Vágólapra másolva!
Az angol futball-liga vezetői jelezték, hajlandók új tárgyalásokat kezdeményezni az ITV Digital nevű társasággal a tévéközvetítési jogokért korábban szerződésben foglalt 178 millió fontnyi (70 milliárd forint) összeg csökkentéséről. Angliában kisebb fajta földcsuszamlást okozott, hogy a tévétársaságnál megjelentek a végrehajtók. A csőd szele az angol labdarúgás egészét megcsapta.

Hogy mi az összefüggés a futball szigetországi struktúrája és az ITV csődhelyzete között? Az angol labdarúgás profi szerveződésű, ami azt jelenti, hogy a Premier League alatti három divízió szereplői is a sportból élnek, mert köszönhetően a tévéközvetítéseknek, élhetnek. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a 178 millió fontért eladott tévéközvetítési jogok kilencvenkét együttesnek biztosítanak megélhetést. Tovább görgetve a gondolatsort: ha az élvonal húsz együttesét kivesszük a pakliból, a maradék hetvenkét alsóbb osztályú klubot megélhetési gondok fenyegetik. Ez pedig visszahat a piramis csúcsára: noha a Premiership együttesei nem csak a közvetítési jogokból élnek, előfordulhat, hogy az angol futball nagy közös kalapjába bele kell, hogy tegyenek, minthogy onnan elvegyenek.

Köztudott, hogy az angliai profizmus eredményességének egyik nem mellékes tényezője az alsóbb osztályú "alépítmény". Hogy ez fennmaradhasson csőd esetén is, az már a legjobb klubok feladata, mi több, felelőssége is lenne. Az angol foci vezetői úgy látszik, bölcsebbek, mint amilyen pénzéhesek. A Bradford City elnöke, Geoffrey Richmond kijelentette: a klubok szembenéztek az ITV összeomlásának lehetőségével, s kompromisszumos megoldásként 120 millió fontot érő szerződést ajánlottak. Az eredeti szerződésben foglalt és a mostani ajánlat között jelentős, 58 millió fontnyi a különbség. Arról nincs értesülés, hogy a több mint 50 milliós csökkentés egyezik-e az ITV tulajdonosainak szándékával.

"Senki sem őrült, hogy ne a kompromisszumos megoldást keresse a szerződés fenntartása érdekében. A legutolsó dolog, hogy a bírósághoz fordulunk" - nyilatkozta a Futball-liga első embere, David Burns. "A klubok egy része még azzal is elégedett lenne, ha 100 milliót kapnánk a közvetítési jogokért, de az egyesületek nagy része 120 millió mellett kardoskodik. Úgy gondolják, ha perre kerül sor, nagyon erős a pozíciónk a tévé tulajdonosaival szemben." - folytatta Burns. A liga vezetői - ha nem is nyíltan - utaltak arra, nem kizárt, hogy az ITV tulajdonosa, a Carlton and Granada vállalkozás csődeljárást kezdeményez maga ellen, hogy annak ellenére kibújjon a szerződésből, hogy a tulajdonos a kluboktól már felvette a mintegy 20 millió fontnyi sikerdíjat azért, mert a jogok eladásáról szóló tárgyalásokba tavaly bevonta a BSkyB televíziót és az NTL-t. Ez utóbbi a Financial Times értesülése, azt viszont már az ITV-nél állítják, hogy a szerződést nem szignálták.

A 178 millió fontot két részletben kellene átutalni, az első 89 milliót idén augusztusban, a maradékot rá egy esztendőre.Gyanítható: ha az ITV ellen valóban csődeljárást kezdeményeznek, a klubok még adják lejjebb is, mert ha a cég valóban összeomlik, akkor nemhogy 178 millió fontot, de annak töredékét sem kapják meg - nem beszélve arról, hogy az angol foci is összeomlik.

Thury Gábor

Korábban:

Fórum:

Melyik a legjobb Európai Fociklub?