Vágólapra másolva!

Nem sokat változott a helyzet a Bajnokok Ligája D csoportjában, hiszen a négy résztvevő gárda ugyanúgy azonos pontszámmal áll a tabellán, mint egy héttel ezelőtt, köszönhetően annak, hogy a Juventus a Deportivóval, a Leverkusen pedig az Arsenallal ikszelt. A C betűjelű kvartettben a Real Madrid, ha kínkeservesen is, de tovább őrzi százszázalékos teljesítményét, és bár matematikailag még ketten is megelőzhetik, gyakorlatilag ott van a legjobb nyolc között, a második helyért való küzdelemben viszont már a görög Panathinaikosz van előnyben.

A királyi gárda Raúl nélkül vette fel a küzdelmet a Portóval, de hamarosan még nagyobb veszteség érte a madridiakat, hiszen negyedóra sem telt el a meccsből, amikor Luis Figo egy ütközés során megsérült, és le kellett cserélni. Igaz, a spanyolok már előtte sem remekeltek, és csak szerencsének köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba, hiszen egy védelmi megingást követően a brazil Deco a kapus mellett is elhúzta a labdát, és éles szögből a kapufát találta telibe, majd az onnan kipattanó labda a visszarohanó Aitor Karankáról majdnem a kapuba pattant.

A madridiak ugyan némi mezőnyfölényben voltak, de csak elvétve tudtak igazi helyzetet teremteni Vítor Baia kapuja előtt, amikor pedig eljutottak a lehetőségig, akkor előbb a Figo helyére beállt McManaman, majd Guti kísértetiesen azonos helyről fölé emelt. Utóbbi játékosnak ez volt az utolsó értékelhető megmozdulása, mert őt is le kellett cserélni: a csatár egy becsúszást követően elesett, majd amikor fel akart állni, Jorge Andrade teljesen véletlenül kőkeményen fejen térdelte. Guti megpróbálta ugyan folytatni a játékot, de csak kóválygott a pályán, így inkább őt is lehozták: Pedro Munitis váltotta fel. A szünet után némileg feljavult a hazaiak játéka, köszönhetően Zinedine Zidane-nak, de továbbra is a Porto futballozott veszélyesebben: Karankát simán ki lehetett volna állítani, amikor lerántotta az egyedül kitörő Hélder Postigát, de a játékvezető szemérmesen máshová nézett, Ricardo Silva fejese pedig egészen elképesztő módon kétszer is megpattant a felső kapufát, mielőtt elhagyta volna a játékteret.

Úgy tűnt, hogy a Madrid "megússza" egy döntetlennel, de a szerencse az utolsó percekben a spanyolok mellé szegődött: harmadik cserejátékosok, Santiago Solari egy egyéni akció után mintegy 18 méterről lövésre szánta el magát, és a labda a kapufáról befelé pattant. A Porto átkozhatja Fortunát, mert minimum egy pontot érdemelt volna, de ezzel az eredménnyel elszálltak továbbjutási reményei.

A csoport másik mérkőzésén a második hely volt a tét a Sparta Praha és a Panathinaikosz számára, és mivel a görögök számára csak a győzelem jelenthette volna továbbjutási esélyeik megőrzését, a vendégek meglehetősen támadó felfogásban kezdték az összecsapást. A hazaiak a szezon leggyengébb játékát produkálták, az ellenfél kapuja előtt ugyanis szinte semmilyen komoly veszélyt nem tudtak teremteni, védekezésük pedig kritikán aluli volt. A korábban remeklő kapus, Peter Cech (aki ellenünk mutatkozott be a nemzeti tizenegyben Cipruson) is betlizett, a portás valósággal bevédte Giorgiosz Karagunisz lövését az első félidőben, a második játékrészben pedig négy cseh védő szemlélte érdeklődve, amint a ciprusi Mihalisz Konsztantinu lecsap egy előre vágott labdára, és a tizenhatos vonaláról a kapuba bombázza. A hazaiak vesszőfutása pár perccel a lefújás előtt vált teljessé, amikor is Robert Jarnit az egész meccset bekötött fejjel végigfutballozó Tomás Hübschmann csak úgy tudta megállítani, hogy lerántotta a horvátot a kezdőkörben, amiért természetesen piros lap járt. A Spartának ezzel persze még nem kell lemondania arról, hogy ott lesz a legjobb nyolc között, de alaposan megnehezítette saját dolgát, hiszen most a jövő héten Athénban kellene behoznia a Prágában elveszített pontokat.

A D csoportban nem lettünk sokkal okosabbak, hiszen a csapatok nem bírtak egymással, és így fél távnál mindegyik gárdának ugyanannyi pontja van. Az izgalmasabb meccset Leverkusenben játszották, ahol a gyógyszergyáriak az idegenben eddig pont nélküli Arsenalt fogadták. Az ágyúsok védelme rendkívül tartalékos volt (sérülés miatt hiányzott Adams, Keown, Upson és Ashley Cole is), a kapuban viszont öt hónap után ismét David Seaman állt. A hazai csapat nagy mezőnyfölényben kezdte a találkozót, ám ennek nem volt sok foganatja, mert a leverkuseniek csak nagy ritkán tudtak a széleken a vendégvédelem mögé kerülni, és ha ez sikerült is nekik, akkor a beadások okoztak csalódást. Az angolok villámgyors kontrái azonban mindig magukban hordozták a gólveszélyt, és Hans-Jörg Buttnak előbb Nwankwo Kanu, majd Sylvain Wiltord lövését kellett fognia. A másik oldalon Yildiray Bastürk ördöngős cselei okoztak némi örömöt a drukkereknek, de a török középpályás hiába hozta százszázalékos gólhelyzetbe Ulf Kirstent, a támadó a szakadó eső miatt rendkívül csúszós talajon nem találta el jól a labdát.

A németek csapatkapitánya, Jens Nowotny a félidő közepén megsérült, és sántikálva futballozta végig a játékrészt, ám így is csapata egyik legjobbja volt, igaz, a félidő utolsó percében kis híján összehozott egy tizenegyest. Klaus Toppmöller nem cserélte le a középhátvédet, és lehetséges, hogy ez is közrejátszott az Arsenal vezető találatában: Robert Pires ugyanis zavartalanul vezethette végig a labdát a félpályán, senki sem támadta meg, és miután kiugratta Wiltordot, le tudta rázni magáról Nowotnyt, és így gond nélkül perdíthette a kapuba csapattársa beadását. A hazaiak továbbra sem találták a remekül védekező vendégek ellenszerét, ám a 68. percben Ray Parlour megkapta második sárga lapját, é ez megváltoztatta a játék képét. A Leverkusen teljesen a kapujához szorította az Arsenalt, amelyet a szerencse is óvott, hiszen Dimitar Berbatov fejese a kapufán pattant, de a nagy hazai nyomás az utolsó percben végül gólt eredményezett.

A Juventus nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem tudta legyőzni a Deportivót, hiszen ha begyűjtötte volna a három pontot, akkor lépéselőnybe került volna a csoportban. A torinóiak nem futballoztak rosszul, különösen két csatáruk, David Trézéguet és Alessandro del Piero játszott remekül, de a kapu előtt mintha el lettek volna átkozva. Az első játékrészben Del Piero kiugratását követően a francia már csak Molinával állt szemben, de nem tudta mellette elpöckölni a labdát, csatártársa pedig egy szabadrúgást csavart a portás kezébe. A szünet után Del Piero mesteri beadását követően Trézégeut fejesét Molina már csak nézte, és örömmel konstatálhatta, hogy a labda a kapufát érintve hagyja el a játékteret. A francia csatár mérgében nagyot rúgott a kapuvasba, pedig a legnagyobb elhibázott helyzet még hátra volt: a két támadó szemet gyönyörködtető összjátéka után Del Pierót felvágták a tizenhatoson belül, vagyis az olaszok tizenegyest rúghattak, de a sértett lövését a spanyolok portása szögletre ütötte. Ez nem a két csatár napja volt...

Természetesen a másik oldalon is adódtak lehetőségek, ha nem is olyan nagyok, mint a Juve előtt, de az már valóban a sors igazságtalansága lett volna, ha ezen a meccsen a Depor viszi el a három pontot.

Eredmények:
Real Madrid - Porto 1-0 (0-0)
Madrid, 64855 néző
v.: Merk (német)
Real Madrid: Casillas - Salgado, Fernando Hierro, Karanka, R. Carlos - Zidane, Helguera (Solari, 77.), Makelele, Figo (McManaman, 17.) - Guti (Munitis, 41.), Morientes.
Porto: V. Baia - Secretário, Andrade, Silva (C. Costa, 84.), Silva - Paredes, Deco, Costinha (Alejnyicsev, 85.) - Capucho, Postiga (Pena, 66.), Söderström.
gól: Solari (83.)
sárga lap: (Helguera, 39.), R. Carlos (62.), Munitis (90.) illetve Capucho (58.), Secretário (59.)

Sparta Praha - Panathinaikosz 0-2 (0-1)
Prága, 15577 néző
v.: Dougel (skót)
Sparta Praha: Cech - Mynar (Zelenka, 53.), Hübschmann, Novotny, Flachbart - Sionko, Jarosik, Zavadil, Michalik - Hartig (Cizek, 46.), Kincl.
Panathinaikosz: Nikopolidisz - Henriksen, Goumasz, Galetto (Jarni, 66.), Pitsosz - Saric, Baszinasz, Kirgiakosz, Karagunisz - Liberopulosz, Konsztantinu (Vokolosz, 86.).
gól: Karagunisz (43.), Konsztantinu (71.)
sárga lap: Kirgiakosz (36.)
piros lap: Hübschmann (90.)

Leverkusen - Arsenal 1-1 (0-0)
Leverkusen, 22200 néző
v.: Sars (francia)
Leverkusen:
Butt - Zivkovic, Nowotny (Vranjes, 62.), Lucio, Placente - Schneider, Ballack, Bastürk, Zé Roberto - Kirsten, Neuville.
Arsenal: Seaman - Lauren, S. Campbell, Stepanovs, Van Bronckhorst - Wiltord (Grimandi, 70.), Parlour, Vieira, Pires - Henry, Kanu.
gól: Kirsten (90.), illetve Pires (56.)
sárga lap: Stepanovs (32.), Zivkovic (70.) illetve Parlour (41.)
piros lap: Parlour (68.)

Juventus - Deportivo 0-0
Torino, 16 ezer néző
v.: Dallas (skót)
Juventus: Buffon - Thuram, Ferrara, Iuliano, Pessotto (Zenoni, 79.) - Zambrotta, Tacchinardi (Maresca, 61.), Conte (Zalayeta, 79.), Davids - Del Piero, Trezeguet.
Deportivo: Molina - Berenguel, C. Martin, Da Silva, Naybet, Romero - Scaloni, Valeron (Duscher, 68.), Gonzalez, Amavisca - Diego Tristan (Pandiani, 82.)
sárga lap: Thuram (28.), Conte (53.) illetve Da Silva (61.), Berenguel (17.)

Ajánlat:

Korábban:

A Real akár tovább is juthat

Fórum:

Ki lesz a BL-győztes?