Társoldalunk:

Schäfer megszelídítette a kameruni Oroszlánokat

Ha csupán az elmúlt két esztendőt vizsgáljuk, kétségtelen: nemcsak Afrika, de a világ egyik legjobb labdarúgó-válogatottját tisztelhetjük Kamerunban. 2000-ben Sydneyben az olimpián és idén a Maliban rendezett Afrika-kupán egyaránt a Szelídíthetetlen Oroszlánok győztek, akik úgy tűnik, komoly "idomárt" kaptak a német tréner, Winnie Schäfer személyében.

Kameruni Labdarúgó Szövetség
Alapítva: 1962
FIFA-tagság kezdete: 1962
Legnagyobb sikerek: 4-szeres Afrika-kupa győztes (1984, 1988, 2000, 2002), vb-résztvevő (1982, 1990, 1994, 1998, 2002), vb-negyeddöntős (1990), olimpiai bajnok (2000)
Elnök: Mohamed Iya
Felszerelés: zöld mez, vörös nadrág
Cím: Fédération Camerounaise de Football (FECAFOOT), B.P. 1116, YAOUNDÉ
Internet: www.cameroon.fifa.com
Új edző, új kihívás - hirdeti a FIFA-szlogen a kameruniak dicsőségét, és bizony az illetékesek nem járnak messze az igazságtól. Hol van már az az idő, amikor 1982-ben az igazságtalan versenykiírás miatt a három döntetlen nem volt elég az együttesnek, hogy veretlenül túléljék a világbajnokság első csoportfordulóját? Vagy emlékszik-e még valaki arra, hogy az 1990-es világbajnokságon a veterán Milla hogyan adott "kötényt" a félpályán csavargó kolumbiai kapusnak, Higuitának, és hogy csupán Lineker hosszabbításban elért két tizenegyesgólja fosztotta meg az Oroszlánokat az elődöntőtől?

Tíz csendes esztendő alatt sokat lehet felejteni. Ám hogy emlékezzenek Kamerunra, arról Sydneyben, az olimpián gondoskodott a válogatott. Kamerun aranyérmes lett, folytatva a Nigériával megkezdett ötkarikás afrikai hegemóniát. A torna nagy felfedezettje az Arsenalban játszó Lauren, a Real Madridban is megfordult Eto'o, illetve a válogatottban brillírozó, klubszinten viszont "vándormadár" Mboma volt. Utóbbi nagy talány, hiszen nem lehet véletlen, hogy őt választották a 2000-es év legjobb afrikai játékosának. Ám eddig a sztárcsapatokban mindig betlizett (PSG, Parma), a kiscsapatokban viszont ontotta a gólokat. 1993-94-ben például a francia harmadosztályú Chateauroux-ban 29 meccsen 17, 1997-ben a japán Gamba Oszakában 28 találkozón 25, 1999-ben a Cagliariban 13 összecsapáson 7 gólt szerzett. A válogatottban azonban ő az úr, minden tekintetben a legjobb csatár, mellesleg labdarúgás iránti szeretetére jellemző, hogy egyik fiát - Cruyff tiszteletére - Johannak nevezte el.

A Kameruni Labdarúgó Szövetség az olimpiai bajnoki cím után úgy érezte, a következő lépcsőfokhoz elismert szakemberre lesz szükség, így esett a választás az éppen munkanélküli Winnie Schäferre, aki a német Bundesligában évekig edzősködött a Karlsruhe és a Stuttgart együttesénél. Schäfer jött, látott, és mindjárt két sikert is elért: kijuttatta a válogatottat a világbajnokságra, és irányításával Kamerun megnyerte az idei Afrika-kupát . A tréner bebizonyította, a szelídíthetetlen jelző használata már elavult. Az amúgy is szigorú szakember segítőként a nemzeti hősként tisztelt egykori kapust, Thomas N'Konót vette maga mellé, aki megbecsültségével, és a hírek szerint vudu-varázslataival is növelte a válogatott összetartó erejét.

Jobb vb-felkészülést, mint amilyen az Afrika-kupa volt, elképzelni sem lehetne, Schäfer ennek ellenére még jópár edzőmérkőzést lekötött, keretét pedig csak két helyen bővítette. Az eddig 22 játékoshoz meghívta még a kontinensviadalon sérülés miatt nem szerepelt Njankát (Portsmouth) és Jobot (Metz). A nemzeti csapat március 27-én Argentína ellen kezdi meg a felkészülés utolsó szakaszát, majd áprilisban, Bécsben Ausztria, május 17-én Koppenhágában Dánia lesz az ellenfél. Öt nappal a világbajnokság kezdete előtt még Kobéban Anglia ellen is pályára lépnek Mbomáék, hogy aztán a vb-n már tétre menően következzen Írország (június 1.), Szaúd-Arábia (június 6.) és Németország (június 11.).

Az már most telitalálatnak bizonyult, hogy Kamerun Japánban játssza a csoportmeccseit. A hírek szerint a szigetlakók még mindig megőrülnek Mbomáért és társaiért. Az ezernégyszáz lakosú Nakatsue városa, ahol májusban edzőtáborozik a válogatott, év eleje óta kameruni színekben pompázik, az óvodában és az iskolában franciául tanulnak a diákok, hogy tudjanak kommunikálni a kedvencekkel. Ők még legalább láthatják az új stílusú, ujjatlan mezt, amelyre a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem adta áldását. A FIFA döntése értelmében az afrikai válogatott nem használhatja a kontinensbajnokságon már bemutatott garnitúrát, amely a testület szerint nem mez, hanem trikó, így ellenkezik a szabályokkal.

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Ki nyeri a foci-vb-t?