Vágólapra másolva!
Az MTK Hungária nagy fájdalommal fogadta Hidegkuti Nándor halálhírét. A klub vezetésének csütörtöki döntése értelmében a Hungária körúti stadion a jövőben Hidegkuti Nándor nevét viseli.

Fotó: EPA

Fülöp Ferenc, az MTK Hungária FC igazgatója a döntéssel kapcsolatban elmondta, már korábban felvetődött, hogy a Hungária körúti stadiont a klub egy meghatározó egyéniségéről nevezzék el. Hidegkuti Nándor halálát követően az egyesület vezetőiben egy emberként az egykori remek labdarúgó neve merült fel névadóként:

"Azt hiszem, Hidegkuti Nándor megérdemli, hogy ilyen módon is megőrizzük az emlékét. Ugyanakkor az MTK minden egyes sportolója és szurkolója büszke lehet arra, hogy a kék-fehérek stadionját a jövőben egy ilyen nagy formátumú egyéniségről nevezzük el."

A világ vezető hírügynökségei kivétel nélkül megemlékeztek az Aranycsapat legendás hátravont középcsatárának csütörtök hajnali haláláról s pályafutásáról. A brit Reuters szerint a játékos karrierjének csúcspontja a 6-3-as magyar győzelemmel végződött, történelmi jelentőségű londoni találkozó volt: 1953. november 25-én Hidegkuti háromszor talált az addig hazai pályán veretlen angolok hálójába. Futballtudását és technikáját gyors, elegáns, briliáns, világklasszis jelzőkkel illetik. A német dpa megszólaltatta Horst Eckelt, aki pályára lépett az 1954-es berni világbajnoki döntőben a favoritnak tartott Aranycsapat ellen 3-2-re diadalmaskodó német válogatottban. "Utoljára másfél évvel ezelőtt, Budapesten találkoztam Hidegkutival" - mondta az egykori jobbszélső, akit mélyen megrázott volt ellenfele és barátja halálhíre. "Visszafogott, kedves, udvarias embernek ismertem. Mindig nyugodt és megingathatatlan volt. Tudtam, hogy hosszú ideje beteg."

Hidegkuti Nándor csütörtök hajnali halála azt jelenti, hogy már csak hárman - Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Puskás Ferenc - élnek a legendás Aranycsapat tagjai közül. "Ő minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója. A hátravont középcsatár egy addig ismeretlen poszt volt, ezzel az újítással meglepte az ellenfeleket" - nyilatkozott Buzánszky. "Sok időbe fog telni, amíg feldolgozom a halálhírét, hiszen amellett, hogy legendás futballistaként tiszteltem, az egyik legjobb barátomat vesztettem el a személyében." Ugyanígy érez a volt világklasszis kapus, Grosics Gyula is. "Nehéz szavakat találni ezekben a pillanatokban" - mondta. "Szomorú, hogy most már csak hárman élünk abból az együttesből, amely többek között a rendkívül jó csapatszelleméről volt híres."

Hidegkuti Nándor a Magyar Örökség-díj és a FIFA Fair Play-díj kitüntetettje volt. Tavaly az MLSZ centenáriumi emlékérmet, az ISM Csík Ferenc-díjat adományozott neki, Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a Nemzeti Labdarúgó Akadémia tanácsadó testületének tagjává nevezte ki.

Hidegkuti Nándort az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az MTK Hungária saját halottjának tekinti.

Az egykori ellenfél, az 1954-es világbajnok német válogatott kiválósága, Fritz Walter tegnap este kórházba került, miután szívroham érte. A 81 éves legenda így nem tudta megnézni a Németország-Izrael mérkőzést a róla elnevezett kaiserslauterni stadionban.

Thury Gábor

Filmajánlat:

Aranycsapat