Vágólapra másolva!
Ismét áll a bál, forrong a levegő Stefan Effenberg körül. A német futball és a Bayern München aktuális fenegyereke az utóbbi hónapokban sok vihart kavart távozási szándékával, legutóbb pedig egy német magazinban nyilatkozott becsmérlően a munkanélküliekről.

Ha csupán a német bulvársajtó vezérlapja, a Bild vette volna szívére a dolgot, akkor talán bocsánatos bűn lenne. Ám Stefan Effenberg nyilatkozta a többi napilap számára is szemet szúrt, még a mértéktartó Welt is foglalkozott azzal a gondolatmenettel, amelyet a Bayern München válogatott középpályása tett a Playboy német nyelvű kiadásának legújabb számában. Effenberget illetően a legfinomabb jelző a "későn érő fafej" volt, ám a Bild továbbment és a sztárról egy, a középső ujját mutató fotót jelentetett meg "Szégyelld magad, Effe! Inkább a házasságod mentsd meg!" címmel.

Effenberg a magazinban azt nyilatkozta, a sok munkanélküli és az ezzel járó anyagi teher megoldását az jelentené, ha Németországban csökkentenék a munkanélküli segélyt. Német lapok kiszámolták, hogy a középpályás egy hónapban 330 ezer eurót (azaz mintegy 80 millió forintot) keres, ebből a német viszonyok közepette 458 munkanélkülit tudnának kifizetni. "Amennyiben Effe most nem labdarúgó, hanem munkanélküli lenne (amit nem kívánunk neki), akkor havi 1120 eurót is megkereshetne postásként!" - írta a lap. "Megtartom a véleményem Effenbergről, számomra csak a pályán nyújtott teljesítménye létezik" - értékelte a nyilatkozatot Peter Struck, német parlamenti képviselő.

A német papucsférj mintapéldánya egyébként nem küzd magánéletbeli problémákkal, Bild éppen azt reklamálta, hogy ideje lenne a sarkára állnia, és megoldani a családi hierarchia kérdését. A középpályás ügyeit menedzsere intézi, aki történetesen a felesége. Martina asszony kegyetlen, a pletykák szerint éppen miatta kell távoznia Stefannak a Bayern Münchentől is. Az amazon először Anglia felé vette az irányt, de állítólag sem a Fulham, sem a Manchester City ajánlata nem tetszett neki - a hűvös esős brit éghajlat miatt. Az Atletico Madrid ajánlata már jobb lenne, a kontraktust Spanyolországban két dolog veszélyezteti. A sajtó, amely a szerződés hallatán támadásba lendült és Martinát feminista, domináns természete miatt a német kommunista párt megalapítójához, Rosa Luxemburghoz hasonlította, és Jesus Gil 'y Gil elnök, aki éppen most kapott börtönbüntetést sikkasztásért.

Pincési László

Korábban: