Vágólapra másolva!
A hét végén már a legjobb nyolc közé kerülés a tét az FA-kupában, és a szombati napon négy összecsapásra került sor, amelyek egyikén sem született nagyobb meglepetés. Abban a három párharcban, ahol két különböző osztályban szereplő gárda mérkőzött, kivétel nélkül a feljebb játszó jutott tovább, a negyedik párviadalban pedig az otthon szereplő Middlesbrough győzte le a Blackburnt.

A legutóbbi sorozat döntőse, az Arsenal hazai pályán fogadta a Gillingham gárdáját, és a másodosztályú együttes alaposan megizzasztotta az Ágyúsokat. Igaz, a londoni csapat igen csak tartalékosan lépett pályára, olyan játékosok voltak a kezdő tizenegyben, mint a brazil Edú és Juan (utóbbinak ez volt a második meccse a felnőttek között), illetve a hosszú sérüléséből felépült Tony Adams, valamint Francis Jeffers. A vendégeknél ezzel szemben több olyan labdarúgó is szerepelt, aki egykoron az Arsenalban kezdte pályafutását, de nem tartottak igényt rájuk a londoni együttes, s ez most kettőzött erőt adott nekik. A szünetben ugyan Wiltord találatával az Arsenal vezetett, a második félidő első negyedórájában azonban valóságos gólözön következett. A vendégek előbb Marlon King révén kiegyenlítettek, majd miután Kanu megint a hazaiaknak szerzett előnyt, a volt arsenalos Ty Gooden megint egalizált. Arsene Wenger így kénytelen volt pályára küldeni Thierry Henryt és Robert Pirest is, de a döntő momentum Tony Adamsé volt: a veterán hátvéd Pires beadását gyötörte a háló mögé. A Gillingham azonban egészen az utolsó tíz percig kemény küzdelemre késztette az Arsenalt, és Wiltord, illetve Parlour csak ekkor biztosította be a győzelmet.

Az egyetlen élvonalbeli párviadalt a Middlesbrough és a Blackburn játszotta, és a végül a hazai drukkerek örülhettek a továbbjutásnak. A vendégek, akik egyébként már bejutottak a ligakupa döntőjébe, sokáig tartották magukat, a sorsdöntő fordulatot Lucas Neill kiállítása hozta magával. A Rovers játékosa ugyan valóban szabálytalanul szerelte Robbie Stockdale-t tizennyolc perccel a lefújás előtt, de egyáltalán nem szándékosan, mint ahogyan a játékvezető megítélte. A hátralévő időben a hazaiak teljesen a kapujához szegezték a Blacburnt, és végül három perccel a rendes játékidő letelte előtt Ugo Ehiogu fejese a győzelmet jelentette a számukra. A vendégek mestere, Graeme Souness a lefújást követően mindenesetre valamiről mindenképpen tárgyalni akart a játékvezetővel, de a biztonsági emberek jobbnak látták, ha nem engedik a bíró közelébe.

A Fulham a másodosztályú Walsall vendége volt, és az élvonalbeli gárda már az első félidőben megnyerhette volna a meccset, ám hiába dolgozott ki számtalan gólhelyzetet, csak egyet tudott értékesíteni, akkor is egy hazai focista juttatta saját kapujába a labdát. A szünet után beleerősített a Walsall, sikerült is kiegyenlítenie, vagyis a küszöbön állt a meglepetés, ám jött a Fulham csatára, Barry Hayles, és a legjobb nyolc közé lőtte csapatát. A támadó idegenben utoljára több mint egy évvel ezelőtt volt eredményes, de most megtörte az "átkot", ami egyben azt jelentette, hogy a Fulham 1975 után ismét bejutott az FA-kupa negyeddöntőjébe. A negyedik szombati párosításban a West Bromwich Albion a negyedosztályú Cheltenhamot győzte le a nemrég még a Sunderlandban szereplő Daniele Dichio góljával.

Korábban:

Esélyesek sikerei az FA-kupában