Vágólapra másolva!
A svéd középhátvéd nem mondhatja magát valami szerencsés futballistának a legutóbbi időben, hiszen amióta a nyáron a Barcelonába igazolt, immár másodszor sérült meg súlyosan. Decemberi agyrázkódását követően most térdszalag-szakadást szenvedett, és a világbajnoki részvétele is veszélybe került, pedig alapember volt a svéd válogatottban.

Andersson 1971. augusztus 18-án született, első egyesülete a Bjärreds IF volt, amelyből azonban még fiatalon a Malmö FF-be került. A malmői együttesben már 19 esztendősen bemutatkozhatott, az 1990-es bajnokságban 17 találkozón lépett pályára. Egy évre rá már alapembernek számított, és 1992-ben olyan remek teljesítményt nyújtott (védő létére hétszer volt eredményes a bajnokságban), hogy meghívták a válogatottba, és így ott lehetett a svédországi rendezésű Európa-bajnokságon is - azóta kihagyhatatlan a háromkoronások együtteséből.

A kontinenstalálkozón sem okozott csalódást, fel is figyelt rá az angol Blackburn Rovers és szerződtette. Az angliai kaland azonban nem jött be Patrik számára, mert mindössze 11 találkozón vetették be az 1992-93-as szezonban, és a következő idény elején el is adták őt a német Borussia Mönchengladbachnak. A Bundesligában aztán megmutatta, hogy kiváló játékos, hat szezonon keresztül szolgálta a 'Gladbachot, és rendre a csapat legjobbja volt. Ő tehetett a legkevésbé arról, hogy a patinás egyesület 1999 nyarán kiesett az élvonalból, és kiváló teljesítményére a legjobb bizonyíték, hogy a bajnok Bayern München szerződtette hatmillió márkáért.

A bajoroknál nem volt könnyű dolga, hiszen előbb Lothar Matthäus, majd pedig Ciriaco Sforza volt az első számú középhátvéd, ám utóbbi gyenge szereplése megadta Anderssonnak a lehetőséget a bizonyításra. Ő pedig élt is vele, remekül futballozott, és a Hamburg elleni góljával beírta magát a klub históriáskönyvébe: a 94. percben szerzett találat a bajnoki címet jelentette a bajoroknak. Ennek ellenére nem tartották meg, hanem 15 millió márkáért eladták a Barcelonának, ahol eleinte jól ment neki a játék, sérülései miatt azonban hosszas pihenőre kényszerül.

Ajánlat:

Korábban: