Vágólapra másolva!
Szupersztárok hiányában az eddigi cserejátékosok vitték a főszerepet az olasz kupadöntő első meccsén Torinóban. A 2-1-re nyerő Juventusból Del Piero, Trezeguet, Buffon helyett Zalayeta és Amoruso, a Parmából Di Vaio, Cannavaro és Frey hiányában Nakata remekelt. A Juve a bajnokság utolsó előtti, vasárnapi fordulójában egykori klasszisa, a Roberto Baggio vezérelte Bresciával játszik.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben remek meccset hozott az olasz kupadöntő első találkozója, s 2-1-es Juventus-győzelmet. A második félidőben rengeteg helyzetet kidolgozó Parma sokat érő idegenbeli gólját a japán Hidetoshi Nakata szerezte gyönyörű akrobatikus mozdulattal a 91. percben.

"Nakata sokkolt minket a végén, de összességében nagyon is elégedett vagyok a csapat teljesítményével" – mondta Marcello Lippi, a Juve trénere. Elégedett is lehetett, hiszen az uruguayi Marcelo Zalayeta már a meccs elején kiharcolt egy 11-est, amelyet alkalmi csatárpartnere, Nicola Amoruso értékesített, majd a második félidőben ő maga is bevette egy szép fejessel a francia Freyt helyettesítő brazil Taffarel hálóját. Zalayeta mellett egy másik "uru", a padon ülő Buffont helyettesítő Fabian Carini volt a Juve legjobbja. A vb-re készülő uruguayi válogatott kapusa az utolsó félórára feltámadó Parma rohamait derekasan állta, csak Nakata járt túl az eszén a végén.

A minimális Juve-előny azt is jelentette, hogy a kupadöntő visszavágóján, május 11-én a pármai Tardini-stadionban még jobb összecsapásra van kilátás. Elvégre akkorra már véget ér a bajnokság, s egyik félnek sem lesz oka pihentetni csillagait. Akkor valószínűleg a torinói 25 ezer nézőnél több lesz kíváncsi a találkozóra, pedig a Stadio Delle Alpi belépőinek árát "nézőcsalogatóként" a Juventus 10 euróra levitte.

De addig is az utolsó előtti bajnoki forduló a legfontosabb az olaszok szemében, amelynek nagy attrakciójaként Roberto Baggio a Brescia mezében tér vissza Torinóba. A Juve egykori csillaga közel három hónap kihagyás, bonyolult térdműtét után tért vissza az előző körben, s 20 perc alatt két gólt lőtt a Fiorentinának, ahol korábban szintén játszott.

Most a Juve vezetői is tőle tartanak a legjobban, hiszen a Bresciának nyernie kell, különben kieső helyre csúszik. Olaszországban egyébként politikusok, színészek, művészek, a sportélet korábbi klasszisai valóságos kampányt indítottak azért, hogy Roberto Baggiót bekönyörögjék Giovanni Trapattoni vb-keretébe. A 35 éves sztár azonban hivatalos honlapján maga intette "önmérsékletre" híveit.

"Köszönöm mindenkinek, aki kiállt értem, megindító a támogatásuk, de remélem, nem okozunk ezzel túl nagy problémát a szövetségi kapitánynak" - üzente az interneten keresztül Baggio. "Hosszú évek óta ismerem Trapattonit, nagyon egyenes és jóindulatú embernek tartom. Most sokan azért támadják, amit az Olaszország-Uruguay meccs előtt mondott a lehetséges behívásomról, de higgyék el, Trapattoninak igaza volt, mert súlyos sérülésből tértem vissza. Csak azzal mutathatom meg, elsősorban magamnak, hogy képes lennék játszani a világbajnokságon, hogy a következő két bajnoki fordulóban, ha csereként is, de küzdök és teljesítek a pályán. Ha úgy érzem, képtelen lennék segíteni a válogatottnak, én leszek az első, aki felemeli a fehér zászlót. Egyelőre csak biztosítani tudok mindenkit: úgy érzem, tökéletesen felépültem, s kész vagyok a játékra."

A Baggiót "hazaváró" Juventusban egyébként legalább hat hónapig nem játszhat az Uruguay elleni válogatott találkozó első percében a jobb térdében szalagszakadást szenvedett Gianluca Pessotto, akit kedden műtöttek meg. A torinói "Zebrák" alelnöke, Roberto Bettega pedig már az erősítésen dolgozik, a Buenos Aires-i Monumental stadionban járt szemrevételezni az argentin River Plate két játékosát, Andres D'Alessandrót és Fernando Cavenaghit. Állítólag Bettega 30 millió dolláros (4,4 milliárd forintos) ajánlatot tett a két futballistáért, akik után állítólag a Lazio is érdeklődik, így a River Plate elnöke, Jose Maria Aguilar nem sietett a válaszadással.

Bettega egyébként azért járt dél-amerikai túrán, mert meghívták Paraguayba, ahol is a főváros egyik újonnan épített stadionjának megnyitóünnepségén volt díszvendég. Az új stadion ugyanis Roberto Bettega nevét kapta.