Vágólapra másolva!
A német labdarúgó Bundesliga 24. fordulójának slágermérkőzését számunkra nem elsősorban a Leverkusen-Dortmund (4-0) összecsapás jelentette, hanem az 5-1-es hazai győzelemmel végződött Hertha-Kaiserslautern találkozó. A berliniek remekelnek a némileg megváltozott szerkezetű együttesben, ráadásul a két magyar, Király Gábor és Dárdai Pál is végigjátssza az utóbbi időben a találkozókat.

Király három mérkőzés alatt a 'Lautern ellen kapta az első gólt. Le is vágta arcszőrzetét: korábban ugyanis Dárdai azt mondta neki, addig kell növeszteni a szakállát és a bajuszát, amíg nem kap gólt. Király Gábor visszafoglalta helyét a trónon, három mérkőzésen csupán egy gólt kapott, s elmondása szerint Falko Götz ugyanúgy bízik benne, mint Jürgen Röber. Ám ha azt nézzük, hogy Gabi egy nehezen gyógyuló izomszakadást követően szerezte vissza helyét Európa egyik legkegyetlenebb taposómalmában, a Bundesligában, akkor azt kell, hogy mondjuk: nem mindennapi bravúr az övé. Király múlt év novemberében sérült meg a Mönchengladbach elleni találkozón, de nem is a sérülés ténye volt az elszomorította, hanem az, hogy a vártnál lassabban javult az állapota.

"Éppen két hetes szünet volt a válogatott meccsek miatt, s az orvosok azt mondták, hogy szépen rendbe jön a sérülésem. Ezzel szemben, amikor a téli szünetben tizenkét napig otthon voltunk Szombathelyen, minden nap elmenten lézeres kezelésre és masszírozásra. Más kérdés, hogy amikor visszamentem, a Herthánál mondták, milyen jó, hogy nem hanyagoltam el a sérülésemet. Aztán a januárt már végigdolgoztam." - kezdte a Hertha és a magyar válogatott kapusa.

- Egy pillanatig sem merült fel önben, hogy kimarad a csapatból - annak ellenére, hogy korábbi edzőjük, Röber azt mondta, hogy nála Király az első számú kapus?
- Négy és fél évig bízott bennem, ezt azért nem lehet egyik napról a másikra elfelejteni. Abban is korrekt volt, hogy elmondta: nem teheti meg Fiedlerrel, hogy nem ad neki esélyt, s egyből a kispadra ülteti. Nemrég beszéltem Röberrel, aki azt mondta, jót tett nekem a pihenő, s azt is hozzátette, hogy a felkészülés során még soha nem látott így "harapni".

- Hol beszélt Röberrel, a klubban?
- Szabadságon van, én hívtam fel. Én csak pozitív dolgokat mondhatok Röberről. Beszéltünk arról, hogy mikor búcsúztatják a klubtól. Végül is lesz egy közös vacsora a csapattal.

- Götznél is ugyanúgy élvezi a bizalmat. Ez ennyire egyértelmű?
-
A pályán igen, azon kívül nem mindenütt. A Blick például arra utalva, hogy Fiedlert régebben a tartalékban Götz sokat védette, azt írta, hogy most majd gyökeret eresztek a kispadon.

- Mondhatjuk, hogy akkor még jól is jött a kihagyás?
-
Ha azt vesszük, hogy a magyar éveket is beleszámítva nyolc éve védek az élvonalban, s csak tizenhárom meccsen nem védtem, akkor bizony az is kiderül, hogy óriási nyomás volt rajtam, s a kapusposzton a stressz fokozottabb.

- A 'Lautern ellen miért volt dühös egy kidobása után?
- Szöglet után mindenkit lefedeztek, Lapaczinski ezt észrevette, jól felfutott, dobtam is neki a labdát, de a szél megnyomta, s kiment. Ezért voltam bosszús.

- A fogadás szerint el kellett, hogy búcsúzzon az arcszőrzetétől...
- Már a vasárnapi edzésre leborotváltam.