Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság szuperrangadóján sokáig úgy tűnt, hogy a Real Madrid mind a három pontot megszerezheti a Camp Nouban, ám a hazaiak legnagyobb örömére Xavi távoli lövésével sikerült kiegyenlíteni. A találat már csak azért is jelenthetett különös elégtételt a szurkolóknak, mert egy saját nevelésű futballista volt eredményes, márpedig az elmúlt években ilyenből meglehetősen kevés volt Barcelonában.

Xavi Hernández Creus 1980. január 25-én született Terrassa városában, tizenegy esztendős korábban került a Barcelonához. Tehetségére már korán felfigyeltek, rendszeresen egy-két korosztállyal feljebb futballozott, és 17 évesen már a tartalékok között rúgta a labdát. Nem is akárhogyan, hiszen a Barca B-ben a harmadosztályban 33 mérkőzésen szerepelt és két alkalommal volt eredményes. A csapat feljutott a második vonalba, mégpedig úgy, hogy az osztályozón a Real Madrid B-t verte 5-0-ra.

A következő idény elején Louis van Gaal felfigyelt rá, és felhívta a felnőttek közé. A Mallorca elleni szuperkupa-döntőn rögtön a kezdők között szerepelt, és ez az idény így meglehetősen sűrűre sikeredett Xavi számára, hiszen amellett, hogy 28 találkozón szerepelt a másodosztályban a B csapattal, 17 találkozón pályára lépett a Primera Divisiónban is. Első élvonalbeli találatát is megszerezte, amely különösen fontos volt a klub számára, hiszen a 15. fordulóban a gárda ezzel nyert a Valladolid otthonában, és kezdte meg a felzárkózást, amelynek végén bajnoki címet nyert.

Xavi eközben a spanyol ifiválogatottal korosztályos világbajnoki címet nyert 1999 tavaszán, vagyis karrierje jobban nem is indulhatott volna. A szurkolók benne látták Guardiola utódját, mivel hasonló stílusban futballozik, amolyan irányító középpályásként, de ennek ellenére nem tudott magának állandó kezdő helyet kiharcolni a Barcában. Pedig már a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, a címeres mezt eddig két alkalommal húzhatta fel. Most a Real Madrid ellen ismét bekerült a kezdők közé, és góllal mutatta, lehet rá számítani.

Ajánlat:

Döntetlen a spanyol csúcsrangadón

Korábban:

Armando Goncalves Teixeira "Petit" (Boavista)