Vágólapra másolva!
Franz Becekenbauer, a Bajnokok Ligájából a Real Madriddal szemben kiesett Bayern München klubelnöke teljes vérfrissítést szorgalmaz a címvédőnél. A "Csázsár" az alapoktól kezdődő újjáépítést helyez kilátásba a Bildnek adott interjúban.

"Nincs vesztegetni való időnk, azonnal meg kell kezdeni a csapat átszervezését. A Bayernnek új keretre van szüksége, a régi elöregedett és motiválatlan" - szögezte le Becekenbauer. "A madridi kudarc egy korszak végét jelzi, amely szép volt, de tovább kell lépnünk. Stefan Effenberg, a tavalyi BL-győztes csapat kulcsembere is ezt teszi, s nélküle új együttest kell építenünk."

Beckenbauer szerint a visszaesés törvényszerű volt egy olyan nagy siker, mint a tavalyi BL-diadal után. "A játékosainkban már nem lobog ugyanaz a tűz, mint tavaly ilyenkor. Ez a Bundesliga-meccseken látszik leginkább. Ugyanez történt a Borussia Dortmunddal is azt követően, hogy megnyerte 1997-ben a Bajnokok Ligáját. Talán nem is véletlen, hogy amióta a Bajnokcsapatok Európa Kupájából BL lett, egyetlen csapat sem tudta megvédeni címét" - tette hozzá Beckenbauer.

A logikus felvetésre, hogy amennyiben ez ennyire nyilvánvaló, akkor miért nem csinálták meg rögtön a BL-győzelem után az átszervezést, a klubelnök ezt a magyarázatot adta: "A Bayernnál nem az a stílus, hogy a sikerek kiharcolónak azt mondjuk: köszönjük szépen, viszontlátásra. Ezt egyszerűen képtelenség lett volna tavaly nyáron megtenni."

A két legértékesebb új igazolás Michael Ballack és Sebastian Deisler lesz, ez már faktum, s személyükben a német válogatott két, talán legértékesebb játékosa érkezik a bajor fővárosba. A harmadik nagy igazolás valószínűleg a brazil Ze Roberto lesz, de csak akkor, ha a csapat kivívja a BL-indulás jogát. Ottmar Hitzfeld vezetőedző ugyancsak a változás mellett tör lándzsát, amelyben tevékeny szerepet vállalna. A tréner azonban azt is elmondja, hogy az új csapat kialakításához idő kell - ám a Bayernnél éppen az az, amiből a legkevesebb van.

Ch. Gáll András