő ígérte, hogy jönni fog. Szóval, ott, a borozóban elfutballozgatunk, s ez tartja bennem a lelket.

- De a stadionavatóra azért csak kimegy?
-
Természetesen. Szeretnék az újpesti szurkolókkal együtt ünnepelni. Csodálatos létesítmény, most már csak a csapaton a sor, hogy megörvendeztesse ezt a remek publikumot.

A névadó

Szusza Ferenc Budapesten, 1923. december 1-jén született. 1960-ban szerzett edzői oklevelet. 1930-35 között a Jutagyár kölyök, 1935-42 között az UTE, 1942-től 49-ig az Újpest, 1949-56-ig a Bp. Dózsa, 1957-61-ig az Újpesti Dózsa labdarúgója, jobbösszekötő, középcsatár. Huszonnégyszer volt válogatott, 18 gólt szerzett. Külföldön a lengyel Górnik Zabrze, a spanyol Betis és az Atletico Madrid edzőjeként dolgozott, 1982-től tíz éven át az Ú. Dózsa, illetve az UTE elnökségi tagjaként tevékenykedett.

Burkovits Ferenc

Korábban:

Ajánlat:

Könyvajánlat:

Fórum: