Vágólapra másolva!
Nagy nap virradt Skóciára: március 18-án, az ország labdarúgó válogatottjának első külföldi szövetségi kapitánya, a német Berti Vogts ugyanis kihirdette keretét, amelyben hat olyan játékos is helyet kapott, aki még soha nem szerepelt a nemzeti csapatban. Skócia a jövő héten Franciaország ellen lép pályára barátságos mérkőzésen.

Alig egy hónapja nevezte ki a Skót Labdarúgó-szövetség Berti Vogtsot, a német szakvezetőnek máris nehéz feladattal kell szembesülnie. Skócia labdarúgó-válogatottja ugyanis a jövő héten barátságos mérkőzésen a világ- és Európa-bajnok francia együttessel mérkőzik. A tréner a kiszemeltek közül egyedül az Everton csatárát, Duncan Fergusont nem tudta meggyőzni, térjen vissza a válogatotthoz. "Beszéltem Duncannel az Everton-Fulham mérkőzés után. Azon a találkozón ő volt a legjobb, gólt is szerzett, de azt mondta, nem felejtette el a múltat, azt, hogyan is bántak vele a válogatottnál. Lehet, hogy amikor befejezi a pályafutását, látni fogja mekkora hibát követett el. Én nem keresem többet" - jelentette ki Vogts, aki egyelőre értetlenül áll az 1997 óta részben önkéntes száműzetésbe vonult játékos elvei előtt.

Vogts egyébként hat újoncot hívott be a keretbe, közülük a hírek szerint a Celtic védőjének, a 20 éves Stephen Craineynek van a legnagyobb esélye, hogy debütáljon Franciaország ellen. De a tréner szívesen kipróbálná a többi fiatalt, Kevin McNaughtont (Aberdeen), Gary Caldwellt (Newcastle), Stephen Hughest (Glasgow Rangers), Paul Gallachert és Steven Thompsont (mindkettő Dundee United) is.

"Sok mérkőzést néztem meg az elmúlt két hétben és nagyon sok tehetséges fiatal játékossal találkoztam. A legnagyobb baj, hogy az öt csatárom csupán három gólt ért el a válogatottban, ez nemzetközi szinten nagyon kevés" - nyilatkozta a Terrier becenévre hallgató mester.

A skót válogatott kerete:
Kapusok: Douglas (Celtic), Gallacher (Dundee United), Sullivan (Tottenham)
Védők: Caldwell (Newcastle), Crainey (Celtic), Dailly (West Ham), Matteo (Leeds), McNaughton (Aberdeen), Pressley (Hearts), Weir (Everton), Cameron (Wolves)
Középpályások: B. Ferguson (Rangers), Hughes (Rangers), Gemmill (Everton), Lambert (Celtic), McNamara (Celtic), Severin (Hearts)
Csatárok: Crawford (Dunfermline), Freedman (Crystal Palace), McCann (Rangers), Miller (Wolves), Thompson (Dundee United)

A Leeds United ausztrál szélsőjét, Harry Kewellt választotta az Óceániai Labdarúgó-szövetség az év játékosának. Kewell 1999 után immáron másodszor nyerte el a címet. A labdarúgó annak ellenére nyerte a szavazáson, hogy az elmúlt év elejét bokaproblémái miatt kihagyta. 87 szavazata mellett csapattársa, a szintén ausztrál Mark Viduka 83, a Feyenoord középpályása Brett Emerton 59, a Glasgow Rangers védője, Craig Moore pedig 23 voksot kapott.