Társoldalunk:

A nap játékosa: Eusebio Sacristán Mena (Real Valladolid)

Csak kevés futballista mondhatja el magáról, hogy hazája élvonalában több mint ötszáz bajnokin lépett pályára, de a Real Valladolid középpályása, Eusebio éppen ezzel dicsekedhet. A játékos a múlt héten játszotta 540. mérkőzését a Primera Divisiónban, amellyel az örökranglistán feljött a harmadik helyre, de sokáig már nem gyarapíthatja meccseinek számát, hiszen tegnap bejelentette, hogy az idény végén visszavonul.

Eusebio 1964. április 13-án, Valladolidban látta meg a napvilágot, és természetesen a helyi csapatban kezdte pályafutását.

Tizennyolc évesen már a Valladolid B tagja volt, és 1984. január elsején be is mutatkozhatott a Primera Divisiónban a Real Betis ellen. Ebben a bajnokságban még tíz meccsen lépett pályára, a következő szezontól kezdve pedig alapember lett a gárdában.

Különösen az 1986-87-es idényben ment neki a játék, hiszen akkor hét gólt szerzett, bekerült a válogatottba, és a bajnokság végén az Atlético Madrid jelentkezett be érte.

Itt ugyan kevesebbet játszott, de hogy kiválóan, azt az is bizonyítja, hogy egy évre rá az FC Barcelona vette meg. Eusebio pályafutása csúcspontjaként könyvelheti el a katalánoknál töltött hét szezont, hiszen 1988 és 1995 között négy bajnoki címet, egy kupagyőzelmet, egy BEK- és egy KEK-diadalt ért el, és válogatottságai számát 13-ra növelte.

A kilencvenes évek közepén azonban a barcelonai fiatalítási hullám jegyében megváltak tőle, így a Celta Vigo játékosa lett. A galíciai csapatban két szezont húzott le, majd 1997 nyarán visszatért egykori nevelőegyesületéhez, a Valladolidhoz. Azonban egyáltalán nem levezetni akart, hiszen az elmúlt években rendre vezéregyénisége volt az általában a kiesés ellen küzdő gárdának.

A legutóbbi szezonban például 28 meccsen lépett pályára, amivel túllépte a bűvös ötszázas határt. A jelenlegi pontvadászatban már ritkábban lép pályára sérülései miatt, de amikor csak becserélik, jelenléte mindig nagy nyugalmat kölcsönöz az együttesnek. A középpályás jelenleg 540 bajnokinál tart, és ha még két összecsapáson pályára lép, akkor utoléri az örökranglistán a második helyen álló Paco Buyót.

Ajánlat:

Fordulhat a kocka a Primera Divisiónban

Korábban:

A nap játékosa: Pierre van Hooijdonk (Feyenoord)