Vágólapra másolva!
Immáron a 166. Mersey-parti rangadóra kerül sor az angol labdarúgó-bajnokságban, ahol a Liverpool és az Everton mérkőzik. A forduló másik derbijét Manchasterben rendezik, ahol a United az Aston Villát fogadja, míg a vesztett pontokat tekintve legjobban álló Newcastle Sunderlandben vendégeskedik.

Százhatvanhatodik alkalommal csap össze egymással a két "Beatles-csapat", az FC Liverpool és az Everton. Összesítésben eddig a 'Pool vezet: 51 döntetlen mellett 60-szor nyertek a Vörös Ördögök, és csupán 54-szer az Everton-játékosai. Az utolsó két mérkőzésen egyarátn 3-1-es Liverpool-siker született. 2000. október 29-én Barmby, Heskey és Berger találataira csupán Campbell tudott válaszolni, míg tavaly szeptember 15-én Campbell újabb találatára Gerrard, Owen, valamint Riise felelt. Ami a két találkozót még összekötötte, az Paul Durkin játékvezető személye, most azonban David Elleray fújja majd a sípot.

A hazaiaknál Gerrard és Berger sérült, Carragher eltiltását tölti, de nem egészséges még mindig a lengyel Dudek kapus sem, így helyét - a hétközi Bajnokok Ligája után - a Premiershipben debütáló Kirkland veszi át. Az Evertonnál Radzinski visszatérhet sérüléséből, ám Duncan Ferguson még nem kockáztat. Carsley eltiltása lejárt.

A Manchester United-Aston Villa rangadón nagyon kevés szól a birminghami csapat mellett. Idén már kétszer találkozott egymással a két együttes: bajnokin 1-1-es döntetlen született, míg a kupában a MU 1-0-ra diadalmaskodott. A Villa még nem tudott nyerni a Premiership tízéves történetében az Old Traffordon, de ha a liga egész történetét vesszük figyelembe, akkor is csak egy idegenbeli siker áll a neve mellett - még 1983. november 5-én sikerült kiharcolni egy 2-1-es győzelmet. Az együttes bajnokin is hat éve győzött a MU ellen a Villa Parkban.

A Manchesterben a norvég Solskjaer várhatóan kezdő lesz, azaz Sir Alex Ferguson visszatér a 4-4-2-es formációhoz. Keane és Scholes csak csere lesz, helyettük Butt, valamint Forlan kezdhet. A vendégeknél a mérkőzésre felépül az egykori manchesteri kedvenc, a dán csodakapus, Schmeichel, valamint Mellberg, Alpay viszont továbbra is fájlalja bokáját.

Ugyan a bajnoki tabellán a Manchester United és a Liverpool áll az első két helyen, a két gárda egy-egy találkozóval többet játszott a vetélytársaknál. Azaz a vesztett pontokat figyelembe véve a Newcastle áll a legjobban, s hogy a bajnokság végén is így legyen, ahhoz a Sunderland ellen mindenféleképpen be kell gyűjteni a három pontot.

A 12. helyen álló hazaiak mérlege amúgy is silány a Szarkákkal szemben. Az még csak hagyján, hogy az utolsó két mérkőzés 1-1-es eredményt hozott, de a Premier League történetében még soha nem tudta megverni észak-keleti riválisát, sőt, a Fekete Macskák egyetlen ligagyőzelme is 1980-ra tehető, akkor a másodosztályban sikerült kiharcolni egy 1-0-s győzelmet.

A hazaiaknál nagy a verseny, ki legyen Kevin Phillips ékpárja: a veterán ír Niall Quinn vagy a kameruni új szerzemény, Patrick Mboma. Ami biztos, Peter Reid menedzser nem számolhat McCann, Thirlwell és Thome játékával. A vendégeknél Bobby Robson nagy örömére Shearer vállalja a játékot, de Speed, Bellamy, valamint Dabizas sérült.

A hét végi párosítás
Szombat:
Arsenal-Fulham, Leicester-Derby, Liverpool-Everton, Manchester United-Aston Villa, Southampton -Bolton, West Ham-Middlesbrough

Vasárnap:
Leeds-Charlton, Sunderland-Newcastle

Pincési László

Ajánlat: