Vágólapra másolva!
A jövő héten lejátszásra kerülő közel harminc válogatott mérkőzés közül a Liechtenstein-Észak-Írország mérkőzés meglehetősen kevés érdeklődésre tarthat számot, ám könnyen lehet, hogy a meccs mégis történelmi jelentőségű lesz. Az északír keretbe ugyanis meghívást kapott egy bizonyos Darren Kelly, aki arról nevezetes, hogy Írországban látta meg a napvilágot, és jelenleg is az ír bajnokságban szereplő Derry City futballistája.

Az ír-északír ellentét a labdarúgásban is éreztette a hatását, de eddig leginkább csak arra volt példa, hogy az Észak-Írországban szereplő focisták úgy döntöttek: szívesebben szerepelnek az ír nemzeti csapatban.

Az elmúlt években több ifjúsági korú labdarúgó is az ír nemzeti csapatot választotta az északírrel szemben, minden bizonnyal annak jobb eredményei miatt, és a helyzet két évvel ezelőtt olyannyira elmérgesedett, hogy a két szövetség külön megbeszélést tartott az ügyben. Ekkor az Ír Labdarúgó-szövetség ígéretet tett arra, hogy egyetlen, Észak-Írországban született fiatalt sem fog elcsábítani, de elmondták: arról nem tehetnek, ha az ifjonc inkább mellettük teszi le a voksát. Fordított helyzetre viszont eddig még csak akkor volt példa, ha egy játékosra az írek nem tartottak igényt, ám az északírek elég jónak gondolták ahhoz, hogy meghívják a korosztályos válogatottba.

Kelly esete minden szempontból különleges, hiszen bár a focista Írországban született, és az ír bajnokságban kergeti a labdát, klubja, a Derry City tulajdonképpen Észak-Írországban található. A fiatal hátvéd ráadásul egy alkalommal már kapott meghívót az ír korosztályos válogatottba, öt évvel ezelőtt szerepelt a 18 éven aluli válogatott keretében, amely éppen Észak-Írország ellen lépett pályára, de csak a kispadról nézte végig a találkozót. Így nem kötelezte el magát egyik nemzeti csapathoz sem, és miután az írek később nem küldtek neki meghívót, örömmel fogadta az északírek megkeresését. Az északír utánpótlás-válogatottban már pályára léphet, és most ugyanezt megteheti a felnőttek között is Liechtenstein ellen. Noha csak a vésztartalékok között szerepel, könnyen lehet, hogy el kell utaznia a csapattal, hiszen a keretben több olyan focista is van, aki Angliában keresi kenyerét, és klubja nem szívesen engedné el Liechtensteinbe.

Korábban:

Írország is kijutott a focivébére