Vágólapra másolva!
Az idei szezonban nem csak Olaszországban, de egész Európában a Chievo Verona bravúros szereplése jelentette a legnagyobb meglepetést. A kiscsapat története során először jutott fel a legjobbak közé, és a világ egyik legerősebb bajnokságának tartott Serie A-ban is remekel: sokáig vezette a tabellát, és jelenleg is a negyedik helyen áll. Nem csoda, hogy a klub trénerét, Luigi del Nerit több nagycsapat is hívja, és a szakvezető a minap engedélyt is kapott az egyesület elnökétől arra, hogy tárgyaljon az esetleges kérőkkel.

Luigi del Neri edzői pályafutása során most szerepel először a legjobbak között, sőt, még a másodosztályban is csak két idényt töltött el: az 1998-99-es idényben a Ternanával, majd a legutóbbi pontvadászatban a Chievóval. Jellemző karrierjére, hogy már négy alkalommal juttatta egy osztállyal feljebb együttesét: a Nocerinát a C2-ből a C1-be, a Ternanát a C2-ből a C1-be, majd a Serie B-be, végül a Chievót a második vonalból az elsőbe juttatta, és ha úgy vesszük, jelenlegi szereplése is felér egy feljutással, hiszen a veronai gárda a negyedik helyen áll, ami egyet jelent a Bajnokok Ligája-szerepléssel.

Ilyen szakmai életrajz után nem meglepő, hogy az olasz nagycsapatok szívesen látnák őt a kispadjukon, ám mindezidáig a tréner elutasította az összes, személyével kapcsolatos találgatást. Most azonban elismerte: a nyáron minden bizonnyal elhagyja a klubot egy patinásabb egyesület kedvéért. "Remekül érzem magam a Chievónál, de a mostani sikerek mindent megváltoztattak. Ez fordulópontot jelenthet a pályafutásomban, és Luigi Campadelli, az egyesület elnöke azt mondta, hogy ha egy nagy klub bejelentkezik értem, akkor el fog engedni" - mondta Del Neri.

A szezon folyamán már az is felmerült a mesterrel kapcsolatban, hogy a spanyol Barcelonához ír alá, de ez kacsának bizonyult, abban viszont több a valóságalap, hogy Del Neri a következő szezonban a Lazio, a Milan vagy akár a Roma trénere lehet. Előbbi két klubnak nem nagyon megy ebben a szezonban, egyelőre egyikük sem áll Bajnokok Ligáját érő helyen, márpedig ez ezen egyesületeknél a minimális célt jelenti. A Roma akkor jöhet szóba, ha a Farkasok trénere, Fabio Capello külföldre igazol, márpedig az utóbbi időben egyre többször emlegették vele kapcsolatban a Barcelona nevét. Az állandóan spekuláló olasz újságírók szerint például Vincenzo Montella biztosan nem hosszabbította volna meg szerződését, ha tudja, hogy Capello marad a rómaiak kispadján...

Egyelőre azonban csak annyi bizonyos, hogy Del Neri most már elnöki engedéllyel tárgyalhat kérőivel. Természetesen a Chievo sem tétlenkedik, és felkészült a tréner távozására: a hírek szerint legfőbb kiszemeltje Del Neri pótlására a másodosztályú Modena mestere, Gianni de Biasi, illetve a Veneziától a szezon közben menesztett Cesare Prandelli.

Korábban: