Vágólapra másolva!

A D csoportban négy olyan együttes szerepel, amelyek egyike sem volt bajnok az előző idényben hazájában, mégis ezt a kvartettet tartják a sorozat egyik "halálcsoportjának", nem véletlenül. Ez a grupp ugyanis rendkívül kiegyensúlyozott, és egyben kiszámíthatatlan, amint azt az eddigi eredmények is mutatják: eddig mind a négy együttes egy meccset nyert, egyet pedig veszített, és így egyaránt három ponttal áll. Ez a forduló tehát sorsdöntő lehet a továbbiak szempontjából, és ez az Arsenal számára nem sok jót ígér, hiszen az Ágyúsoknak idegenben kell pályára lépniük a Leverkusen ellen - márpedig a BL jelenlegi kiírásában eddig mind a négy idegenbeli mérkőzésüket elveszítették.

Ez már csak azért is érthetetlen, mert a Premier League-ben viszont egyszer sem kaptak ki a Highburyn kívül. Nem könnyíti Arsene Wenger mester helyzetét, hogy a védelemben alig van kit bevetnie: Martin Keown, Tony Adams, Ashley Cole és Matthew Upson is sérült, Oleg Luzsnij eltiltás miatt marad ki. Így a hátsó alakzat közepén minden bizonnyal a lett Igor Stepanovs szerepel majd, míg a bal oldalon a középpályáról visszavont Giovanni van Bronckhorst játszik. A támadó alakzat már nem jelent problémát, legfeljebb a Leverkusennek, ahol abban bíznak, hogy a brazil Lúcio képes lesz megállítani a Thierry Henry által vezetett rohamokat.

A csoport másik mérkőzésén a spanyol Deportivo a Juventushoz látogat, és a hispánok hangulata nem a legjobb: a Bajnokok Ligája szünete előtt, tavaly decemberben még másodikok voltak a Primera Divisiónban, jelenleg viszont csak hetedikek. Ezt elsősorban pocsék idegenbeli formájuknak köszönhetik, vagyis Torinóban sem ők számítanak esélyesnek, különösen, hogy a Juvének viszont nagyon megy mostanában, a Zebrák az élen állnak a Serie A-ban. A hazaiak esélyeit némiképpen rontja, hogy Alessandro Birindelli és Pavel Nedved sem játszhat eltiltás miatt, kettejük közül a cseh hiányát fogják jobban megérezni. A másik oldalon Javier Irureta mester a híresztelések alapján ismét bizalmat szavaz a Makaay-Tristán duónak, amely a legutóbbi BL-meccsen az Arsenal ellen egyszer már bejött. Igaz, akkor a helyszín a corunai Riazór-stadion volt.

Ami a C csoportot illeti, itt a Real Madrid egy hazai győzelemmel a Porto ellen akár már ki is harcolja a legjobb nyolc közé jutást, ám a királyi gárda a legutóbbi bajnokikon nem nyújtott olyan formát, hogy biztosra mehetne a portugálokkal szemben. A spanyolok a találkozón nem számíthatnak Raúlra, aki sérült, Roberto Carlos viszont kisebb húzódása ellen is várhatóan vállalja a játékot. A csatár helyét Guti foglalhatja el, míg a védelemben némi meglepetésre Vicente del Bosque mester a fiatal Pavón helyén Karankának szavaz bizalmat. A Sárkányoknál a legutóbbi BL meccs óta az edző személye is megváltozott, már José Mourinho ül a kispadon, míg a kapuban Vítor Baia szerepel majd, aki hűvös fogadtatásra számíthat a Bérnabeuban, lévén korábban a Barcelona játékosa volt. Fagyoskodni viszont szinte biztosan nem fog, lesz elég dolga.

A Panathinaikosz számára az "életben maradás" a tét a Sparta Praha ellen, és itt is új edző ül majd a kispadon a paraguayi Sergio Markarian személyében. A győzelmi kényszer a taktikát is meghatározza: a fő jelszó a támadás lesz, és várhatólag a görögök kezdő tizenegyében három csatár (Vlaovic, Olisadebe, Konsztantinu) is helyet kap. Ez akár kedvezhet a mindig szívesen kontrázó hazaiaknak, akik egy győzelemmel nagy lépést tehetnek a továbbjutás felé.