Vágólapra másolva!

Ehhez persze az is kellene, hogy a királyi gárda hazai pályán megverje a Sparta Prahát, ami alapesetben nem is nagyon lenne kérdéses, ám a spanyolok - éppen azért, mert már biztosan ott vannak a legjobb nyolc között - meglehetősen tartalékosan lépnek majd pályára. Míchel Salgado, Hierro, Roberto Carlos, Makelele, Zidane, Raúl, Morientes - ez azoknak a futballistáknak a névsora, akik minden bizonnyal a kispadról, vagy éppen a lelátóról nézhetik a meccset, vagyis Vicente del Bosque a cseréknek ad lehetőséget. Az állandó kezdő tizenegyből csak Pavón és Iván Helguera marad meg, de a Realnál így is csak a győzelmet tartják elfogadható eredménynek.

Ami a Sparta Prahát illeti, a csehek továbbjutási reményei csak akkor maradnak életben, ha nyernek a Bérnabeu-stadionban, de trénerük, Jaroslav Hrebík már egy iksszel is rendkívül elégedett lenne. Érdekesség, hogy a prágaiaknál a kezdő tizenegyben kaphat helyet a kameruni Patrice Abanda, aki a bajnokságban eddig egyetlen percet sem játszott a Spartában.

A csoport másik meccsén a Porto számára már csak a becsület lesz a tét a Panathinaikosz ellen, lévén a portugáloknak matematikai esélye sincsen a továbbjutásra. A Sárkányoknak meglehetősen rosszul megy az utóbbi időben, hétvégén a Belenensestől szenvedtek 3-0-s vereséget, és ezzel elbúcsúzhattak bajnoki álmaiktól. Ami a hiányzókat illeti, a kapus Vítór Baia térdsérülése ismét kiújult, és játéka kérdéses, de a portugálok abban bíznak, hogy a portásnak amúgy sem lenne sok szerepe. Erre utal, hogy Mourinho mester várhatólag meglehetősen támadó felfogásban küldi pályára csapatát, amelyben Deco, Clayton, Capucho és Pena is szerepet kaphat.

A görög együttes valószínűleg a döntetlen elérését tűzte ki célul maga elé, hiszen akár ez is elég lehet az üdvösséghez. A Pana paraguayi trénere, Sergio Markarian nem számíthat az eltiltása miatt hiányzó csapatkapitányra, Nikosz Gumaszra, illetve a sérült védőre, Jan Michaelsenre, rajtuk kívül a legjobbakat küldheti pályára.

Sokkal nagyobb izgalom várható a D csoportban, ahol a legutóbbi játéknapon győztes, és ezzel lépéselőnybe kerülő két gárda, az Arsenal és a Deportivo egymással mérkőzik majd. Mindkét csapat jó formában van, az Ágyúsok magabiztosan szerepelnek az angol bajnokságban, és versenyben vannak az aranyért, a Depor pedig a múlt héten Madridban fricskázta meg a Realt, és nyerte el a spanyol kupát.

Az angoloknál még mindig a hátvédsor összeállítása jelent problémát, bár a lett Igors Stepanovs egyre megnyugtatóbb teljesítményt nyújt a védelem tengelyében, míg a spanyolok trénere, Javier Irureta mindössze azt nem döntötte el, hogy Molina vagy Nuno védjen (előbbi szerepeltetése sokkal valószínűbb). A corunaiak egyébként mindenképpen feledtetni szeretnék a két gárda legutóbbi londoni összecsapását, amikor is az UEFA-kupában 2000 elején az Arsenal 5-1-re nyerni tudott. A tét egyébként most sem kicsi: amelyik együttes nyer, az tulajdonképpen már a legjobb nyolc között érezheti magát.

Ugyanez a mondat a másik párosításra fordított előjellel mondható el: aki kikap a Leverkusen és a Juventus összecsapásán, annak nem sok esélye marad a továbbjutásra. A találkozót az olaszok várhatják rosszabb előjellel, hiszen az alapemberek közül Lilian Thuram, Alessandro del Piero, Edgar Davids és Mark Iuliano is hiányozni fog, és David Trézégeut is kisebb sérüléssel bajlódva vállalja a játékot - ha egyáltalán vállalja. Márpedig az eredményes támadójátékra szüksége lenne a Juvének, hiszen Marcello Lippi kijelentette: ideje, hogy végre idegenben is nyerjenek egy meccset.

Ami a Leverkusent illeti, a gyógyszergyáriak mestere, Klaus Toppmöller még nem döntötte el, hogy kiket küldjön a pályára, sok variációs lehetőség áll előtte. A csatársorban a sérüléssel bajlódó Neuville helyét Berbatov, a gyengébb formában lévő Kirsten helyét Brdaric foglalhatja el, a középpályán a megfázással küszködő Ballack helyett Vranjes játszhat, sőt, az is lehet, hogy a védelemben Sebescen szerepel majd Schneider helyén. A lényeg azonban ugyanaz: a Bayer vissza akar vágni a Juvének az ősszel elszenvedett 4-0-s vereségért.