Vágólapra másolva!
Egy kivételtől eltekintve csupa hazai győzelem született az FA-kupa nyolcaddöntőiben vasárnap, és a vendégcsapat a maradék egy párosításban sem tudott nyerni, itt döntetlen lett a végeredmény. Igaz, a másodosztályú Crewe Alexandra számára ez tökéletes volt, hiszen a csapat az élvonalbeli Everton otthonában érte el ezt, kiharcolva az újrajátszást. A Newcastle, a Tottenham és a Chelsea viszont már ott van a legjobb nyolc között.

Az Everton meglehetősen gyengén szerepel a bajnokságban, és az idényt egyedül az FA-kupaszereplés "mentheti meg" a liverpooliak számára, ám a Stolverkosok nem tudták kihasználni azon előnyüket, hogy egy, a másodosztályban is gyengén álló együttest, a Crewe Alexandrát fogadhattak a hazai pályán.

Noha a liverpooliak játszottak mezőnyfölényben, David Ginola volt az egyetlen futballista, akinek megmozdulásai némi színt vittek a találkozóba. A francia középpályás, noha még mindig látszott rajta, hogy nem teljesen bírja végig az iramot, néhány remek megmozdulást mutatott be, de gólt ő sem tudott elérni. Csapattársai pedig annak ellenére csak magasan ívelgették a vendégek kapuja a labdát, hogy centerük, Duncan Ferguson sérülés miatt nem is játszott. A két együttes korábban sohasem találkozott egymással a kupában, de most tíz napon belül ismét meg kell mérkőzniük, ezúttal a Crewe otthonában, a Gresty Roadon.

A Tottenham az egyik kupasorozatban, a ligakupában már bejutott a döntőbe, és most egy lépéssel közelebb került az FA-kupa fináléjához is. A londoniak ellenfele a másodosztályú Tranmere Rovers volt, amely a mezőnyben ügyes dolgokat produkált, és felvette a versenyt élvonalbeli riválisával, ám a kapu előtt sokkal gyámoltalanabb volt. A hazaiak rögtön az első helyzetükből gólt szereztek, a sérüléséből visszatért Christian Ziege talált a hálóba, majd miután röpke félóra múlva az ő beadását az uruguayi Gustavo Poyet a kapuba fejelte, el is dőlt a továbbjutás kérdése. A vendégek ugyan a második játékrészben is szépen futballoztak, de eredménytelenül, míg a Spurs Teddy Sheringham, illetve Poyet újabb góljával meggyőzővé tette az eredményt.

Az ugyancsak másodosztályú Preston North End viszont kis híján meglepetést okozott a Stamford Bridge-en, hiszen alaposan megszorongatta a Chelsea-t. A vendégek az első tíz percben meglepték a londoniakat, Richard Cresswell révén a vezetést is megszerezték, és csak a hazaiak kapusán, Carlo Cudicinin múlott, hogy nem állt 0-2 állt az eredményjelző táblán, a portás ugyanis hatalmas bravúrral védte ki Jonathan Macken lövését.

Ez felébresztette a Chelsea két fő gólvágóját, Jimmy-Floyd Hasselbainket és Eidur Gudjohnsent, akik röpke tíz perc alatt megfordították az állást: előbb az izlandi értékesítette a holland beadását, majd szerepet cseréltek, és Hasselbaink volt eredményes. A londoni vezetés ellenére azonban egyáltalán nem dőlt el a meccs, a Preston mindent megtett az egyenlítésért, és az utolsó pillanatban kis híján sikerült is neki: Macken ezúttal fejjel veszélyeztetett, de Cudicini még korábbi bravúrjárt is felülmúlva megint hárított. Sőt, a kipattanó labdából a Chelsea ellentámadásba ment át, és a finn Mikael Forsell bebiztosította a továbbjutást a Kékek számára.

A Newcastle-Manchester City találkozó fő pikantériáját az adta, hogy a vendégek mestere nem más, mint Kevin Keegan, aki a kilencvenes évek közepén élcsapatot csinált a Szarkákból, és a St. James Parkban ma is messiásként tisztelik. Nos, az egykori szövetségi kapitány csak megnehezíteni tudta a hazaiak dolgát, a továbbjutás kiharcolása túl nagy feladatnak bizonyult a számára. Az első félidőben mindkét fél előtt adódtak lehetőségek, ám gól nem született, a fordulópontnak pedig Richard Dunne teljesen jogos kiállítása bizonyult: a City védője lerántotta az egyedül kilépő Craig Bellamyt. A győztes találat így is meglehetősen vitatható körülmények közepette született, a perui Nolberto Solano ugyanis a szabályosság határán lavírozva rázta le magáról védőjét, és helyezett a kapuba.

A negyeddöntő párosítása:
West Bromwich Albion - Fulham FC
Newcastle United - Arsenal FC
Tottenham Hotspur - Chelsea FC
Middlesbrough FC - Everton vagy Crewe Alexandra.

A mérkőzéseket március 9-10-én játsszák.