Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Owen háttérben, "balett" Bülent Korkmaz-módra
Liverpool
Galatasaray

A törökök kapusa, a kolumbiai Faryd Mondragón azonban remek napot fogott ki, és a vendégek elsősorban nekik köszönhették a pontszerzést. A portás Samy Hyypiä fejesénél, illetve Dietmar Hamann és John-Arne Riise távoli lövéseinél mutatta be a legnagyobb bravúrt, és a szerencsével sem állt hadilábon, hiszen a második játékrészben egy szögletet követően Emile Heskey teljesen egyedül fejelhetett az ötösön (még fel sem kellett ugrania), de a labda a felső kapufáról pattant vissza.

Az angol válogatott támadónak azonban nem ez volt a legnagyobb helyzete: egy alkalommal körülbelül másfél méterről is képtelen volt betalálni, a játékszert ugyanis a gólvonalon ugráló Gustavo Victóriába bombázta. Igaz, Heskey még így is többet tett a győzelemért, mint csapattársa, Michael Owen, aki sérülten is vállalta a játékot, de nem tudott helyzetbe kerülni.

A lefújást követően a hazaiak mestere, Phil Thompson a balszerencsét átkozta, de a gyengébb szereplést nem lehet csak a pechre fogni: a Liverpool ugyanis túlságosan is visszatért az egykoron angol stílusúnak titulált focihoz, és a kombinatív játék helyett többnyire az előrevágott labdákkal és beívelésekkel operált, márpedig ez nemzetközi szinten már kevés az üdvösséghez.

A Vörösök egyedül annak örülhettek, hogy a csoport másik mérkőzésén is döntetlen született. Persze, egy barcelonai győzelem jobban jött volna nekik, de a katalánok csak kínkeservesen tudtak kiegyenlíteni. A hazai gárda az elmúlt hetekben javuló formát mutatott a bajnokságban, így a drukkerek abban bíztak, hogy a BL-ben is begyűjtik a három pontot, hiszen ez szinte biztosan a továbbjutásukat jelentette volna.

Fotó: EPA
A Roma gólszerzője, Christian Panucci valahol a kupac alján...

A szünet után aztán a Roma teljesen átvette az irányítást, és mér a mezőnyben is fölényben játszott, és tulajdonképpen megérdemelten szerezte meg a vezetést. Francesco Totti szabadrúgását Panucci vette le, majd fordulásból a kapuba lőtt.

A védőt már a meccs elejétől folyamatosan kifütyülték a Barca drukkerei, akik jól emlékeztek arra, hogy Panucci szerepelt az 1994-es BL-döntőn a katalánok ellen, na meg arra, hogy megfordult a Real Madridban. A hazai csapat kétségbeesett rohamozásba kezdett, Carles Rexach mester Saviola helyére behozta Marc Overmarst, majd Sergi helyére Xavit, és ez utóbbi lépés fel is javította a Barca játékát. Az egyenlítéshez azonban a nagy katalán kedvenc, Puyol erőszakossága (no meg Candela kapitális hibája) kellett: Puyol a szögletzászlónál szerelte a franciát, beadásából pedig Kluivert kapásból a léc alá bombázott.

A másik csoportban a két nagy esélyes idegenben lépett pályára, és ha mindketten hozták volna a három pontot, akkor a továbbjutás sorsa már féltávnál eldőlt volna. Azonban mind a Manchester, mind a Bayern csak egy döntetlent ért el, sőt, az egy pontnak is örülhettek.

A Nantes-nak előzetesen szinte semmi esélyt nem adtak a Vörös Ördögök ellen, hiszen a franciák a csoportmérkőzések második körében sem pontot, sem gólt nem szereztek, de a Kanárik így "minden mindegy" alapon játszhattak, és meg is lepték a vendégeket. Már a nyolcadik percben Fabien Barthez hálójában táncolt a labda, köszönhetően egy hatalmas védelmi hibának: a Manchester védői úgy viselkedtek, mintha teljesen amatőrök lennének, mindannyian oda futottak, ahol éppen a labda volt, így előbb Olivier Quint lőhetett, majd a lepattanó labdát Viorel Moldovan juttatta közelről a kapuba.

Nem sokkal később Marama Vahirua is kihagyott egy nagy lehetőséget, de innentől kezdve már szinte végig csak a hazaiak kapuja előtt pattogott a labda. A MU megint egy csatárral kezdett, de ez az egy támadó - Ruud van Nistelrooy - is elég gondot okozott a franciáknak. A holland futballista előbb a kapufát tesztelte egy lövéssel, majd egyedül kilépve centikkel lőtt mellé, végül pedig a Nantes kapusa, Mickael Landreau védte próbálkozását. A második félidőben egyre nyomasztóbb lett az angolok fölénye, különösen azután, hogy Alex Ferguson visszaállt a 4-4-2-es szisztémára, becserélve Ole-Gunnar Solskjaert.

Landreau azonban nem tudott hibázni: előbb Ryan Giggs, majd Solksjaer, végül pedig Paul Scholes lövését, illetve fejesét védte elképesztő bravúrral. Már a hosszabbítás percei teltek, amikor a hazaiak nemrégen igazolt védőjének, Mario Yepesnek egy rövidzárlata miatt egyenlíthetett a MU: a játékos teljesen fölöslegesen kézzel kapott bele a labdába a tizenhatoson belül, és a jogos tizenegyest Van Nistelrooy nem hagyta ki. Pedig Landreau itt is jó felé mozdult.

A Boavista ebben a sorozatban még nem szenvedett vereséget hazai pályán, és ezt a szériát a Bayern München ellen is tartani tudta. A portugálok sokkal erőszakosabban fociztak a németeknél, akik nem tudtak mit kezdeni a Boavista lestaktikájával, és ha Oliver Kahn nem mutat be pár bravúros védést, akkor akár ki is kaphattak volna. A hálóőrnek elsősorban a távoli lövéseknél kellett vigyáznia, hiszen a bolíviai Erwin "Platini" Sánchez gondolkozás nélkül tüzelt, amint lehetősége volt rá. A bajorok csak a mérkőzés utolsó negyedórájában játszottak címvédőhöz méltóan, a gól azonban ekkor sem jött össze (Sammy Kuffour fejese a kapufán csattant), így maradt a gól nélküli döntetlen, ami egyáltalán nem keserítette el a Bayern vezetőségét.

Bajnokok Ligája, A csoport:
Nantes - Manchester United 1-1 (1-0)
Nantes, 37 000 néző
vezette: Vasszarasz (görög)
Nantes: Landreau - Cetto, Yepes, Fabbri, Armand - Ziani, Savinaud, Berson, Quint (Ateba Bilayi, 79.) - Moldovan (André, 76.), Vahirua (da Rocha, 61.)
Manchester United: Barthez - P. Neville (Forlan, 78.), Blanc, G. Neville, Silvestre - Beckham, Veron (Solksjaer 64.), Keane, Scholes, Giggs - van Nistelrooy
gól: Moldovan (9.), illetve van Nistelrooy (94., 11-esből)
kiállítva: Yepes, (90., Nantes)

B csoport:
Boavista - Bayern München 0-0
Porto, 14 000 néző
vezette: Michel (szlovák)
Boavista: Ricardo - Frechaut, Paulo Turra, Pedro Emanuel, Mario Loja - Avalos, Jorge Silva, Sanchez (Goulart, 72.) - Martelinho, Marcio (Silva, 57.), Da Silva (Duda, 55.)
Bayern München: Kahn - Sagnol, Kuffour, Kovac, Lizarazu - Jeremies, Effenberg, Fink - Santa Cruz (Jancker, 91.), Elber (Pizarro, 72.), Scholl (Feulner, 82.)

Barcelona - Roma 1-1 (0-0)
Barcelona, 80 000 néző
vezette: Veissiére (francia)
Barcelona: Reina - Puyol, Christanval, F. de Boer, Sergi (Xavi, 74.) - Luis Enrique, Motta (Rochemback, 68.), Cocu - Rivaldo, Kluivert, Saviola (Overmars (57.)
AS Roma: Antonioli - Candela, Zebina, Samuel, Panucci - Cafú, Tommasi, Emerson, Lima (Guigou, 74.) - Totti (Delvecchio, 81.), Batistuta
gól: Kluivert (82.), illetve Panucci (57.)

Liverpool - Galatasaray 0-0
Liverpool, 42 000 néző
vezette: Pereira (portugál)
Liverpool: Kirkland - Abel Xavier, Henchoz, Hyypiä, Carragher (Smicer, 67.) - Murphy, Gerrard (McAllister, 73), Hamann, Riise - Heskey, Owen
Galatasaray: Mondragon - Perez, Emre, Bülent Korkmaz, Victoria - Bülent Akin, Fleurquin, Ergün Penbe, Berkant Göktan - Ümit Karan, Hasan Sas (Murat Sözkesen, 80., Niculescu, 94.)