Társoldalunk:

Hidegkuti Nándort örök nyugalomra helyezték

Hidegkuti Nándor vasárnap lett volna nyolcvanéves, de nem érte meg ezt a kerek évfordulót: február 14-én szív- és keringési elégtelenségek következtében hunyt el az ötvenes évek legendás Aranycsapatának középcsatára, akit hétfőn délben helyeztek örök nyugalomra az Óbudai temetőben.

Fotó: HavariaPress
A jövő focistái Hidegkuti sírjánál
A világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendő sportember szurkolói és rajongói már a hivatalos búcsúztatást megelőzően leróhatták kegyeletüket emléke előtt. Az elsők között koszorúzott a két volt játékostárs, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő. A ravatalnál az MTK ifjúsági labdarúgócsapatának játékosai álltak díszőrséget. A temetésen közel ezren vettek részt. A hozzátartozókon, rokonokon, barátokon kívül ott volt a búcsúzók között Orbán Viktor miniszterelnök, valamint lerótták a kegyeletüket a sírnál az egykori csapattársak - Grosics Gyula, Buzánszky Jenő s a kórházból rövid időre kiengedett Puskás Ferenc -, illetve más sportágak képviselői, hajdani olimpiai bajnokok is. Az MLSZ több száz részvéttáviratot kapott, a temetésen az egyiptomi szövetség képviselője, illetve a Fiorentina nevében az olasz követség koszorúzott.

Buzánszky: Hidegkuti a világ legjobb csatára

Gyászbeszédében Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter kiemelte: Hidegkuti Nándor bebizonyította, hogy a legnehezebb helyzetben is érdemes magyarnak, nemesnek lenni. "Nándi bácsi megmutatta, hogy tehetséggel, szorgalommal lehet világhírnévre szert tenni, életútja tiszteletre, határtalan rajongásra késztet."

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Juan Antonio Samaranch és Jacques Rogge volt és jelenlegi NOB-elnök nevében is búcsúzott: "Hidegkuti a legtöbbet érte el, amiről egy sportoló álmodhat: pályafutása során olimpiai bajnok lett, és világbajnokságon is képviselhette hazáját. Szeretett volna idén a többi olimpikonnal együtt visszatérni Helsinkibe, ahol ötven évvel ezelőtt a magyar sport történetének legsikeresebb olimpiáját rendezték. Nehéz szívvel búcsúzom Hidegkuti Nándortól, a MOB tagjától, aki vasárnap lett volna nyolcvanéves."

Fotó: HavariaPress
A sportminiszter (balra), a miniszterelnök (2. balról) és a MOB elnöke (jobbra) a temetésen
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke a labdarúgóra emlékezett: "A magyar futballcsalád képviseletében nehéz méltó szavakat találni annak az embernek a ravatala mellett, aki több mint egy évszázados labdarúgó-történelmünk egyik legnagyobbja."

Buzánszky Jenő, aki a válogatottban volt Hidegkuti csapattársa, beszéde előtt azt a cipőt helyezte el a ravatalnál, melyet vasárnap, a legendás középcsatár nyolcvanadik születésnapján szerettek volna átadni neki. "Kerülte a feltűnést, a csillogást, igaz barát volt a pályán és azon kívül" - emlékezett az Aranycsapat jobbhátvédje. "Ő a világ legjobb középcsatára, százegy éves labdarúgásunk kiemelkedő egyénisége. A sors megfosztotta attól, hogy méltóképpen ünnepelje meg nyolcvanadik születésnapját."

Szusza és Sándor rosszul lett

Hidegkuti Nándor temetésén, a gyászszertartás alatt Szusza Ferenc, az Újpest egykori legendás csatára és az elhunyt hajdani MTK-s játékostársa, Sándor Károly rosszul lett, mentő szállította őket a Kútvölgyi úti kórházba. Az első diagnózisok szerint nincs komoly baj, óvatosságból kerül sor orvosi megfigyelésükre.

Korábban: