Vágólapra másolva!
Gabriel Batistuta, a Serie A jelenlegi legeredményesebb labdarúgója, aki az olasz élvonalban a most szereplő összes futballista közül a legtöbb gólt lőtte, idén mindössze hat találatig jutott, s ezért kikezdték az AS Roma szurkolói. Összeveszett csapattársaival, edzőjével, az argentin sztár mégsem adja fel, s eszébe sem jut a visszavonulás gondolata.

Pedig az olasz lapok már azt terjesztették, hogy a 33 éves csatár a japán-koreai világbajnokság után visszavonul. Batistuta azonban cáfolta ezt: "Kétségkívül ez a legrosszabb periódus az életemben. De még mindig a csapat kulcsjátékosának tartom magam és a vezetőedző is annak minősített. Igaz, az edző szavait csak a tettei igazolhatják, s azt, hogy valóban kulcsjátékosnak tart-e azon látszik, hogy mennyit játszat. Tavaly rengeteg gólt szereztem, de idén képtelen vagyok ugyanúgy hozni magam. Ha fizikailag tökéletes erőállapotban lennék, talán tudnám. Nem tehetek mást, türelmesnek kell lennem."

Arról is rengeteg találgatás keringett, hogy az év elején térdsérülést szenvedett, de felépülve ragyogó formába lendült Vincenzo Montellával utálják egymást, s ha egymás mellé kerülnek a csatársorba, még véletlenül sem szolgálják ki egymást. "Fabio Capellónak húsz játékos áll a rendelkezésére, amiből mindig azt a kezdő tizenegyet választja ki, amely szerinte a legjobb formában van. Tény, hogy Vincenzo sokkal több lehetőséget kap, mint én, de mindketten úgy érezzük, tudunk egymás mellett eredményesen játszani, s nem igaz, hogy versengenénk egymással. Az edzésen persze lehet, de a bajnoki meccsen sohasem" - mondta Batigól.

Bár az olasz lapok tényként közölték, hogy szívesen távozna Rómából, Batistuta egyáltalán nem gondol erre: "Sokadszor szögezem le, hogy tiszteletben tartom a szerződésemet a klubbal. Igenis Rómában akarom folytatni a karrieremet. Nem olvasok újságot, s nem törődöm azzal, hogy ki kritizál. Azt megértem, hogy a szurkolóim elégedetlenek, mert nem vagyok képes a megszokott mennyiségű gólt hozni, de higgyék el, legjobb tudásom szerint próbálkozom."

A bajnoki címért az Interrel és a Juventusszal versengő AS Roma helyzetét így látja: "Azt hiszem, négy fordulóval a bajnokság vége előtt még pontosan ugyanannyi esélyünk van a scudetto megnyerésére, mint riválisainknak. Talán kicsit több is, mert az Internazionale a San Siróban vesztett legutóbb az Atalantával szemben, s ez megingathatja az önbizalmát. Hogy mi is szenvedtünk a Venezia ellen? Kétségkívül így volt, nem voltunk valami meggyőzőek. De tavaly könnyedén nyertünk a gyengébb csapatok ellen, s szenvedtünk az erősebbek ellen, idén pedig éppen fordítva. A végeredmény a legfontosabb, az pedig tavaly a bajnoki cím volt. A Venezia ellen hibáztunk, de ez még nem jelentette azt, hogy elvesztettük a scudettót."

Az AS Roma vasárnap 15 órai kezdettel a kiesés ellen harcoló AC Parmát fogadja. "Hogy játszani fogok-e a Parma ellen? Ha esetleg nem, akkor sem csinálok belőle nagy problémát, a lényeg, hogy győzzünk."

Az olasz csapatok már a legjobb nyolc közé sem jutottak be a Bajnokok Ligájában, ráadásul az UEFA-kupából is kiesett az Inter és a Milan. Ennek ellenére Batistuta nem érzi úgy, hogy válságban lenne az olaszországi labdarúgás. "Nem hiszem, hogy válságban lenne az olasz futball. Ebből az egész teóriából elegem van. Állandóan csak azt hajtogatják, hogy mélyponton van a Serie A és Batistuta. Félre ne értsék, nem tesz csalódottá ez a hozzáállás, de nem is törődöm vele. Az vagyok, aki eddig is voltam, akit eddig a most fanyalgók ajnároztak. Érzem a klubom bizalmát, a csapattársaimét és a szurkolókét, s ezen kívül másra nincs is szükségem."

Németh Andrea

Ajánlat: