Vágólapra másolva!
Ami az Egyesült Államokban a búcsú, az Olaszországban az öröm ünnepe lesz. Torinóban vasárnap nagy ünneplésre készülnek a sportfanatikusok: egyrészt az olimpia záróakkordjaként a város képviselői megkapják az ötkarikás zászlót, hiszen négy év múlva Torinóban lesz az újabb esemény. Másrészt a Stadio Delle Alpiban a két városi csapat, a Torino és a Juventus mérkőzik egymással.

Torinóban vasárnap előreláthatólag hatalmas lesz a felfordulás. Egyrészt a helyi, Torino-Juventus mérkőzés, másrészt a téli olimpia záróünnepsége miatt. Salt Lake Cityben ugyanis az ötkarikás olimpiai zászlót átveszik az olasz képviselők - a következő téli fesztivál 2006-ban éppen Torinóban lesz. Az olasz városi rangadóra már elkeltek a jegyek, és ez nemcsak a Juventusnak, de az egy hete Pármában győzni tudó Torinónak is szól. A hazaiaknál Franco sérült, Castellini pedig a pármai sikert és sárga lapját nyögi. A "vendégcsapatban" Salas, Tudor és Amoruso hiányzik.

Utolsó, ilyen felállásban történő mérkőzésükön 0-0-s, ősszel pedig 3-3-as eredmény született (a Juve már 3-0-ra vezetett a félidőben). A Torino most mégis meglepetésben reménykedik. Utolsó hat mérkőzésén négyszer győzött, kétszer döntetlent játszott, így nagyon messzire került a kiesőzónától. A klub ugyan utoljára 1976-ban nyert Scudettót, de élénken él még az emberek emlékezetében az 1945-49 közötti sikerszéria, amelynek egy tragikus repülőgép-szerencsétlenség vetett véget.

A forduló meglepetését a Vicenza-Milan mérkőzés hozhatja, ahol a hazai együttes képes lehet a döntetlen elérésére, sőt akár a győzelemre is. Márpedig a tuti kiesőnek számító gárdánál ez is nagy fegyvertény lenne. Rukavina sérült, Fabio Bilica pedig a Piacenza ellen begyűjtötte sárga lapját. A Milannál Ancelotti fellélegzett, mert nyolc mérkőzés után megszakadt végre csapata nyeretlenségi sorozata. A milánóiak UEFA-kupa mérkőzésen a holland Roda otthonában nyertek 1-0-ra, utoljára ez januárban, a Lazio elleni Coppa Italia-derbin adatott meg. Aliyu, Redondo, Maldini, Ambrosini és Helveg még harcképtelen, ez elég lehet a pontvesztéshez.

Visszatérhet viszont Filippo Inzaghi, aki felépült térdsérüléséből, és már együtt is edzett a társakkal. "Sokkal jobban érzem magam, de a sérülés kiújulása végett óvatosnak kell lennem" - nyilatkozta a csatár. A hírek szerint Inzaghi a jövő héten már pályára is lép a Roda ellen, bár jól értesültek tudni vélik, már hétvégén is kap egy-két percet.

A többi párharcról röviden: a húsz forduló óta veretlen, bajnok AS Roma - a keddi BL-meccs miatt szombat este - a Perugiát fogadja, Capello harmadik helyre visszacsúszott fiainak csak a győzelem elfogadható, ha tartani akarják a lépést a Juventusszal. És az Interrel, amely az Udinesét látja vendégül. A BL-selejtezőt érő negyedik helyért pályázók közül - a Milanon túl - a Chievo a Bresciát, a Bologna a Veronát vendégeli, aki nem nyer, lemarad(hat). A bennmaradásért harcolókból - a Venezián, a Brescián kívül - kettő egymással meccsel, Firenzébe látogat a Lecce; az UEFA-kupában Halmaiékkal vívó Parma a Piacenza otthonában igyekezhet kiköszörülni a csorbát, lesz még egy Atalanta-Lazio mérkőzés is.

Serie A, a 24. forduló programja:
Szombat:
AS Roma - Perugia (20.30)
Vasárnap:
Atalanta - Lazio
Bologna - Verona
Chievo - Brescia
Fiorentina - Lecce
Inter - Udinese
Piacenza - Parma
Venezia - Milan (15 óra)
Torino - Juventus (20.30)

Pincési László

Ajánlat: