Vágólapra másolva!
Egy kivétellel csupa hazai győzelem született a Premier League szerdai játéknapján, ami azt jelenti, hogy az élcsoportban ugyanaz a helyzet, mint a forduló előtt, hiszen az első három helyezett egyaránt begyűjtötte a három pontot. A negyedik pozícióban lévő Newcastle viszont leszakadni látszik, hiszen sima vereséget szenvedett a Liverpool elleni rangadón.

Fotó: EPA
Beckham végre focizott is

A hazaiak dolgát persze alaposan megkönnyítette, hogy a Tottenham már az első félidőben emberhátrányba került, miután az argentin védő, Mauricio Tarricco a tizenhatoson belül, utolsó emberként lerántotta Paul Scholest. Forlánnak egyébként meglett volna a lehetősége arra, hogy megszerezze első angliai gólját, de a támadó a legnagyobb helyzeteket is elhibázta.

Végre nyerni tudott a Leeds United is, amely utoljára ezt a "bravúrt" január elsején tudta megtenni. A leedsiek győzelméhez persze szerencse is kellett, hiszen a gól nélküli első félidőt követően a második játékrész elején Robbie Fowler kapáslövése olyan furcsán pattant, hogy védhetetlen volt a kapus számára. A második hazai találat tizenegyből született, és ezt követően a futballisták egy emberkén szaladtak a csapat másodedzőjéhez, Brian Kiddhez, hogy együtt ünnepeljenek. A szakembert hétvégén kikezdték a szurkolók, mondván, azóta nem megy az együttesnek, amióta ő a klubnál van.

A Szarkák hétvégén az Arsenaltól kaptak ki, és így a Liverpool elleni találkozó különösen fontossá vált a számukra, hiszen nyilvánvaló volt: ha itt kikapnak, akkor nagy valószínűséggel kiesnek az aranyéremért folyó küzdelemből. Persze, a Vörösök is a győzelemre hajtottak, hiszen nem akartak leszakadni az első két helyezettől, és ennek megfelelően rendkívül támadó felállást választottak: a csatársorban Nicholas Anelka és Michael Owen kapott helyet, de egy harmadik csatár, Emile Heskey is a pályán volt, igaz, ő a középpályáról indulva rohamozta Shay Given kapuját.

A hatalmas iramú meccsen a hazai együttes végre azt a játékot produkálta, amelyet annyira hiányoltak tőle: pontos rövid passzokkal építette fel a támadásait, és valósággal össztűz alá vette a vendégeket. Különösen Nicholas Anelka futballozott remekül, bolondot csinált a vendégvédőkből, egy alkalommal a kapufát találta telibe, majd a fél óra elteltével gólpasszt adott: igaz, a találathoz Danny Murphy is kellett, aki hatalmas sprintet vágott ki a labdáért a hosszú oldalon, és úgy rúgta a kapuba, hogy a kapus lába és a kapufa között éppen hogy csak befért a játékszer.

Murphy a második játékrészben ott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta, és hamar kétgólosra növelte a 'Pool előnyét: a középpályás nem véletlenül igyekezett ennyire, hiszen a lelátón az angol szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson is ott ült. A végeredményt Didi Hamann állította be, és a vendégek ekkor már minden bizonnyal nagyon bánták, hogy áramszünet miatt csak félórát csúsztak a kezdéssel - orvosolták a problémát.

Premier League, 29. forduló:
Manchester United - Tottenham 4-0 (2-0)
gól:
Beckham (15., 64.), van Nistelrooy (43., 76., az elsőt 11-esből)
kiállítva: Taricco (42., Tottenham)

Liverpool - Newcastle 3-0 (1-0)
gól:
Murphy (32., 53.), Hamann (75.)

Leeds - Ipswich 2-0 (1-0)
gól:
Fowler (45.), Harte (78., 11-esből)

Chelsea - Fulham 3-2 (2-1)
gól:
Melchiot (18.), Gudjohnsen (29.), Forssell (82.), illetve Saha (20., 73., az elsőt 11-esből)

Southampton - Middlesbrough 1-1 (1-0)
gól:
Svensson (38.), illetve Whelan (57.)
kiállítva: Festa (60., Middlesbrough)

West Ham - Everton 1-0 (0-0)
gól:
Sinclair (59.)

A Premier League állása és mesterlövészei