Vágólapra másolva!
A Serie A 28. fordulójában a veronai városi derbin megszerezte idei első győzelmét a BL-selejtezőt érő negyedik helyre hajtó Chievo gárdája, de vetélytársai, a Bologna, a Milan és a Lazio is egyaránt begyűjtötték a három bajnoki pontot. Az olasz sajtó szerint a Juventus a szombati pármai vereséggel kiszállt a bajnoki címért folytatott versenyfutásból.

A BL-selejtezőt érő negyedik helyért folytatott ádáz csatában minden maradt a régiben: a Bologna, a Chievo és a Lazio hazai pályán, a Milan idegenben nyert. Előbbi hatalmas csatában, gólgazdag meccsen múlta felül a bennmaradásért - egyre esélytelenebbül - küzdő Leccét, a "szuperújonc" a Hellast verte a veronai rangadón, a rómaiak nehéz helyzetbe sodorták az Udinesét, a formába lendülő milánóiak az ugyancsak kapaszkodni kényszerülő Piacenzát szomorították.

Ha lehetséges (nem nagyon), még tovább tömörült a középmezőny - a mostanság brillírozó Perugiát, valamint a tuti kiesőnek tekinthető Fiorentinát és Veneziát elintéző Brescia - ahol eltiltása után először lépett pályára a doppingoláson ért spanyol Josep Guardiola -, a Torino és az Atalanta a kör nyertesei.

Miután (akárcsak az AS Roma) kiesett a Bajnokok Ligájából, valószínűleg a bajnoki címről szőtt álmaitól is búcsúzni kényszerül a Juventus, amely szombaton 1-0-ra kikapott a kiesőzónából menekülő Parmától. Marcello Lippi vezetőedző azonban nem érte meg tragédiaként a vereséget. Bár mindent egy lapra feltéve, három csatárral játszott a Juve a győzelemre, a bal bokáját fájlaló Del Piero hiányában nem volt igazán hatékony a támadójátáka.

"Kihoztuk magunkból a legtöbbet, de ez sem volt elég a győzelemhez" - nyilatkozta Lippi. "Egy másodpercig sem adtuk fel, tudtuk, hogy nyernünk kell, de nagyon agresszív és eltökélt csapattal találtuk magunkat szembe. Ellenfelünk remekül védekezett, lezárta a területet és jól kombinált támadásban is. Az is nagy hátrányt jelentett, hogy Alessio Tacchinardi és Igor Tudor is megsérült a meccsen. Utóbbi combja ráadásul akkor húzódott meg, amikor már nem volt több cserelehetőségem. A győzelemre játszottunk, mégis vesztettünk."

Az, hogy mekkora hátrányba kerül a pármai vereséggel a Juve, attól függ, milyen eredmény születik a vasárnap esti milánói szuperrangadón, az Inter-ASR összecsapáson. "Természetesen nekünk az lenne a legjobb, ha döntetlen születne Milánóban, mert akkor csak két pont lenne a hátrányunk riválisainkkal szemben, ha pedig az egyik fél nyer, attól már négy egység lenne a lemaradásunk. Bárhogy is alakul a milánói rangadó, mi nem adjuk fel. Még hat forduló van hátra, a négy pont hátrány sok, de nem behozhatatlan."

Lippinél is csalódottabb volt a Juve kapusa, Gianluigi Buffon, aki éppen a Parmától igazolt 37 millió dollárért Torinóba múlt nyáron, s először játszott volt csapata otthonában. A kapust a pármai szurkolók élénk füttykoncerttel és durva rigmusokkal fogadták. "Azt hiszem, a szurkolókat igencsak félrevezették azzal kapcsolatban, milyen cél vezetett, amiért a Juventushoz igazoltam" - mondta az olasz válogatott lesújtott kapusa.

Serie A, 28. forduló:
Bologna - Lecce 4-3 (1-2)
gól:
Pecchia (13.), Cruz (64.), Signori (72.), Fresi (82.), illetve Popescu (17., 37.), Chevanton (67.)

Brescia - Perugia 3-0 (3-0)
gól:
Toni (10., 29., 45.)

Chievo - Verona 2-1 (1-1)
gól:
Cossato (42., 74.) illetve Mutu (13.)

Lazio - Udinese 2-0 (1-0)
gól:
Stankovic (38.), Fiore (79.)
kiállítva: Scarlato (Udinese, 72.)

Piacenza - Milan 0-1 (0-1)
gól:
Serginho (21., 11-esből)

Torino - Fiorentina 1-0 (1-0)
gól:
Scarchilli (28.)

Venezia - Atalanta 0-1 (0-0)
gól:
Rossini (85.)

A 29. forduló (március 30., szombat) párosítása:
Milan - Parma
Roma - Bologna
Atalanta - Piacenza
Fiorentina - Internazionale
Lecce - Venezia
Perugia - Chievo
Udinese - Brescia
Verona - Torino, 15 óra
Juventus - Lazio, 20.30

Németh Andrea

Ajánlat: