Vágólapra másolva!
A FIFA szándéka szerint a Japánban és Dél-Koreában esedékes világbajnokság füstmentes lesz. A dél-koreai szervezőket pedig az aggasztja, hogy a lakosság egyelőre igencsak visszafogottan érdeklődik a vb iránt.

A szövetség szóvivője, Keith Cooper Varsóban kijelentette, hogy ez lesz az első dohányzásmentes futball-vb: "A szövetségen belül úgy érezzük, eljött az ideje annak, hogy aktívan is dohányzásellenes harcot folytassunk. Már 1986 óta tiltjuk a dohánytermékek reklámját."

Cooper a WHO egészségügyi szervezet varsói ülésén jelentette be a szövetség elhatározását. A lengyel fováros 51 európai ország egészségügyi miniszterét látja a napokban vendégül, a tanácskozás célja a dohányzás visszaszorítása. A statisztikák szerint évente 4,2 millió ember hal meg a dohányzás okozta betegségek következtében.

Május 31-e, a világbajnokság megnyitója nem véletlenül esik egybe az egész világon meghirdetett dohányzásmentes nappal. A rendezvény helyszínét dohánymentes övezetté nyilvánítják.

A dél-koreai szervezőket ugyanakkor a füstnél is jobban bántja, hogy a lakosság lelkesedése a vb iránt még mindig meglehetősen visszafogott. Legutóbb emlékérmek kibocsátásával igyekeztek érzékeltetni, hogy egyre közeledik a rajt. A numizmatikusok számára vélhetően vonzó újdonságok bemutatására kedden került sor, azaz szerdán, a Franciaország-Szenegál nyitó mérkőzés előtt 100 nappal már kaphatóak lesznek.

A szervezők szerint a rajt közeledtével egyre több olyan kulturális s egyéb eseményre kerül sor, amelynek célja a vb-hangulat fokozása lesz. "Az idő előrehaladtával egyre inkább javul majd a helyzet" - mondta a szóvivő, Lin Bjung Taik.

A pozitív változásra már csak azért is szükség van, mert a kritikák nem csupán külföldről érkeznek. Kim De Dzsung köztársasági elnök például éppen a közelmúltban kérte az illetékeseket, hogy igyekezzenek minden szempontból megfelelő körülményeket teremteni, és az összes lehetséges eszközzel törekedjenek a vb sikeres lebonyolítására.

Thury Gábor

Korábban:

Fórum:

Foci-vb Japánban