Vágólapra másolva!
A katalánok "feltámadása" rövid ideig tartott, hiszen az FC Barcelona egymás után két rangadón már nem tudta begyűjteni a három pontot: a Deportivo legyőzését követően a Barca ezúttal vereséget szenvedett a listavezető Valencia otthonában. A Real Madrid viszont tartja a lépést az éllovassal, hiszen ha nem is könnyen, de megverte az Alavést, és a Deportivo is felzárkózott, köszönhetően a Zaragoza elleni diadalnak.

A Barcelona legnagyobb sztárja, Rivaldo nélkül lépett pályára a Mestalla-stadionban, és úgy látszik, a brazil hiánya túlságosan is nagy veszteség volt a katalánok számára. Carles Rexach mester mindössze egy csatárral küldte pályára csapatát, egyedül Patrick Kluivert maradt elöl, az eredetileg a kezdő tizenegybe jelölt Marc Overmars csak a kispadon kapott helyet.

Az így megerősített középpálya sem bírt azonban a hazaiakkal, akik nem engedték kibontakozni a vendégeket, és labdaszerzéseik után gyors kontrákat vezettek. Egy ilyen ellentámadást követően született meg az első gól is, Kily González remekül passzolt a középen szétnyíló védelem szívébe, és a kilépő Rufetének csak a kapuson kellett átemelnie a labdát. A Barca nem tudott mit kezdeni a mezőnyfölényével, képtelen volt feltörni a rendkívül fegyelmezetten védekezi hazaiakat, és az első játékrészben egyetlen alkalommal sem lőtt kapura.

A szünet után sem változott sokat a helyzet, mindössze annyi történt, hogy a focisták egyre idegesebbek lettek, és így alaposan megnövekedett a szabálytalanságok száma. Mindehhez a játékvezető is hozzájárult, aki nem ítélt tizenegyest, amikor Pablo Aimart a vendégek játékosa, Philip Cocu szabálytalanul szerelte a tizenhatoson belül, sőt, még az argentinnak adott sárga lapot színészkedésért. Aimar azonban nemes bosszút állt, a 62. percben a csereként beállt John Carew beadásába úgy piszkált bele, hogy a labda a kapus feje felett a hálóba hullott. A Valencia végül úgy nyerte meg a mérkőzést, hogy összesen kétszer lőtt kapura, de mindkét lövésből gól lett.

A Real Madrid ebben a szezonban még veretlen hazai pályán, de az Alavés alaposan ráijesztett a Figo és Raúl nélkül felálló fővárosiakra, hiszen a holland Richard Witschge fejesével hamar vezetést szerzett, és az első félidőben nagyon úgy nézett ki, hogy ezt az előnyt meg is tudja tartani. Noha Gutinak még a szünet előtt sikerült kiegyenlíteni, a Santiago Bérnabeu-stadion közönsége füttyszóval "jutalmazta" kedvenceit a félidőben, és a madridiak egészen addig képtelenek voltak váltani, ami a második félidő elején Raúl be nem állt.

A támadó, aki a napokban épült fel sérüléséből, a pocsék teljesítményt nyújtó Steve McManamant váltotta fel, és öt perc kellett csak neki, hogy betaláljon. Igaz, góljához arra is szükség volt, hogy Zinedine Zidane pazar labdát adjon neki. A győzelmet végül a nagy öreg, Fernando Hierro biztosította be tizenegyesből, de üröm az örömben a királyi gárda számára, hogy a csapatkapitány begyűjtötte tizedik sárga lapját az idényben, így a következő fordulóban a Celta Vigo elleni rangadón nem játszhat.