Vágólapra másolva!
A hét végi angol labdarúgó-bajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója kétségkívül a Newcastle és az Arsenal összecsapása lesz. A két élcsapat közül ugyanis amelyik nyer, lépéselőnybe kerül a bajnoki címért folytatott harcban. A kitétel fokozottan igaz a hazai együttesre, amely a vesztett pontokat tekintve az első helyen áll, s jelenleg egy ponttal megelőzi a londoni gárdát is.

Az Ágyúsoknak amúgy is lenne okuk a visszavágásra, hiszen december 18-án hazai pályán szenvedtek 3-1-es vereséget. Az akkori siker a Newcastle 29 mérkőzés óta tartó londoni nyeretlenségi szériájának vetett véget. Ami nehezítheti az Arsenal dolgát: utoljára 1997 decemberében sikerült mindhárom pontot begyűjteni a St. James' Parkban, akkor Ian Wright gólja hozta mg az egygólos sikert. A hazaiaknál egyedül Craig Bellamy sérült, őt az a Carl Cort helyettesítheti, aki májusi boka-, valamint térdsérülése óta először léphet pályára. Az Arsenal továbbra is sérültek garmadájával küzd. Arsene Wenger vezetődző ezúttal sem számíthat Van Bronckhorst, Ashley Cole, Ljungberg, Adams és Lauren játékára. Dennis Bergkamp és Oleg Luzsnyij viszont letöltötte eltiltását, és combizom-problémái ellenére Kanu is játékra jelentkezett. Eltiltás miatt Ray Parlour nem szerepelhet - érdekes, hogy őt az őszi mérkőzésen ki is állította a játékvezető.

A bajnok Manchester United a Derby Countyhoz látogat, s a bajnokság legbiztosabb győzelmét arathatja. Erre a múlt és a jelen egyaránt predesztinálja Sir Alex Fergusont, hiszen a jelenlegi bajnokságban a Derby utolsó előtti. Az együttes a MU elleni utolsó három mérkőzésen mindössze egy gólt szerzett, kilenc kapott ellenében, ráadásul a Pride Parkban a United még nem vesztett a Premiership történetében. Sőt, ha az angol ligát vesszük figyelembe, akkor a Derby utoljára 1989 augusztusában nyert a bajnok ellen. Ferguson a hírek szerint pihenteti majd Ruud van Nistelrooyt, helyette Diego Forlan kezd majd, de hiányzik s sérült Paul Scholes is. A hazaiaknál visszatér a kezdőcsapatba Fabrizio Ravanelli és Chris Riggott, sőt várhatóan a kapus Andy Oakes is visszafoglalja helyét. Egyedül Darryl Powell sérült.

Nehéz mérkőzés vár a Liverpoolra is, amely ezúttal Londonba látogat a Fulham vendégeként. A hazai együttes élvonalbeli bajnoki mérkőzésen 1949 óta nem kapott ki igaz, sok időt nem is töltött a legjobbak között), de ha az összes bajnoki vizsgáljuk, akkor is 1958-ból datálódik az utolsó Liverpool-siker. Akkor 1-0-ra nyertek a Vörös Ördögök a másodosztályú derbin. A Fulhamnél a vírusfertőzéssel küzdő Sean Davisre nem számíthat Jean Tigana, csakúgy, mint az Achilles-inát fájlaló Lee Clarkra sem. A Liverpool a sérült Steven Gerrard és Nick Barmby, illetve az eltiltott Jamie Carragher nélkül, de a felépült Jerzy Dudek kapussal várja az összecsapást.

A hét végi párosítás
Szombat:
Aston Villa - West Ham
Bolton - Blackburn
Charlton - Chelsea
Fulham - Liverpool
Ipswich - Southampton
Middlesbrough - Leicester
Newcastle - Arsenal
Tottenham - Sunderland
Vasárnap:
Derby - Manchester United
Everton - Leeds

Pincési László