Vágólapra másolva!
Nem csitulnak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki pozíciójáért zajló harcok. A FIFA kedden hivatalosan is bejelentette, hogy a labdarúgás jelenlegi első számú vezetője, Sepp Blatter mellett valóban harcba indul a bársonyszékért Issa Hayatou, az Afrikai Futballkonföderáció (CAF) elnöke is. Ezzel a nevezési szakaszt lezártnak tekintették.

"Atlétaedző egy ezredes ellen" - jegyezte meg találóan egy amerikai napilap a FIFA elnöki posztjáért folytatott harcot. A választás a világbajnokság kezdete előtt, május 29-én, Szöulban lesz.

A két elnökjelölt gyakorlatilag a világ labdarúgását is két pártra szakította. Ami érdekes, hogy Afrika nem állt teljesen Hayatou mellé, ellenben akad olyan európai ország, amely inkább őt támogatná. Az öreg kontinens mozgatórugója nem más, mint Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, aki állandó harcban áll Blatterrel, főleg az 1998-as választáson elszenvedett veresége óta. Akkor Blatter 111-80-ra győzött, s Johansson csak a lehetőséget várja a visszavágásra. A "bosszú" megtestesítője az 53 éves Hayatou lehet, akinek annyival van több köze a sporthoz, hogy versenyzőként válogatott atléta és kosárlabdázó volt. Ő az egyetlen, aki a március 28-ai határidőig jelentkezett Blatter ellenfeleként. Hayatou már megkezdte kampánykörútját, amelyen olyan futball-nagyhatalmakat tudhat maga mögött, mint Dél-Afrika, Nigéria vagy Egyiptom.

A 66 éves Blatter 1998 óta a FIFA elnöke, azóta folyamatosan vesztegetéssel és pénzügyi visszaélésekkel vádolják. A helyzetét nem könnyíti meg, hogy az általa is támogatott ISL/ISMM, amely a 2002-es és a 2006-os világbajnokság marketing jogaival rendelkezett 341 millió eurós (83 milliárd forint) veszteséggel csődbe jutott. Blatter, aki polgári foglalkozását tekintve katona, szintén elindult, ami érdekes, éppen ellenfele területe felé. Első útja során Elefántcsontpartot, majd Szenegált látogatta meg, április 5-10-ig pedig a déli régiók felé veszi az irányt, ahol Lesothóban, Mozambikban és Zambiában - remek kampányfogásként - új FIFA-alapítványokat hoz létre, de ellátogat Angolába, Botswanába, Malawiba, Szváziföldre és Dél-Afrikába is. Látogatása várhatóan nem lesz hiábavaló, mert bár Hayatou úgy nyilatkozott, Afrika mellette áll, a svájci elnök mellett letette a hűségesküt Zambia, Libéria, Sierra Leone, Mauritania és Zimbabwe is.

"A kelet- és közép-afrikai országok a kameruni jelölt mellett állnak" - állítja Farah Addo, a CAF alelnöke. "A legtöbb afrikai állam Issa Hayatou-ra szavaz majd, de azok az európai országok is ezt teszik, amelyek ismerik az ábécét. A FIFA élére egy tiszta, becsületes, megbízható és elismert személy kell, ez pedig csak Hayatou lehet" - állítja Addo. Roger Milla, az egykori kiváló játékos azonban állítja: honfitársa nagy hibát követ el, ha beleéli magát a sikerbe, hiszen Blatternek számos támogatója és szimpatizánsa akad, éppen a jótékonysági dollármilliók miatt. Ezt bizonyítandó George Weah, az 1995-ben Aranylabdát nyerő libériai labdarúgó is inkább a jelenlegi vezetés mellett áll.

"Mr. Hayatou tökéletesen tudja, soha nem szavaznék rá és kampányára. Libéria mellszélességgel a FIFA és Blatter mellett áll. Én Afrikára gondolok, és minden afrikainak a saját szemével kell meggyőződnie arról, az elmúlt négy esztendőben mennyi segítséget kapott a kontinens a FIFA-tól. Különben is, hogyan kampányolhatnék az ellen, akit négy éve mi segítettünk az elnöki székbe?" - tette fel a kérdést Weah.

Collina vb-döntőt vezethet

Még el sem kezdődött a labdarúgó-világbajnokság, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egyik vezető személyisége máris megnevezte, szíve szerint kire bízná a vb-döntő vezetését. Michel Zen-Ruffinen az egyik olasz rádiónak úgy nyilatkozott, a legjobb választás Pierluigi Collina lenne. "Collina a világ egyik legjobb játékvezetője" - mondta Zen-Ruffinen, aki korábban maga is bíró volt. "Ha Olaszország nem jut be a döntőbe, akkor egyértelműen ő a legnagyobb esélyes."

Collina jelenleg a legfoglalkoztatottabb bírók egyike, mind Olaszországban, mind a nemzetközi porondon, mellesleg az egyetlen olasz játékvezető a harminchatos vb-keretben.

Pincési László

Ajánlat:

Újabb vita a FIFA és az UEFA között

Korábban: