Vágólapra másolva!
Idei első hazai mérkőzésén 8000 néző előtt lépett pályára Debrecenben a magyar labdarúgó-válogatott Fehéroroszország ellen. A Gellei-legénység hamar vezetést szerzett, ám ezután védelmünk átjáróház volt, s szinte akkor lőttek gólt a fehéroroszok, amikor akartak.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország - Fehéroroszország 2-5 (1-4)
Debrecen, 8000 néző
vezette: Marian Salomir (román)
Magyarország: Király (Babos, 46.) - Bodnár (Fehér Cs., 46.), Kuttor, Juhár, Mátyus (dr. Füzi, 46.) - Kabát (Böőr, 46.), Lisztes, Gyepes (Tóth N., 41.) - Dárdai, Kenesei (Fehér M., 46.), Gera (Korolovszky, 73.).
Fehéroroszország: Tumilovics (Cigalko, 82.) - Lukvics, Osztrovszkij, Sztanjuk - Kulcsij, Gleb (Sunejko, 65.), Romascsenko (Vologyenkov, 79.), Gurenko (Razin, 75.), Belkevics (Koritko, 80.) - Kutuzov (Kacsuro, 61.), Hackevics.
gól: Kenesei (14.), Fehér M. (85. - 11-esből), illetve Gleb (22.), Kutuzov (29., 33.), Hackevics (44.), Kacsuro (75.)
sárga lap: Tóth N. (85.), illetve Hackevics (26.), Gurenko (64.), Vologyenkov (91.)

Gellei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a találkozót megelőző napon így nyilatkozott: "Szeretnénk jó játékkal és győzelemmel megajándékozni a házigazda DVSC együttesét, amely idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját." Az elképzelésből azonban semmi sem valósult meg: nemhogy győzelmet, de még csak szép játékot sem láthatott a közönség. Apropó közönség: a debreceni futballbarátokat nem igazán hozta lázba nemzeti együttesünk szereplése, az előzetes várakozásokkal ellentétben közel sem volt teltház.

A mérkőzés első negyedórájában azonban még volt okuk örülni a drukkereknek, hiszen egy szép támadás végén Kenesei megszerezte a vezetést. A folytatás viszont egy rémálomnak is beillett, a vendégek átvették a játék irányítását, és tizennégy perc alatt négyszer mattolták a hazai védelmet, közte pedig több nagy helyzetet is elpuskáztak, vagy éppen Király védett bravúrosan. Juhárék a félidő első részében jól alkalmazták a lestaktikát, ám később a fehéroroszok kedvükre gyalogolhattak be a magyarok tizenhatosára. Belkevics, Kutuzov, Gleb és Romascsenko játéktudását látva csak csettinthettek a nézők, ilyen szintű labdarúgókat itthon nem igen találhatnak. Gellei Imre csapatának produkciójáról mindent elárul a közönség reakciója: a szünetre az öltözőbe vonuló gárda heves füttyszó kísértében hagyta el a pályát.

A második félidőre szinte a fél csapatot lecserélte a magyar kapitány, de a játék ettől sem lett jobb, sőt. Lisztesék alig-alig birtokolták a labdát, a kapura egyáltalán nem voltak veszélyesek, elképzelés nélkül szőtték támadásaikat. Ekkor már a fehéroroszok sem erőltették különösebben a góllövést, és ez volt a mieink szerencséje. Ráadásul Malofejev mester sorra lecserélte legjobbjait. Mindezek ellenére a Belkevics vezérelte beloruszok Babost is felavatták, majd a lefújás előtt pár perccel a román bírótól kaptunk egy ajándéktizenegyest, amit Fehér Miklós értékesített. Hogy mennyire nem volt jogos a büntető, ahhoz csak egy adalék: amikor a játékvezető a sípjába fújt, és a tizenegyes pontra mutatott, a publikum hatalmas kacagásba tört ki.

Összességében a találkozóról elmondható: a fehéroroszok ezúttal is bizonyították, hogy a világbajnoki selejtezőkön nem véletlenül szerepeltek a magyaroknál sokkal jobban. Gellei Imre együttese pedig ismét megbizonyosodhatott arról, hogy rengeteg munka áll még előtte, az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkön ez a produkció még a gyengébb ellenfelekkel szemben is kevés lenne, nem hogy a vb-résztvevő svédek, vagy lengyelek ellen.

14. perc: Lisztes indította a jobb szélen Bodnárt, aki középre adott, és Kenesei öt méterről, a kapust megelőzve fejelt a hálóba (1-0).

22. perc: Kutuzov a jobboldalon megindult, majd a kapuval szemben egyedül álló Glebhez továbbított, aki tíz méterről nem hibázott (1-1).

29. perc: Hackevics tört be a magyar tizenhatosra, laposan Kutuzovhoz játszott, és a csatár hét méterről a jobb alsó sarokba gurított (1-2).

33. perc: Kulcsij ugratta ki Kutuzovot, aki egyedül vezethette Királyra a labdát és tizenkét méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-3).

44. perc: a vendégek tetszetős támadás végén már Gleb lövéséből is gólt szerezhettek volna, de ezt még Király bravúrral hárította, a kipattanót azonban Hackevics a kapu jobb oldalába lőtte (1-4).

75. perc: Belkevics a bal oldalról középre adott, s a hosszú saroknál érkező Kacsuro öt lépésről a kapuba továbbított (1-5).

85. perc: Tóth Norbertet lökték fel a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt Fehér Miklós a kapu bal oldalába lőtte (2-5).

Gellei Imre (Magyarország): "Ellenfelünk a játék valamennyi elemében jobb volt nálunk. Sokat hibáztunk, és ezt a fehéroroszok kíméletlenül kihasználták. A középpályán kevés labdát szereztünk, e nélkül pedig nem lehet nyerni."

Eduard Malofejev (Fehéroroszország): "Elégedett vagyok, mert jól játszottunk. Döntő volt, hogy a magyarok több labdát adtak el."

Takács Tibor

Ajánlat: