Vágólapra másolva!
Mindkét szombaton pályára lépő éllovas nyerni tudott a Premier League 33. fordulójában, vagyis az aranyéremért folytatott küzdelemben még semmi sem dőlt el, a kiesést illetően azonban egy fontos kérdésre máris választ kaptunk: a Leicester City a következő szezonban biztosan egy osztállyal lejjebb folytatja. A szombati eredmények alapján az is nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Rókák mellett a Derby és az Ipswich búcsúzik majd a Premier League-től.

A Leicesternek a forduló előtt már csak matematikai esélye volt a bennmaradásra, a realitások alapján már mindenki biztos kiesőnek könyvelte el a Rókákat, de a szurkolók még reménykedtek a csodában.

A Manchester elleni győzelem ebbe a kategóriába tartozott volna, még akkor is, ha a Vörös Ördögök meglehetősen tartalékosan léptek pályára: a sérült David Beckham és Roy Keane mellett Ryan Giggs és Ruud van Nistelrooy is hiányzott a kezdő csapatból, mindketten a kispadon kaptak helyet, míg Fabien Barthez a lelátóról nézhette csapattársait, akik nem nagyon törték össze magukat a pályán.

A manchesteriek igyekeztek a lehető legkisebb erőfeszítéssel begyűjteni a három pontot, ami az első félidőben csak arra volt jó, hogy tartották a gól nélküli döntetlent, mivel a hazai csapat rendkívül agresszívan futballozott, a focistákon látszott, hogy meg akarják ragadni az utolsó lehetőségüket. A két csatára, Brian Deane és Paul Dickov azonban kihagyta a helyzeteket, és a második játékrészben a MU már komolyabban vette a meccset. Igaz, a győztes gólhoz így is a Leicester védelmének nagy hibája kellett, a hazai védők csak nézték, ahogy egy nagy bedobást Ole-Gunnar Solskjaer mellel levesz a tizenhatoson belül, majd a hálóba vágja. Hiába, a csatár nem véletlenül kapta a Babaarcú Gyilkos becenevet: egyetlen lehetőség elég volt neki a gólszerzéshez. Az eredmény azt jelentette, hogy a Leicester végérvényesen kiesett az élvonalból, a MU pedig ideiglenesen átvette a vezetést a tabellán.

Ez utóbbi azonban csak az Arsenal-Tottenham találkozó utolsó percéig tartott, ekkor ugyanis az Ágyúsok győzelmüknek köszönhetően visszaugrottak az élre. A két londoni gárda ősi riválisnak számít, és az elmúlt években rendkívül feszült hangulatú derbiket vívtak, most azonban a mérkőzés elején ebből semmit sem lehetett érezni. Az Arsenal irányította a játékot, és különösen Dennis Bergkamp villogott, aki ezúttal az előkészítő szerepkörben jeleskedett. A holland támadó egy percen belül kétszer is remekül ugratta ki Fredrik Ljungberget, aki elsőre még elrontotta a helyzetet, de másodjára már nem hibázott. Ezt követően hosszú időn keresztül kiegyenlített játék folyt a pályán, viszont sokkal nagyobb volt a küzdelem, amit a rövid idő alatt kiosztott öt sárga lap is jelzett.

Kilenc perccel a vége előtt aztán az uruguayi Gustavo Poyet és David Seaman ütközött a tizenhatoson belül, és a játékvezető némi hezitálás után a tizenegyes-pontra mutatott, és a büntetőt Teddy Sheringham értékesítette. Az egykori manchesteri focista ezzel nagy segítséget tehetett volna volt csapatának, ám öt perccel később a bíró a másik oldalon is tizenegyest adott, ismét hosszas tanácstalanságot követően. Ezt követően az arsenalosokon volt a sor a tanácstalanság ügyében, hiszen senki sem akarta elvállalni a büntető elvégzését, de végül a kameruni Lauren elhatározta magát, és belőtte a győztes találatot.

Ami a hátsó régiókat illeti, itt már kezd tisztulni a kép, és egyre valószínűbb, hogy a Leicester mellett a Derbynak és az Ipswichnek kell majd búcsúznia az élvonalból. Jelenleg ugyanis ez a két együttes áll kieső helyen, ráadásul egyiküknek sincsen elmaradt mérkőzése, ellentétben az előttük állókkal. Arról nem is beszélve, hogy az Ipswichnek a hátra lévő négy meccse során az Arsenallal, a Manchesterrel és a Liverpoollal, a Derbynek pedig a Newcastle-vel, a Liverpoollal és a Leedszel kell megmérkőznie.

Ajánlat:

A Premier League állása