Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Oliver Bierhoff mégis meggondolja magát és nem akasztja szögre góllövőcipőjét a világbajnokság után. A legfrissebb hírek szerint a második számú bajor együttes, az 1860 München kínált szerződést a német csatárnak.

"Oliver egy nagyon érdekes és értékes játékos, aki kitűnően illeszkedne együttesünkbe. A kora pedig nálunk egyértelműen előnyt jelent, hiszen nagyon jó tapasztalataink vannak az idősebb játékosokkal kapcsolatban" - nyilatkozta Karl-Heinz Wildmoser, az 1860 München elnöke.

A 33 éves Bierhoff az elmúlt hónapban hozta nyilvánosságra a jövőre vonatkozó terveit, amelyben megerősítette, hogy mindenképpen távozni akar jelenlegi klubjából, és a távol-keleti világbajnokság után nem kívánja folytatni labdarúgó karrierjét. Az 1996-os Európa-bajnokság aranygólszerzőjére mostanában rájárt a rúd: a Monaco együttesében jobbára a kispadot koptatta és nem jött ki edzőjével, Didier Deschamps-pal sem. Mindezek mellett az év elején a német válogatott csapatkapitányi szalagját is át kellett adnia Oliver Kahnnak, nem csoda tehát, hogy kissé elkeseredett az AC Milan egykori gólzsákja.

A müncheni ajánlat azonban a legjobbkor érkezett, és gondolkodóba is ejtette Bierhoffot: "Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy nem mondtam nemet. Még nem hoztam meg a végső döntést, a világbajnokság után nyugodtan szeretném átgondolni a helyzetemet, és a jövőről határozni. Nem zárom ki a hazatérés gondolatát, de az sem lehetetlen, hogy az utolsó évemet az Egyesült Államokban töltsem" - kommentálta az esetleges folytatást a német futballista.

A munkanélküliek "bemutattak" Effenbergnek

A másik müncheni klubnál, a Bayernnél még mindig Effenbergről beszélnek. Annak ellenére, hogy a BL-címvédő nem kötött azonnal útilaput a csapatkapitány talpára, a német sztárfocista továbbra is bosszankodhat a közelmúltban tett meggondolatlan kijelentése miatt. Ezúttal a sértett munkanélküliek vágtak vissza: az ország legnépszerűbb magazinjának, a Bildnek címoldalán kilenc szerencsétlen sorsú ember mutatott be egyezményes jellel a "kedvencnek". A focista elleni támadáshoz az a Playboyban megjelent írás szolgált alapul, amelyben Effenberg elítélően nyilatkozott munkanélküli honfitársairól, mondván: ezek az emberek túlságosan lusták munkát keresni, mert meglehetősen jól élnek a bőséges segélyből. "Tény, hogy Németországban a munkanélküli segély alig valamivel alacsonyabb a minimálbérnél. Ha tehetném, én jelentősen megnyirbálnám ezt a fajta támogatást, és akkor mindenki rákényszerülne arra, hogy munkát keressen" - fogalmazott kirohanásában Effenberg.

A nyilatkozat természetesen nem maradt visszhang nélkül, és befolyásos emberek sokasága próbálja nap mint nap rávenni a négymillió eurós évi fizetésből éldegélő sportolót a bocsánatkérésre. Edmund Stoiber konzervatív képviselő a napokban üzent a focistának: "Effenbergnek a futballra kellene összpontosítania, és jobban tenné, ha tartózkodna a munkanélküliséggel kapcsolatos véleménynyilvánítástól, mivel fogalma sincs a problémáról." A 33 éves Bayern-játékos azonban hajthatatlan: "Én nem azokat az embereket akartam bántani, akik valóban igyekeznek elhelyezkedni, hanem azoknak a tömegeknek címeztem a mondandómat, akik kényelmesen megélnek a segélyből, és emiatt ahhoz is lusták, hogy reggel fölkeljenek. Nem értem, miért támadtak meg a nyilatkozatom miatt, azt hiszem, jogom van elmondani a véleményemet."

Az újabb pofon maguktól a sértettektől érkezett: a Bild újság címlapfotóján kilenc munkanélküli bök a levegőbe középső ujjával, amellyel azt próbálják kifejezni, hogy az arrogáns milliomos elképzeléseinek semmi kapcsolata sincs a realitással. Effenberg ezen incidensig is meglehetős ellentmondásos figurája volt a német labdarúgásnak. Két évvel ezelőtt egy müncheni night clubban ütött meg egy nőt, s a sztorit természetesen felkapta a média is. Az emberek emlékezetében, úgy tűnik, mély nyomot hagyott az 1994-es világbajnokságon tett mozdulata is: Stefan, miután lecserélték, saját szurkolóinak reakcióit tisztelte meg középső ujjával. Ezúttal viszont neki mutattak be.

Pircs Anikó