Vágólapra másolva!
Az AS Roma együttese valósággal lemosta a pályáról a városi ragadón a Lazio együttesét, és fölényes győzelme szinte kizárólag egy focistának köszönhető: a sérüléséből csak nemrég visszatért támadó, Vincenzo Montella ugyanis négy alkalommal vette be a hazaiak kapuját. A csatár ezzel alaposan bebizonyította, hogy Fabio Capello mester számíthat rá.

Fotó: EPA
Fernando Couto, a Lazio portugál válogatott védője kapitulált a Farkasok kilencese előtt a római rangadón

Még nem volt 17 esztendős, amikor bemutatkozhatott a felnőttek között a Serie C-ben, és a következő idényben máris megkezdte a gólgyártást: noha csak hét meccsen szerepelt, négy gólig jutott. Ezen teljesítményét meg is tudta ismételni, de sérülés miatt az 1993-94-es szezont teljesen ki kellett hagynia.

Felépülését követően viszont gyorsan megtalálta góllövő cipőjét, 17 találattal zárta az 1994-95-ös szezont a harmadik vonalban, aminek hatására a másodosztályú Genoa vette meg.

Montella itt sem fukarkodott a gólokkal, 21 alkalommal volt eredményes, és ez megtetszett a másik városi csapatnak, a Sampdoriának is, amely 1996 nyarán szerződtette. A Samp jó vásárt csinált vele, Montella ugyanis első élvonalbeli idényében 22 gólt ért el, majd a következőben húsz alkalommal vette be az ellenfelek hálóját.

Az 1998-99-es idény valamivel rosszabbul sikerült neki, mivel csak 12 gólig jutott, a Samp pedig kiesett a legjobbak közül, de így sem panaszkodhatott: 1999 nyarán ugyanis bemutatkozhatott a válogatottban, és az AS Roma közel 14 millió fontnak megfelelő összeget fizetett érte.

A fővárosban is rendkívül eredményes volt, 18 góllal nyitott, de Gabriel Batistuta leigazolását követően kikerült a kezdő tizenegyből. A legutóbbi idényben így is 13 gólt ért el, és bajnoki címet szerzett a Farkasokkal, de nem volt elégedett helyzetével, és ennek többször is hangot adott. Térdsérülése miatt októberben meg kellett műteni, és csak pár héttel ezelőtt tért vissza a pályára, rendkívül sikeresen: gólt ért el a Bajnokok Ligájában a Barcelona ellen, a Lazio ellen pedig fantasztikus teljesítmény nyújtott: négy alkalommal is bemutathatta elhíresült gólörömét, az "aeroplaninót", azaz a kis repülőt, amelynek során két karját széttárva "repked".