Vágólapra másolva!
Sikeres magyar pályázat esetén Budapest két stadionnal, illetve Miskolc, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Kaposvár lesz a házigazdája a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek. A fővárosban a Népstadion mellett a Fehér úton egy új létesítmény lenne a másik helyszín, melyet csak akkor építenek fel, ha Magyarország nyeri a rendezésért folyó versenyt.

Ezt az Eb-kandidálást előkészítő bizottság keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Bozóky Imre, az MLSZ elnöke. Csonka Gábor, a Stadion Invest Rt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a kiválasztásnál az infrastrukturális fejlesztések lehetőségei döntöttek. Minden város esetében alapfeltétel volt, hogy az önkormányzatok rendelkezzenek a rendezési szándékot támogató közgyűlési határozattal.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter bejelentette, hogy a kormány fejlesztési programja keretében 500 milliárd forintot fordít a stadionok, repülőterek, szállodák építésére, az úthálózat bővítésére. A kormány heteken belül megadja a pályázat benyújtásához elengedhetetlenül szükséges garanciákat. A politikus szerint az osztrák-svájci közös kandidálás mellett az orosz és a magyar kandidálás a legesélyesebb a végső sikerre.

Makray Balázs, a pályázatot előkészítő bizottság egyik projektmenedzsere a tervezett helyszínekkel kapcsolatban jelezte, hogy Miskolc Debrecennel, Szeged Budapesttel, Győr a másik fővárosi helyszínnel, Székesfehérvár pedig Kaposvárral párban bonyolítaná le egy-egy négyes csoport találkozóit.

A jelentkezők először az UEFA április 25-ei, stockholmi kongresszusán tájékoztathatják elképzeléseikről az európai szövetség tagjait. A pályázatokat május 31-ig kell benyújtani, az UEFA szemlebizottsága szeptember 23-27. között érkezik Magyarországra. A 2008-as kontinensvetélkedő helyszínéről december 12-én vagy 13-án dönt az UEFA végrehajtó bizottsága.

A sajtótájékoztató végén bemutatták a magyarországi Eb logóját. Magyarország és Oroszország mellett Ausztria Svájccal, Skócia Írországgal, Törökország Görögországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával és a négy észak-európai állam (Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország) közösen pályázik a házigazdaságra.

A nyolc lehetséges Eb-stadion tervezett befogadóképessége:
Budapest: Népstadion - 50 ezer néző
Fehér úti stadion - 40 ezer
Debrecen: 40 ezer
Székesfehérvár: 40 ezer
Győr: 30 ezer
Kaposvár: 30 ezer
Miskolc: 30 ezer
Szeged: 30 ezer

A "befutók" mellett korábban még Kecskemét, Pécs és Zalaegerszeg szerepelt az esetleges Eb-házigazdák listáján.

Korábban: