Vágólapra másolva!
Nem csak Angliában, hanem Franciaországban is szokás kiosztani a szezon legjobb játékosa díjat, amelyet a galloknál is a Profi Labdarúgók Szövetsége (UNFP) oszt ki, és a Oscar-díjnak neveznek. A szervezet nyilvánosságra is hozta a jelöltek névsorát, és az április 28-i, végső ítélethirdetéskor e négy futballista közül kerül ki a győztes.

A francia bajnokság legjobb játékosának díjára maguk a játékosok szavazhattak, és így a trófea különösen nagy megtiszteltetést jelent a futballisták számára. Érdekes, hogy az egyik jelölt akár a legjobb ifjúsági korú focistának járó trófeáért is versenybe szállhatna, hiszen a Paris Saint-Germain spanyol középpályása, Mikael Arteta márciusban még csak húszesztendős múlt.

A futballista az FC Barcelona nevelése, de a katalán gárda első csapatában sosem lépett pályára, és valószínűleg egy ideig nem is fog, hiszen bár jelenleg csak kölcsönben szerepel a párizsiaknál, de a nyáron minden bizonnyal a skót Rangersbe igazol.

Egy másik jelölt, Jean-Claude Darcheville is biztosan klubot vált a szezon végén, az FC Lorient csatára, aki a góllövőlista második helyén áll, és csapatát bevezette a Francia Kupa és a ligakupa döntőjébe, valószínűleg a Girondins Bordeaux futballistája lesz. Így akár egy harmadik jelölt, a portugál Pedro Pauleta csapattársa is lehet, ám a góllövőlista élén álló futballista is távozóban van klubjából. Az ő teljesítménye egyébként valóban elképesztő, csapata 32 találatából egymaga 21-et ért el. A negyedik jelölt nem más, mint a bajnoki címre törő RC Lens középpályása, Stéphane Pédron, aki az előző idényben még az AS Saint-Etienne játékosa volt, amely csapat kiesett a legjobbak közül.

Érdekesség még, hogy az aranyérem másik esélyesétől, az Olympique Lyonból senkit sem jelöltek a legjobb játékos díjára, igaz, a legjobb fiatal futballisták között szerepel egy lyoni labdarúgó Sidney Govou személyében. Az ő vetélytársai a lille-i Bruno Cheyrou, valamint az Auxerre két labdarúgója, Djibril Cissé és Philippe Mexes.

Korábban:

Ki lesz az év játékosa Angliában?