Vágólapra másolva!
Az FA-kupa vasárnapi elődöntői miatt csonka fordulót rendeztek a Premier League-ben, a bajnoki címért hajtó trióból egyedül a Liverpool lépett pályára. A Vörösök teljesítették a kötelező feladatot, idegenben 1-0-ra verték a Sunderlandet, amivel feljöttek a második helyre. A már kiesett Leicester és a bennmaradásra csak minimális eséllyel bíró Derby számára sem volt elég a kétgólos előny a győzelemhez.

A Liverpool a hét közben meglehetősen nagy pofont kapott a Bayer Leverkusentől a Bajnokok Ligájában, a korábban rendkívül jól védekező együttes négy gólt szedett be a németektől. Gerard Houllier ennek ellenére ugyanannak a hátvédsornak szavazott bizalmat, a támadó alakzaton viszont változtatott: a sérüléssel bajlódó Emile Heskey helyén Nicholas Anelka szerepelt a kezdők között, és ott volt a csapatban Jari Litmanen is. A hazai együttesnél az elmúlt két szezonban már jól megszokott Niall Quinn, Kevin Phillips támadóduó kezdett, és a két csatár meglehetősen sok gondot okozott a vendégek védelmének.

A liverpooliaknak sikerült túltenniük magukat a szerdai "rémálmon", és kiválóan akadályozták meg a hazaiakat a gólszerzésben. Stéphane Henchoz több alkalommal is az utolsó pillanatban becsúszva szerelt, és Jerzy Dudeknek is össze kellett szednie minden tudását, hogy kivédje Quinn kapáslövését, illetve Phillips felső sarkos próbálkozását. A Vörösök csak ritkán kerültek a Sunderland kapuja elé, de amikor eljutottak odáig, akkor mindig helyzetük volt, és Michael Owen példát mutatott a kihasználásból: Steven Gerrard kiugratását követően a kapust átemelve helyezett a hálóba. A németek ellen három ziccer sem volt elég neki a gólszerzéshez... Anelka végképp eldönthette volna a három pont sorsát, ám a kapufát találta telibe. Ennek ellenére a Liverpool kivédekezte az utolsó percek nagy rohamait is, és így még mindig versenyben van az aranyért.

A vezető hármas mögött hasonlóan nagy harc folyik a negyedik pozícióért, amely még mindig Bajnokok Ligáját ér, az ezért a pozícióért küzdő Leeds és Newcastle is nyerni tudott, ráadásul mindkettő idegenben. A Leeds az Aston Villa vendége volt, és ausztrál csatára, Mark Viduka révén szerzett vezetést az első félidő közepén, ezt követően pedig beállt védekezni. A birminghami együttes neki is rontott a vendégeknek, ám a némileg váratlanul a középhátvéd posztjára vezényelt Danny Mills, illetve a kapus Nigel Martyn vezérletével megőrizte előnyét.

A Szarkáknak már nem volt ilyen könnyű dolguk, hiszen a gól nélküli első félidőt követően percek alatt kétgólos hátrányba kerültek az "életéért", azaz a bennmaradásért küzdő Derby ellen. A Newcastle minden egyenlítési reménye veszni látszott, amikor a csapatkapitányt, Alan Shearert le kellett cserélni, mert összefejelt a hazaiak hátvédjével, Rob Lee-vel (aki a szezon közben éppen a Newcastle-tól szerződött a Derbybe), de a csatár nélkül a vendégek valósággal szárnyakat kaptak.

A szépítés a francia szélső, Laurent Robert nevéhez fűződött, aki szabadrúgásból bombázott a kapuba, az egyenlítést pedig a válogatott keretbe bekerülni igyekvő Kieron Dyer érdeme volt, aki Nolberto Solano passzát értékesítette. Kis szépséghiba, hogy a perui középpályás a gól előtt jól láthatóan lesen volt, ám a bíró ennek ellenére a találatot érvényesnek ítélte, majd a Derby túl hevesen reklamáló edzőjét, John Gregoryt felküldte a lelátóra. A szakember már csak onnan láthatta, hogy az utolsó percben a Shearer helyére beállt Lomana Tresor Lua-Lua szintén lesről a győztes gólt is megszerzi a Szarkáknak.

Premier League, 35. forduló:
Sunderland - Liverpool 0-1 (0-0)
gól:
Owen (55.)
kiállítva: Reyna (Sunderland, 89.)

Aston Villa - Leeds United 0-1 (0-1)
gól:
Viduka (29.)

Charlton Athletic - Southampton 1-1 (1-0)
gól:
Rufus (17.), illetve el-Kalej (85.)

Derby County - Newcastle United 2-3 (0-0)
gól:
Christie (46.), Morris (53.), illetve Robert (73.), Dyer (76.), Lua-Lua (90.)

Everton - Leicester City 2-2 (0-2)
gól:
Chadwick (64.), Ferguson (86.), illetve Deane (18., 27.)

Tottenham Hotspur - West Ham United 1-1 (0-0)
gól:
Sheringham (53.), illetve Pearce (89.)

Ajánlat: