Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kezdeményezi Simon Tibor két támadójának, egy biztonsági őrnek és a Készenléti Rendőrség törzsőrmesterének előzetes letartóztatását. A brutális eset rávilágít arra a visszásságra, amely a rendőrök másodállás-vállalásai körül tapasztalható. Bár éjszakai mulatókban ez tilos, 3-7 ezer forintért sokan vállalják a kockázatot.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kezdeményezi Simon Tibor két támadójának, egy biztonsági őrnek és a Készenléti Rendőrség törzsőrmesterének előzetes letartóztatását. Ügyükben legkésőbb ma éjfélig dönt a bíróság - közölte lapunkkal Borbély Zoltán. A Fővárosi Főügyészség szóvivője hozzáfűzte: a gyanúsítottak elismerték, hogy jelen voltak a verekedésnél, segédkeztek a sértett földre vitelében, ám tagadták, hogy a súlyos sérülések okozásában részt vettek volna. A Sopron labdarúgócsapatának vezetőedzőjét bántalmazó hatfős csoportnak egy másik rendőr is tagja volt. Őt is azonosították, majd tanúként hallgatták ki, három társával együtt. Miután az életveszélyes sérülésben okozott szerepük - az őrizetbe vett személyekkel ellentétben - még nem tisztázódott egyértelműen, egyelőre nem vonták eljárás alá őket. A verekedő csapat egy tagját még keresik.

Borbély Zoltán megerősítette, hogy a bántalmazásban részt vevő két rendőrt a szórakozóhelyen biztonsági őrként alkalmazták. Ám rendőrségi elöljáróik - a bejelentési kötelezettség ellenére - nem tudtak szabadidős munkavállalásukról.

A verekedést sokan látták

A Nap-kelte műsorában három szemtanú számolt be arról, hogyan látták az esetet, amikor Simon Tibort félholtra verték az Allure Cafe előtt. Simon egy hölgy és egy úr társaságában volt a szórakozóhelyen, Főleg egymásra locsoltak pezsgőt, de nem kizárt, hogy más vendégekre is jutott. Azt mondták, egyszerre csak nagy lökdösődés támadt a biztonságiak és Simon Tibor között, akit durván kezdtek kitaszigálni a helyiségből. Előtte leütötték, ő felállt és próbált kimenekülni. Többen utánarohantak, az utcán megint kapott egy ütést, amitől összeesett. Egy arra járó taxis szerint abból az ütésből is felállt, és a Margit körút irányába kezdett futni, nyomában a verőemberekkel. Nyomdafestéket nem tűrő szavakat ordítottak utána, végül a körút előtt elkapták, és többen ráugrottak. A taxis elmondta, hogy egy fémrúddal az egyik rávágott a félig földön fekvő Simonra, aki ekkor összeesett. Az egyik férfi, aki Simon Tiborral érkezett az Allure-be, csak akkor ért ki az utcára, amikor már a futballista a földön feküdt. Berohant jégért, de a mentők érkezéséig Simonnal maradt. Negyed óra elteltével megjöttek a mentők, Simon Tibor ekkor már nem volt eszméleténél. Az utcán a szemtanúk szerint legalább százan álltak.

Tiltott a rendőri másodállás az éjszakában

Krőzsel Károly ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság fegyelmi és ellenőrzési főosztályának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a rendőrségi és a szolgálati törvény egyaránt lehetővé teszi - ám szigorúan szabályozza - a hivatásos állományú rendőrnek más munkaviszony létesítését. Alapfeltétel, hogy a vállalt munka ne legyen összeegyeztethetetlen a szolgálati beosztással, és semmiképpen ne járassa le a rendőri hivatást. A másodállást vállaló rendőrnek parancsnokánál be kell jelenteni ez irányú szándékát, a parancsnok élhet a tiltás jogával. Az ORFK adatai szerint a 32 ezer fős hivatásos állománynak jelenleg kevesebb mint három százaléka, mintegy 800 egyenruhás rendelkezik ilyen engedéllyel. Többnyire bevásárlóközpontokban, kórházakban vállalnak biztonsági munkát, de akad kőműves, értékszállító vagy éppen mezőgazdasági munkát végző is a rendőrök között.

Az ezredes ugyanakkor leszögezte: a parancsnokok nem adnak munkavállalási engedélyt a rendőröknek éjszakai szórakozóhelyekre, bárokba vagy diszkókba. Ennek ellenére évente tucatnyi rendőrtől kénytelen megválni a testület, akik parancsnoki engedély nélkül, feketén vállalnak ilyen jellegű munkát. Arra is volt példa, hogy a rendőrség ellenőrző szervei egy szórakozóhelyen igazoltatás közben bukkantak saját kollégájukra.

Egy kerületi kapitányságon egy pályakezdő tiszthelyettes pótlékokkal együtt körülbelül nettó 60 ezer forintot vihet haza, egy rutinosabb fiatal törzsőrmester 75-80 ezret. A Készenléti Rendőrségnél mintegy 30 százalékos munkaköri pótlékot lehet a fenti átlaghoz hozzászámolni, vagyis 80-100 ezer forint nettó jövedelmet biztosít a testület a tiszthelyetteseknek.

Éjszakánként 3-7 ezer forint

Szórakozóhelyeken gyakran kettős őrszolgálat működik: a mulatozó vendégekkel általában egy külsős biztonsági cég alkalmazottai foglalkoznak, ők a jegyszedők, ők vigyáznak arra, hogy a tömegben ne legyen rendbontás. Emellett azonban gyakori, hogy a tulajdonos "emberei", barátai egyfajta maszek portaszolgálatot látnak el: ők azonban nem az egyszerű vendégektől, hanem elsősorban a konkurens érdekkör hasonló testfelépítésű katonáinak támadásától védik a helyet. A nagy balhékat sok esetben ezek az arctalan őrző-védők okozzák, akik egy-egy verekedés után könnyen felszívódnak. Az egyszerű biztonsági őr egy szórakozóhelyen 3-7 ezer forintot keres, a tulaj emberei azonban akár 10-20 ezer forintos is zsebre tesznek egy éjszaka alatt.

A törvény előírja, hogy őrző-védő cég alkalmazottja csak büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet, meghatározott szakképesítéssel. A jó nevű cégek azonban ezenkívül folyamatosan tesztelik alkalmazottaik egészségügyi, pszichológiai alkalmasságát, intelligenciáját, agressziószintjét - közölte a Magyar Hírlap neve elhallgatását kérő biztonsági szakértője. Kétségtelen - mondja a szakember, hogy az őröknek egy-egy szórakozóhelyen gyakran kell eltűrniük megaláztatásokat a jókedvű vendégektől, előfordul, hogy megjegyzéseket tesznek rájuk, netán leköpik őket. Ilyenkor történhet meg az, hogy hajnalban már bármilyen kis eseményt túlreagálnak, a felhalmozódott feszültség kirobban belőlük. Az éjszakázás felőrölheti az ember idegeit, azért annak az őrző-védőnek, aki ezt már nem bírja, át kell kérnie magát nyugalmasabb területre - figyelmeztet a szakértő.

A "falkaérzés"

Münnich Iván agressziókutató szerint az őrző-védő szolgálatban dolgozók egy része azért vállal ilyen jellegű munkát, mert vonzódik az erőszakhoz, a brutalitáshoz. Nehéz megtalálniuk azt a határt, amikor még nem lépik át a jogvédő viselkedést, a még megengedett erőszakot, amely munkájuk része. "Sokuk szerint a világ az erőszakos küzdelem helye, ahol a konfliktusok megoldásának egyedüli lehetősége a brutalitás" - állítja Münnich Iván. Abban a szituációban, amikor egy kiszolgáltatott, földön fekvő embert bántalmaznak, az agressziókutató szerint arról van szó, hogy nem veszik emberszámba az illetőt. Mindehhez az is hozzájárul, hogy falkában, nagy tömegben érzik magukat erősnek, s ilyenkor fordulnak elő a tragikus esetek.

Doszpotot is belekeverték

Doszpot Péter a személye elleni durva támadásnak tartja és határozottan visszautasítja, hogy nevét összefüggésbe hozták a Simon Tibor elleni támadással. Az m1 reggeli műsorában ugyanis Balázs Fecó énekes azt állította, hogy a helyet, ahol a futballistát összeverték, "Doszpot Péter őrzi", és "Doszpot emberei" verték meg Simon Tibort. Doszpot Péter kijelentette: "Ez az állítás hazugság. Nincs őrző-védő vállalkozásom, és nincsenek 'embereim'. Nagyra tartom Simon Tibor eddigi sportpályafutását, becsülöm sportemberi magatartását, és mélyen elítélem azokat, akik ezt az alattomos, kegyetlen bűncselekményt elkövették."

Egy MSZP-politikus személyi konzekvenciát sürget

Tiltakozásul az erőszak ellen nem megy el a rendőrnapra Páva Zoltán szocialista országgyűlési képviselő, aki Bakonyi Tibor képviselőtársával szerdán levélben küldi el kérdéseit az eset kapcsán Pintér Sándor belügyminiszterhez. Páva ugyanis nem ért egyet azzal, hogy a rendőrök "maszekoljanak", hogy bankok pénzőrzésén és szállításán kívül más biztonsági munkát vállaljanak. "Jelenleg százötvenezer forint az átlagos havi rendőrfizetés - folytatta a képviselő -, nem mondom, hogy sok, de nem is éhbér. Ennek tudatában el kell dönteni, hogy valaki rendőr vagy bűnöző akar-e lenni. Az pedig megengedhetetlen, hogy a rendőrök olyan helyen vállaljanak magánmunkát, ahol az alvilággal kapcsolatba kerülhetnek. Több kérdésünk is lesz a belügyminiszterhez, köztük az is, hogy nem kell-e személyi konzekvenciákat levonni a Simon-tragédia kapcsán."

A jogszabály tiltja az agressziót

1998. évi IV. törvény a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról

A személy- és vagyonőr arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazásával
a) a védett személy biztonságát fenyegető támadást elháríthatja;
b) a védett létesítménybe, területre való jogosulatlan belépést megakadályozhatja, a jogosulatlanul bent tartózkodót onnan eltávolíthatja;
c) a rendezvényt zavaró vagy annak biztonságát veszélyeztető személyt a rendezvényről eltávolíthatja;
d) a pénz- és értékszállítást jogtalanul akadályozó személyt eltávolíthatja, illetve a szállítmány biztonságát fenyegető támadást elháríthatja;
e) a bűncselekmény elkövetésén tetten ért és elfogott személytől a támadásra alkalmas eszközt elveheti.

Szombathy Pál, Dreissiger Ágnes, Gaál Zoltán, Joób Sándor, Kiss László

Korábban:

Fórum:

Simon életveszélyes állapotban