Vágólapra másolva!
Akik látták Gera Zoltán gólját a Dunaferr elleni, szombati akasztói meccsen, azok sokáig biztosan nem felejtik el azt. Az történt ugyanis, hogy a Gerzson becenevű Fradi-támadó Kriston bedobása után "oxforddal" (sarokkal átpörgetve a védők felett) úgy vette át a labdát, hogy azzal két újvárosi ellenfelét is becsapta, majd egy csel után az alsó sarokba helyezett.

A mozdulatsor és a befejezés után még a legfinnyásabb fradisták is a régi szép időket idézték fel, a lelkesebbje pedig kijelentette: Gera soproni ollózásos, majd a mostani, "oxis" átvétel után nyesett góljával Albert Flórián, azaz a legendás Üllői úti Császár nyomdokain halad. Mielőtt bárki túlzónak érezné a kijelentést, gondoljon bele: az utóbbi hetekben ki másról lehetne ezt elmondani, ha nem az idény talán legszebb góljait elért Geráról.

- Hallotta, hogy néhányan azt fejtegették, miszerint az utóbbi hetekben lőtt góljaival Albert Flórán, vagyis a "Császár" nyomdokain halad?
- Ez hatalmas megtiszteltetés, de túlzónak tartom...

- Bocsánat a közbeszólásért, de nem azt mondják, hogy már olyan, mint a legendás Flóri, hanem jó úton halad a hozzá hasonló elismerés felé.
- Ez még így is csodálatos dicséret, ám még rengeteget kell edzenem, rutint szereznem, hogy olyan szintre eljussak, mint Flóri bácsi - ha egyáltalán eljuthatok olyan szintre. Viszont tényleg jólesik az elismerés, hiszen pályafutásom során még sohasem gratuláltak ennyien, mint most a Dunaferr elleni gólom után.

- Gondolom, ezekkel az elismerésekkel már Akasztón is bőven szembesülhetett...
- Természetesen, a csapattársaim és az edzőm is rögtön gratulált, ráadásul számomra külön öröm, hogy ezzel a góllal nyerni is tudtunk. De ami talán a legmeglepőbb volt, hogy az ellenfél játékosai közül is néhányan, még ott a gyepen gratuláltak a találathoz, a nevüket azonban nem akarom elárulni, nehogy kicikizzék ezért őket. Sőt, még a bíró "sporinak" is tetszett a gól, s bizony ez sem szokásos eset.

- Nem csodálkozom ezeken a reakciókon, elvégre ilyen gólt csak "ösztönös" futballista képes szerezni, aki lakótelepi ketrecekben, csibészek között is megfordult.
- Szerintem is ez a lényeg, ám komolyan mondom, ezt más is meg tudná csinálni, csak nem meri. Az biztos, sok ilyen látványos gól kellene a magyar futballban, akkor nyílván több néző jönne ki a meccsekre is.

- Jól látom, hogy az edzőváltás után mintha racionálisabban futballozna, pontosabban egyre kevesebb cselt mutat be hátrafelé, és inkább azt előrefelé teszi meg?
- Olyannyira jól látja, hogy Garami Józsi bácsi gyakran megállította az edzésen a játékot is amikor hátrafelé cselezgettem és ilyenkor azt mondta: hagyjam ezt abba, ez így nem jó. Noha Csank Jánostól is sokat tanultam, ám nekem jót tett az edzőváltás és a csapat is megújult a mester keze alatt. Nem tagadom, mélységesen tisztelem Garami Józsefet, néha úgy érzem, mintha a fia lennék, de látom a többieken is, hogy ők is közel érzik magukhoz új edzőnket.

- Belegondolt abba, hogy ilyen szép gólok után hasonlókat várnak majd el a szurkolók Gera Zoltántól, például már a szerdai, Haladás elleni bajnokin is?
- Tisztában vagyok ezzel, s szeretném is megtartani ezt a formámat. A lényeg azonban az, hogy örömet okozzunk a szurkolóknak, hiszen ők is a látványos megoldásokért járnak a stadionokba. Én ezen leszek, más kérdés, hogy nem mindig lőhet az ember olyan bravúros gólokat, amilyenek nekem sikerültek az utóbbi hetekben, de törekedni kell rá.

Bánki József