Vágólapra másolva!
A 75 esztendős Puskás Ferencet ünnepelte kedden futball-Európa. Bejelentették, hogy az ő nevét viseli majd a Népstadion, ugyanakkor néhány sportvezető és volt világsztár személyesen vagy faxüzenetben köszöntötte a hajdani 84-szeres válogatott labdarúgót.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A legnagyobb

Közben érkeztek a hírességek a születésnapra. A hajdani ellenfél, a Real Madrid egykori edzője, Miljan Miljanic egy emlékezetes meccs videokazettáját hozta az ünnepeltnek. "Edzőként is kőkemény ellenfél volt" - mondta Puskásról az MTI-nek a jugoszláv szakember. "Sohasem felejtem el az 1971-es BEK-elődöntőt: Puskás a Panathinaikosz, jómagam a Crvena Zvezda kispadján ültem. Belgrádban 4-1-re nyertünk, és azt hittem, ez elég lesz a fináléhoz. Nem így történt: a visszavágón 3-0-val a görögök harcolták ki a továbbjutást, s ezt Puskás zseniális húzásainak köszönhették. Ennek a meccsnek a kazettáját hoztam ajándékba."

Spanyolországból az egykori játékostárs, a világsztár Alfredo Di Stefano érkezett, a szintén volt Real-csillag, jelenleg helyettes klubigazgató Emilio Butragueno és a spanyol szövetség elnöke, Angel Maria Villar társaságában. Emilio Butragueno, a közelmúlt sztárja a szállodában érdeklődésünkre valósággal áradozott nagy csatárelődjéről. "Nem hasonlíthatom magam Puskáshoz, mert ő zseninek született" - mondta. "Ő nekünk is akkora legenda, mint honfitársainak. Óriási részt vállalt a Real sikereiből, és ezért a spanyol szurkolók még mindig hálásak neki. Csak azt mondhatom, csodálatos futballista volt, köszönjük, hogy segített naggyá tenni a Realt."

A Marriottban aztán, az esti főünnepségen a jókívánságok mellett Deutsch Tamás sportminiszter is megerősítette a névadást, azzal, hogy az augusztus 21-ei magyar-spanyol gálameccsen lesz a hivatalos stadionavató. Felolvasták a faxon érkezett gratulációkat, többek között Pelé, Beckenbauer, Platini, Blatter és Rogge üdvözletét. Di Stefano pedig kijelentette, Puskás volt a legnagyobb, akivel valaha futballozhatott, s ezt mondta Grosics Gyula is, hozzátéve, hogy hálát ad Istennek ezért. A spanyol szövetség elnöke, Angel Maria Villar arról beszélt, hogy nyolcévesen látta először játszani Puskást, s neki is köszönheti, hogy végzetesen futballbolond lett.

Burkovits Ferenc, Kiss László

Korábban: